GÜNE BAŞLARKEN GELİŞMELER

ABD

Bu gece tamamlanacak olan FED toplantısının ardından karar 22:00’da açıklanacak ve 22:30’da Fed Başkanı Powell konuşması takip edilecek.

Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu güncelleyen IMF, küresel ekonominin bu yıl %5,5 ve 2022’de %4,2 büyüyeceği öngörüsünde bulundu.

ABD aşı tedarikini artırma yoluna giderken Avrupa Birliği tarafında ülkenin aşı ticaretine yönelik fiili kısıtlamalarına karşı sesler yükseliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel de ABD’nin aşı ticaretini sınırlamaya yönelik girişimlerine karşı misilleme sinyali verdi.

AVRUPA

ECB’nin politika yapıcısı Francois Villeroy de Galhau Salı günü yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon hedefine bağlılığını sürdürdüğünü, ancak destekleyici para politikasının finansman koşullarına odaklanması gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, mutasyona uğramış koronavirüsün ülkede yayılmasını engellemek için Almanya genelinde önlemleri sıkılaştırarak, seyahat yasağı getirmeyi hedeflediği bildirildi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, internet devlerinin regülasyonuna ilişkin “ortak değerleri temel alan” bir küresel kurallar kitabı oluşturulması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği, üye 12 ülkenin batarya teknolojilerine yönelik araştırma ve geliştirmelerini desteklemek üzere 2,9 milyar Euro kaynak sağlamasına onay verdi.

İNGİLTERE

İngiltere’de COVID-19 salgını ekonomiye zarar vermeye devam ederken işsizlik oranı %5’e yükselerek 2016’dan beri en yüksek seviyesini gördü. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’nden yayımlanan verilere göre aralıkta maaşlı çalışanların sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 2.7 azalırken, salgının başladığı şubattan itibaren 828 bin kişi azaldı.

TÜRKİYE

AB Dışişleri Bakanları, Türkiye’ye yönelik Aralık ayındaki liderler zirvesinde kararlaştırılan yaptırımları rafa kaldırma kararı aldı.

ASYA

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda Salı günü yaptığı açıklamada, bankanın enflasyon %2’ye yaklaştığında gevşeme politikasından çıkmayı düşüneceğini söyledi. BoJ’nin “elinden gelenin en iyisini” yaptığına dikkat çekti, ancak şimdiye kadar %2’lik enflasyon hedefine ulaşmada başarısız olduğunu kabul etti. Kuroda, merkez bankalarının aşırı enflasyon veya deflasyonu önlemekten sorumlu olduğunu belirtti. Ancak, “para politikasının enflasyon hedefine ulaşmaya çalışırken bazı sınırları olduğunu” ekledi.

Çin’in resmi Xinhua haber ajansının haberine göre, Çin ve Yeni Zelanda iki ülke arasındaki ikili serbest ticaret anlaşmasının (FTA) iyileştirilmesine yönelik bir protokol imzaladı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın