Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Covid-19’un ihracattaki etkilerini azaltmak hedefiyle oluşturduğu Sanal Ticaret Heyeti programlarına Gana ile devam ediyor. TİM Başkanı İsmail Gülle, çelik sanayicilerinin önemli bir kısmının oluşturduğu sektörel kümelenme çerçevesinde, Gana’da bir lojistik dağıtım üssü kurulması çalışmaları olduğunu belirterek “Afrika’ya Açılım Politikası kapsamında, bölge ülkeleriyle başta siyasi ilişkiler olmak üzere ticaret, yatırımlar, kültürel projeler, güvenlik ve kalkınma projeleri gibi birçok alanda hızlı ilerleme sağlandı. Afrika’da ürünlerimize artan talebin, en uygun ve verimli bir şekilde karşılanabilmesi adına Gana’da kurulacak lojistik merkezi için girişimlerimizin sonucunu önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz” dedi.
Küresel pandemi döneminde, ihracat ailesi güçlü altyapısıyla Türk ihraç ürünlerini dünyanın dört bir köşesine ulaştırıyor. Dünyanın milli gelirine oranla en çok yardım yapan ülkesi olan Türkiye, insani yardım ve kalkınma yardımı faaliyetlerine devam ettiği Afrika’da, diplomatik temsilciliklerinin sayısını artırırken; eğitim, kültür, ulaşım, medya gibi birçok alanda kıta ile kurumsal ilişkilerini kuvvetlendirdi. Türk ihracatçısı da pandemi sürecinde küresel taleplerdeki daralmaya rağmen kıtaya geçtiğimiz yıl 15,25 milyar dolar ihracat yaptı.
İhracat ailesi, Afrika’ya geçtiğimiz yıl sektörler bazında ise Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri’nde yüzde 21,9 artışla 1 milyar 724 milyon dolar, Elektrik Elektronik’te yüzde 1,3 artışla 931 milyon 579 bin dolar, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri’nde yüzde 4,8 artışla 546 milyon 344 bin dolar, Demir ve Demir Dışı Metaller de yüzde 3,3 artışla 761 milyon 760 bin dolar, Madencilik Ürünleri’nde yüzde 1,6 artışla 194 milyon 175 bin dolar, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller’nde yüzde 1,4 artışla 155 milyon 198 bin dolar, Savunma ve Havacılık Sanayii’nde yüzde 9,2 artışla 83 milyon dolar, Fındık ve Mamulleri’nde yüzde 26,2 artışla 58 milyon 423 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.
TİM’den Gana’ya Sanal Ticaret Heyeti
61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), yeni nesil ticaret faaliyetleri kapsamında devam ettiği Sanal Ticaret Heyeti programlarının sonuncusunu Batı Afrika’nın en önemli merkezlerinden biri olan Gana’ya gerçekleştirdi. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda TİM organizasyonuyla düzenlenen Sanal Ticaret Heyeti programının açılışını Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Türkiye’nin Akra Büyükelçisi Özlem Gülsün Ergün Ulueren, TİM Başkanı İsmail Gülle gerçekleştirdi.
2020’de Sanal Ticaret Heyetleri ile 7 binden fazla iş görüşmesi
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İsmail Gülle, şunları söyledi: “Her Alanda Dijitalleşme” başlığıyla sürdürdüğümüz Sanal Ticaret Heyetlerimize, 2021 yılında da heyecanla ve gayretle devam ediyoruz. Geride bıraktığımız yıl, 43 ülkede 45 Sanal Ticaret Heyeti düzenledik. Bu heyetlerimize ihracatçılarımızın teveccühü oldukça yüksek oldu. 7 binden fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Dün Özbekistan’a düzenlenen İklimlendirme Sanayi Sektörel Sanal Ticaret Heyetimizden sonra Gana Sanal Ticaret Heyeti programımızla yolumuza devam ediyoruz. Tüm işlerimizi dijital platformlarda yüksek verimle ilerletmeye ve geliştirmeye gayret ediyoruz”
“İhracatçılarımız için kapasitesi yüksek”
Gülle, şöyle devam etti: “Meksika’dan Endonezya’ya, Almanya’dan Nijerya’ya uzanan farklı coğrafyalarda, binlerce kilometre uzakta da olsak, aynı hedefler doğrultusunda gönül köprüleri kurduğumuz Sanal Ticaret Heyetlerimize; önümüzdeki dönemde inanıyorum ki daha geniş katılımla, aynı heyecanla sürdüreceğiz. Ticaret Bakanlığımız öncülüğünde, Türk ürünlerinin dış pazarlara en hızlı şekilde ve uygun maliyetlerle ulaştırılması amacıyla lojistik merkezleri projesi, Cumhurbaşkanlığı kararıyla hayata geçirildi. Gana Cumhuriyeti, 31 milyonluk nüfusuyla, Batı Afrika’nın en önemli merkezlerinden biri ve ihracatçılarımız için kapasitesi yüksek bir ülke. Yalnızca kendi nüfusuyla değil aynı zamanda ECOWAS üyesi olması dolayısıyla 350 milyon nüfusa erişimi olan Gana, Batı Afrika ülkeleri içerisinde politik ve ekonomik istikrarı ile de dikkat çekiyor”
“Gana, Afrika’nın parlayan yıldızı”
Son yıllarda Türkiye’nin Afrika ile her alanda ilişkileri daha da derinleştirmek adına önemli adımlar attığını ve bu adımların karşılık bulduğuna dikkat çeken Gülle “İhracatçımızın Gana gibi önemli bir pazara erişiminin kolaylaştırılması, hedeflerimize ulaşmada kritik önem taşıyor. Çelik sanayicilerimizin önemli bir kısmının oluşturduğu sektörel kümelenme çerçevesinde, Gana’da bir lojistik dağıtım üssü kurulması çalışmalarımız var. Afrika’da ürünlerimize artan talebin, en uygun ve verimli bir şekilde karşılanabilmesi adına, inşallah, Gana’da kurulacak lojistik merkezi için girişimlerimizin sonucunu önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz. Ülkemizin Afrika ile dostça ilişkileri, ticari ve ekonomik alanda da etkisini hissettiriyor. Bunun yanında, bölgeyle gelişmiş ilişkilerimizle, gönül bağımızla, ikili ticaretimizde çok daha yüksekleri hedeflememiz gerekiyor. Bu amaçla bugün Afrika’nın parlayan yıldızı Gana’ya sanal ticaret heyetimizi gerçekleştiriyoruz” dedi.
“Gana, Sahra Altı Afrika bölgesinde ihracatımızı en çok artırdığımız ülke”
Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin Gana’ya ihracatının yüzde 28 artışla 479 milyon dolar olduğunu aktaran Gülle “Batı Afrika’nın Nijerya’dan sonra en büyük ikinci ekonomisi olan Gana, 2020 yılında Sahra Altı Afrika bölgesinde ihracatımızı en çok artırdığımız ülke oldu. Türkiye, 2019 yılı itibariyle Gana’nın en büyük altıncı tedarikçisi konumunda. Gana’nın ithalatında 2010’da yüzde 1,1 olan payımız 2019 yılı itibariyle yüzde 4,5 seviyesine çıktı. 2019’da ikili ticaret hacmi 550 milyon doları aştı. Aynı zamanda 400 milyon dolara yakın dış ticaret fazlası da “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” yolunda, Gana pazarının önemini ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.
“Birçok sektörde ihracatımız arttı”
Sektörler bazında Gana’ya yapılan ihracatla ilgili de bilgiler veren Gülle, şöyle devam etti:
“2020 yılında ülkemizin Gana’ya ihracatı, 2019’a göre; Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektöründe yüzde 31,5 artışla 120 milyon 525 bin dolara, Hububat sektöründe yüzde 33 artışla 87 milyon 882 bin dolara, Çelik sektöründe yüzde 147 artışla 80 milyon 596 bin dolara ulaştı. Deri Mamulleri sektöründe yüzde 274 artışla 6,5 milyon dolar, Hazır Giyim’de yüzde 203 artışla 3,3 milyon dolar, Tekstil’de ise yüzde 85 artışla 2,8 milyon dolar oldu. Bu rakamlar, bir yandan Gana’nın temel ithalat ürünlerinin aynı zamanda Türkiye’nin temel ihraç ürünleriyle uyuştuğunu ve bu sektörlerde ticaretin güçlendirildiğini ortaya koyuyor. Bir yandan da ihracatçılarımızın Gana’yla ticaretinde ürün çeşitliliğini de geliştirdiklerin görüyoruz. Bu artışlar gelecek adına büyük umut vadediyor. Gana’yla ticaretimizi inşallah bu ve benzeri organizasyonlarla daha iyi seviyelere hep beraber taşıyacağız. İnanıyoruz ki, heyet kapsamında yapılacak ikili görüşmeler sonrasında da birçok yeni işbirliği kurulacak ve sanal ticaret heyetimiz, potansiyel iş imkanlarını daha da belirginleştirecektir”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.