Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın Aksoy Araştırma işbirliğiyle Üsküdar sahilinde gerçekleştirdiği araştırma, Üsküdar Belediyesi’nin uyguladığı kabuklu yemiş yasağı ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Çöpün azaltılması ve doğru yere atılması konusunda davranış dönüşümü sağlamayı amaçlayan Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın Aksoy Araştırma işbirliğiyle gerçekleştirdiği araştırma, Üsküdar Belediyesi’nin Küçüksu-Harem arasında uygulamakta olduğu kabuklu yemiş yasağına vatandaşın olumlu yaklaşımını ortaya koydu.

Üsküdar Meydanı, Salacak ve Paşalimanı sahillerinde anketörler tarafından yüz yüze gerçekleştirilen araştırmada Üsküdar sakinleri ve hafta sonunu sahilde geçirmekte olan diğer vatandaşlara 5 soru yöneltildi. 6 profesyonel anketör tarafından gerçekleştirilen anket çalışmasına iki gün içinde toplam 402 kişi katıldı. %63’ü Üsküdar sakinlerinden oluşan katılımcıların uygulamaya genel olarak destek verdikleri görüldü.

Man’s hand holding some girrasol seeds

Ceza uygulamaları doğru anlatıldığında olumlu sonuç veriyor

Araştırmanın sonuçlarıyla ilgili bilgi veren Çöpüne Sahip Çık Vakfı Genel Müdürü Emrah Bilge: “Araştırmamızın sonuçları olumsuz algılanabilecek ceza uygulamalarının gerekçelerinin topluma doğru anlatılması durumunda büyük fayda sağlayacağını ortaya koyuyor” dedi. Asıl önemli olanın cezanın hiç uygulanmasına gerek kalmadan kurala uyma alışkanlığının yaygınlaşması olduğunun altını çizen Emrah Bilge “Ceza uygulamaları başlangıçta caydırıcı unsur olmakla beraber zaman içinde doğru davranışın yerleşmesini ve aslında cezaya gerek kalmamasını sağlayacak” diye konuştu. Emrah Bilge ayrıca araştırma sonuçlarına göre, ceza uygulamasını takiben Harem-Küçüksu arasındaki sahil şeridinde belediye temizlik çalışmalarının kolaylaştığını ve daha temiz bir çevre sağlandığının görüldüğünü sözlerine ekledi.

Sahildekilerin %74’ü bölgedeki ceza uygulamasının etkili olduğunu düşünüyor

Araştırma sonuçları sahilde zaman geçirenlerin %71’inin ceza uygulamasından haberdar olduğunu ortaya koyuyor ve vatandaşların %74’ü uygulamayı yerinde buluyor. Araştırmanın en çarpıcı sonucunu ise vatandaşların %96’sının bu uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasını istemesi oluşturuyor. Araştırmanın sonuçları uygulamanın önce İstanbul, ardından da Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için umut verici bir tablo çiziyor ve toplum desteğinin alınabileceğini gösteriyor.

Ceza uygulaması neyi kapsıyor?

Üsküdar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, Temmuz 2020’de vatandaşların sıklıkla ziyaret ettiği Harem-Küçüksu arasındaki sahil şeridinin temiz tutulması için kabuklu yemiş yenmesini yasakladı. Üsküdar Belediyesi bu gerekçeyle Kabahatler Kanununun 41. maddesinde yer alan ve 2020 yılında 61 TL olan çevreyi kirletme cezasını kabuklu yemiş yiyerek çevreyi kirletenlere uygulamaya başladı. Belediye yetkilileri uygulamanın sahilin temizliğine önemli katkısı olduğu bilgisini verdi.

> Sahilde vakit geçirenlerin %98’i buralarda çevreye çöp atılmasından rahatsızlık duyacağını belirtti.

> Sahildekilerin %71’inin Üsküdar Belediyesinin kabuklu yemiş yiyenlere yönelik uyguladığı cezadan haberdar olduğu görüldü.

> Üsküdar’daki ceza uygulamasının etkili olmadığını düşünen %26’lık grubun %88’inin, cezanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasını tercih etmesi dikkat çekicidir. Bu durum, vatandaşların Türkiye genelinde bir ceza uygulamasının etkiyi arttıracağına inandığını düşündürüyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın