ENVER ERKAN, TERA YATIRIM >> Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Cuma günü beklendiği gibi Türkiye’nin notunu ve görünümünü “B+” ve “durağan” olarak değiştirmeden teyit etti. Kuruluş, 2021 yılı için GSYİH’ı %3,6, enflasyonu %12,5 ve işsizliği %13,4 olarak tahmin etti.  Büyüme tahmini, Temmuz ayında %3,3’lük daralma tahminine karşı ciddi bir revizyon içermektedir. Covid-19 salgınına rağmen, 2020’de Türkiye ekonomisinin %0,9 büyümüş olduğu tahmin edilirken, makroekonomik dengesizliklerin genişlediği, cari açık/GSYH’nin tahmini olarak %5,4 seviyelerine yükseldiği, döviz rezervlerinin zayıfladığı ve enflasyonun yüksek kaldığına dikkat çekildi. S&P, para politikasını sıkılaştırmaya yönelik son kararların, daha geleneksel bir politikaya geri dönüşün sinyalini verdiğini belirtti.

“Durağan” olarak bırakılan görünüm, Türkiye’nin birikmiş ekonomik dengesizliklerinin devam eden risklerini ve önümüzdeki 12 ayda pandeminin etkilerini dikkate alıyor. Kuruluş, enflasyondaki yavaşlama ve cari açıktaki azalma beklentisi kapsamında Türkiye ekonomisinde toparlanmanın devam edeceğini öngörüyor. Olumsuz senaryo olarak; bankacılık sektöründeki riskler öne çıkartılıyor. Her ne kadar temel senaryo olmasa da;  bankaların yabancı fonlamaya erişimi azalırsa veya yurt içi yerleşikler tasarruflarını ısrarla dövize çevirirse bu olası bir not indirimine dayanak olabilir. 2020’nin büyük ölçekli kredi teşvikinin ardından zayıflayan varlık kalitesi, bankacılık sistemi üzerindeki en önemli negatifliktir.

Olumlu senaryo tarafında ise; Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonu, özellikle net Merkez bankası döviz rezervleri olmak üzere tahminlerin ötesinde bir güçlenme gösterirse, bunun da bir not veya görünüm yükseltmeye dayanak olabileceği belirtiliyor. Bu, örneğin mal ihracatındaki ve turizm hizmetleri gelirlerindeki güçlü toparlanmanın bir sonucu olarak, Türkiye’nin daha düşük cari açıklar vermesi durumunda olabilir. Yurt içi yerleşik dolarizasyon ve artan parasal olmayan altın ithalatı tersine dönerse de bu durum ortaya çıkabilir. Aynı zamanda genel ekonomi politikalarının öngörülebilirliği ve para politikasının etkinliğinin sürekli artması da olası bir not artırımına konu olabilir. 

2020’nin belli bir döneminde uygulanan geniş ölçekli kredi teşvikleri, yıllık bazda gerçekleşen pozitif büyümenin kaynağı olmakla beraber, aynı zamanda daha geniş bir cari açık, azalan döviz rezervleri ve yüksek enflasyon gibi makroekonomik dengesizliklerin de artmasına yol açtı. Bu çerçevede, özellikle artan enflasyon baskıları Merkez Bankası’nın para politikasında ciddi anlamda bir sıkılaşmaya gitmesine yol açtı ve TCMB politika setini basitleştirirken, kümülatif olarak politika faizinde yaptığı artırımlarla enflasyona karşı bir pozitif reel faiz sağladı. Politika faizi 2020’nin son üç ayında toplamda 675 baz puan artırılırken, bankaları borç vermeye teşvik eden önceki düzenlemeler kaldırılıyor. Mevcut politika zemininin amacı, enflasyonun düşmesi, cari açığın azalması ve rezervlerin güçlendirilmesidir.

Sıkılaşan talep koşulları ve azalan kredi büyümesi, yılın ilk 3 ayında büyümeyi sınırlayacak olmakla birlikte orta vadede aşı uygulaması ve salgının kontrol altına alınması ekonomik büyüme anlamında belirleyici nitelikte olacaktır. Türkiye, 2020’de salgın nedeniyle turizm kaynaklı gelirlerinde 30 milyar USD’ye yakın bir kayıp yaşadı ve 2021 yılında bu tablonun ne kadar pozitife döneceğine bakacağız. Yılın ikinci yarısında enflasyonun baz etkisinin lehte işlemesi, düzelen mevsim koşulları itibariyle gıda enflasyonunun hafiflemesi ve döviz kuru üzerindeki baskıların azalması gibi etmenlerle gerilemesi beklenebilecek bir durumdur. Enflasyondaki gerileme, Merkez Bankası’na faizleri düşürme anlamında hareket alanı sunacak olsa bile, sıkı politikanın hızlı bir şekilde terk edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. S&P, yıl sonunda enflasyonu %12,5 tahmin ederken, genel olarak ağırlıklı piyasa tahminleri şu anda %10-11 aralığına yoğunlaşmış durumdadır.

S&P affirms Turkey’s credit rating and the outlook …

Credit rating agency S&P confirmed Turkey’s rating and outlook as “B +” and “stable” as expected, on Friday. The organization estimated GDP at 3.6%, inflation at 12.5% ​​and unemployment at 13.4% for 2021. The growth forecast includes a serious revision against the forecast of 3.3% contraction in July. Despite the Covid-19 outbreak in 2020 Turkey’s economy estimated to be grown by 0.9%, as it was noted that the widening macroeconomic imbalances, current account deficit / GDP estimated to rise to 5.4% level, the weakening of foreign exchange reserves and high inflation cause risks. S&P stated that recent decisions to tighten monetary policy signal a return to a more traditional policy.

“Stable” outlook refers to ongoing risks of Turkey’s accumulated economic imbalances and take into account the impact of the pandemic over the next 12 months. S&P, under the current account deficit and the slowdown in inflation expectations conditions, predicts the economy will continue to recover in Turkey. As a negative scenario; Risks in the banking sector are highlighted. Although it is not a basic scenario; This could be the basis for a possible downgrade if banks’ access to foreign funding decreases or if residents persistently convert their savings into foreign currency. The weakening asset quality following the large-scale credit incentives of 2020 is the most significant negative impact on the banking system.

On the positive scenario side; Turkey’s balance of payments position, especially if the net foreign exchange reserves of central banks, including shows a stronger than expected recovery, said it will be a reason for a possible rating upgrade action. This could be happen with, for example, a lower current account deficit with a strong recovery on exports of goods and services and tourism revenues. This also may happen if domestically resident dollarization and increasing non-monetary gold imports reverse. At the same time, the predictability of general economic policies and the continuous increase in the effectiveness of monetary policy may be subject to a possible rating upgrade.

Large-scale credit incentives implemented in a certain period of 2020 were the source of the positive growth on an annual basis, but also led to an increase in macroeconomic imbalances such as a higher current account deficit, decreasing foreign exchange reserves and high inflation. In this context, especially the increasing inflationary pressures caused the Central Bank to tighten its monetary policy, and while the CBRT simplified its policy set, it provided a positive real interest rate against inflation with cumulative increases in the policy rate. While the policy rate has been increased by 675 basis points in total in the last three months of 2020, previous regulations that encourage banks to lend are removed at the same time scale. The aim of the current policy base is to decrease inflation, decrease the current account deficit and strengthen reserves.

Tightening demand conditions and reduced credit growth will limit growth in the first 3 months of the year, but vaccination and containment of the epidemic will be determinant in terms of economic growth in the medium term. Turkey suffered a loss close to 30 billion USD from tourism revenues in 2020, due tot he outbreak; and we will look for how much of this balance will turn positive in 2021. In the second half of the year, it is expected that inflation will decline due to factors such as the favorable base effect of inflation, the easing of food inflation due to the improved seasonal conditions and the decrease in the pressure on the exchange rate. We think that even if the decline in inflation will provide the Central Bank a room to lower interest rates, the tight policy should not be abandoned quickly. Overall, weighted market forecasts are now concentrated in the 10-11% range, while S&P predicts inflation at 12.5% ​​by the end of the year.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın