ABD merkezli ilaç şirketi Johnson & Johnson tarafından yapılan beşinci aşı, koronavirüse karşı etkinlik gösterdi ve diğer aşıların aksine tek doz olması dünyanın ilgisini çekti.

ABD devinin Hollanda merkezli yan kuruluşu Janssen tarafından yapılan aşı Birleşik Krallık’ta denendi ve İngiliz hükümeti 30 milyon doz satın aldı. Başı diğer aşılardaki gecikmelerle dertte olan Avrupa Birliği (AB) ise 400 milyon doz sipariş etti.

  • NOT: Şu ana kadar üç aşı dünya çapında çeşitli düzenleyiciler tarafından onaylandı: Pfizer / BioNTech, Moderna ve Oxford / AstraZeneca aşıları. Avrupa İlaç Ajansının Cuma günü Oxford aşısını onaylaması bekleniyor. Novavax’tan dördüncü bir aşı, Perşembe günü son aşama denemelerinin sonuçlarını yayınladı ve yakın zamanda onun da onaylanacağı düşünülüyor.

ABD’de %72, dünyada %66

Şirket, aşının ABD’de Covid’i önlemede% 72 etkinliğe sahip olduğunu söyledi, ancak üç kıtada ve birden çok varyanta karşı yürütülen büyük denemede küresel olarak% 66 olan düşük bir oran gözlemlendi.

Deneylerin sonuçları uzun süredir bekleniyordu çünkü Janssen aşısı tek bir enjeksiyon gerektiriyor. 

Bu, stokların daha da ileri gideceği anlamına geliyor ve özellikle düşük gelirli ülkelerde, üç veya 12 hafta sonra vatandaşları geri çağırmaya gerek kalmadığı için aşı programını kolaylaştıracak. 

Bağışıklık tepkisini tetikliyor

Guardian’ın haberine göre yakın zamanda ilk denemelerden yayınlanan sonuçlar, aşının iyi bir bağışıklık tepkisi tetiklediğini gösterdi.

Sadece bir atış, aşılanmış gönüllülerin% 96’sında nötralize edici antikor titrelerini ve en az% 80’inde T hücresi tepkilerini artırdı. 

Ek araştırmalarla, ikinci bir takviye dozunun yararlı bir fayda sağlayıp sağlamadığını inceleniyor. 

Yoksul ülkeler için 500 milyon doz

Janssen prensip olarak, BM’nin düşük gelirli ülkelere aşı sağlama girişimi olan Covax’a 500 milyon doz tedarik etmeyi kabul etti.

AstraZeneca aşısından sonra Covax için ikinci büyük sipariştir.

Ebola aşısını üretmişlerdi

Ebola’ya karşı başarıyla kullanılan aşı da J&J şirketine ait. Şirketin Covid-19 aşısı Oxford Üniversitesi / AstraZeneca tasarımına benziyor, ancak şempanze adenovirüsü yerine koronavirüsün sivri uçlu insan soğuk algınlığından bir proteini içeriyor. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın