Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Dijitalleşme Sanal Fuarı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın açılış konuşmalarıyla başladı.Hisarcıklıoğlu konuşmasında, sanal ortamda açılışını yaptıkları fuarda, dijitalleşmede öne çıkan şirketleri, bu konuda kendini geliştirmek isteyen firmalarla ve girişimcilerle buluşturduklarını, birebir görüşmelerle, aralarında işbirlikleri kurup, geliştirmelerini hedeflediklerini söyledi.
Pandemiyle birlikte tüm dünyanın, çok hızlı bir dijital dönüşüm sürecine girdiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Yıllar alacak pek çok teknolojiye, birkaç ayda uyum sağladık. İşte bugün hayatımızın değişmez bir parçası haline gelen videokonferans, bunun güzel bir örneği. Öte yandan geleneksel ticaret de değişiyor ve özellikle E-ticaret hız kazanıyor. Ve nihayet Fuarlar da dijital ortama kayıyor. 2020 yılında neredeyse tüm fuarlar ve heyet organizasyonları iptal edilmiş veya ertelenmişti. İşte bu noktada, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan devreye girdi ve sanal fuar uygulamasını hayata geçirdi. İş dünyamızın da buna en hızlı şekilde adapte olmasını sağladı. Artık tüm firmalarımız, ürünlerini ve üretim kapasitelerini burada kolayca sergileyebiliyor” dedi.
TOBB olarak, şirketlerin pandemiden en az şekilde etkilenmesi ve dijitalleşmesi için birçok etkinlik yaptıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “2020’de düzenlediğimiz webinarlarda 115 bin üyemizle buluştuk, dijital dönüşüm, Ar-Ge ve inovasyon konularını ele aldık. E-ticaret eğitimlerimle 10 bine yakın girişimcimizi e-ticaretle tanıştırdık, geliştirdiğimiz işbirlikleri ile e-ticaret destek paketleri sunduk. 70’den fazla ilde Türkiye Teknoloji Buluşmaları gerçekleştirdik, KOBİ’lerin dijital skorunu çıkararak kapasitelerini artırdık. Yine yakında başlatacağımız ‘Akıllı KOBİ projesi’ ile dijital dönüşüm hizmeti veren şirketlerimizi tek bir platformda, KOBİ’lerimizle buluşturacağız” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, bundan sonra yeni normalin, fiziksel etkinliklerle, sanal etkinlikleri uyum içerisinde yürütmek yani hibrit bir yapıya sahip olmak olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Dijital dönüşümle, uluslararası arenadaki rekabette öne geçmektir. Ürünü veya hizmeti, dünyanın her köşesinde tanıtmak, pazarlamak ve oralara ulaştırmaktır. Bu kapsamda üyelerimizin yeni normale adım atabilmesine yönelik etkinliklerimize 2021 yılı boyunca devam edeceğiz”
Bu kapsamda bugün ‘Gelenekselden Yeni Normale Yolculuk’ sloganıyla açılışını yaptıkları sanal fuara, Telekom, Yazılım ve E-Ticaret gibi teknoloji üreten ve ihraç eden sektörlerinden toplam 100 firmanın katıldığını aktaran Hisarcıklıoğlu, “Katılımcı firmalarımız, 2 gün sürecek fuarda, dijital dönüşüme yönelik geliştirdikleri uygulamaları, firmalarımıza ve girişimcilerimize birebir tanıtacaklar. Ayrıca gün boyu düzenlenecek webinarlar ve ikili görüşmelerle, bir yandan firmalarımızın dijitalleşme yolculuğunda ihtiyaç duyacakları bilgiye erişmeleri sağlanırken, diğer yandan potansiyel işbirliği imkanları değerlendirilecek. Umuyorum, herkes için verimli ve bereketli bir olacak” dedi.
Ticaret Bakanı Pekcan
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da “Yeni çıkarılan Ürün Güvenliği Kanunumuza, e-ticaretin de dahil edilmesini temin etmiş bulunuyoruz” dedi.
Ticaret Bakanlığı olarak, e-ticaretin Türkiye’de kurumsal ve sağlam bir altyapıda gelişmesi için de çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Bakan Pekcan “E-ticaret Bilgi Sistemimiz – ETBİS’in etkinliğini her geçen gün artırıyoruz. Hâlihazırda ETBİS’e kayıtlı site sayısı ise 23 bin 487’dir. Benzer şekilde, TOBB ile birlikte yürüttüğümüz E-Ticarette Güven Damgası uygulamamız devam etmekte olup; bu güne kadar 22 e-ticaret sitemiz Güven Damgası almıştır. Bu sayının artırılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Elektronik ticaret altyapımızla ilgili çok önemli bir gelişme olarak, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimizin e-ticarette de başlatılacağının altını çizmek isterim. Yeni çıkarılan Ürün Güvenliği Kanunumuza, e-ticaretin de dahil edilmesini temin etmiş bulunuyoruz. Bu sayede; elektronik ticaretin sağlıklı gelişiminin sağlanabilmesi; fiziki piyasalarda olduğu kadar elektronik piyasalarda da ürün güvenliğine yönelik denetimlerin yapılmasını sağlamak amacıyla e-ticarette ürün güvenliğinin yasal altyapısını tamamlamış olduk” ifadelerini kullandı.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin e-ticaret başta olmak üzere hizmetler sektörünün ve yatırımların da Gümrük Birliği’ne dahil edilmesinin büyük fayda sağlayacağını dile getiren Bakan Pekcan, “AB’nin, Türkiye’nin ve tüm AB üyesi ülkelerin ortak çıkarına olacak bu süreci başlatalım. Firmalarımıza hizmetler sektörü ve karşılıklı yatırımlar noktasında yeni imkanlar oluşturalım. Kuşkusuz, salgının etkileriyle mücadele ettiğimiz böylesine kritik bir dönemde, Türkiye ile AB arasında gerçekleşecek yeni ekonomik açılımlar, her iki tarafa önemli kazanımlar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.