Google’ın ana şirketi Alphabet, dokuz yıl önce başlattığı atmosfere sabitlenen balonlarla internet bağlantısı sağlayan projesi Loon’u internet balonu projesi Loon’un sona erdirildiğini duyurdu.

Alphabet internet balonu projesi Loon’u sonlandırdı
Google’ın ana şirketi Alphabet, dokuz yıl önce başlattığı atmosfere sabitlenen balonlarla internet bağlantısı sağlayan projesi Loon’u internet balonu projesi Loon’un sona erdirildiğini duyurdu.

Alphabet, Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda projenin sürdürülebilirliğinin kalmamış olması ve maliyetlerin düşürülememiş olması, böyle bir karar alınmasına yol açtı.

ABD merkezli teknoloji devi Google’ın çatı şirketi Alphabet, bundan yaklaşık 9 yıl önce “Loon” olarak isimlendirdiği bir küresel internet projesi başlatmıştı. Mühendisler, bu proje kapsamında kullandıkları yüksek irtifa balonları ile istenilen lokasyona internet hizmeti vermeyi amaçlıyorlardı. Balonlar, atmosferin stratosfer katmanına yükseliyor, oldukça geniş bir alana internet bağlantısı sunuyordu. Hatta bu teknoloji, dünyanın çeşitli yerlerinde test amacıyla kullanılmaya başlamıştı. Ancak görünen o ki Loon, yolun sonuna geldi.

Alphabet’ten yapılan açıklamada, “stratosfere balon yerleştirmek” ve “gökyüzünde internet ağı yaratabilmek” gibi olanaksız görünen işlerin yapılabildiğini kanıtlamasına karşın, “projenin sürdürülebilirliği” kalmadığı belirtildi. Loon CEO’su Alastair Westgarth, milyarlarca insana internet ulaştırmak için yeni arayışlar içinde olduklarını söyledi.

Alphabet’s Loon nedir?

Alphabet’s Loon, yüksek hızlı interneti dünyanın uzak bölgelerine bağlamak için temelde bir balon filosu kullanıyor. Proje, şirketin faaliyetlerini kapatmaya karar vermeden önce son dokuz yıldır devam ediyordu. Duyuru, Android üreticisinin, bir milyar kullanıcıya internet bağlantısı sağlamak için tasarlanan Google istasyon hizmetini sonlandırmasından bir yıl sonra geldi. Google, istasyon aracılığıyla Hindistan’daki 400’den fazla tren istasyonuna yüksek hızlı internet hizmetleri sunmayı başardı. Ayrıca önümüzdeki yıllarda bu modeli daha fazla ülkeye genişletmeyi planladı ve android yapımcısı tarafından Google istasyonlarını sonlandırmanın duyurulması projenin ilk büyük başarısıydı.

Alphabet Loon’u neden kapattı?

Alphabet, Loon’u kapatacağını duyursa da şaşırtıcı bir hamle oldu. Geçtiğimiz yıl Loon, ticari internet bağlantı hizmetleri sağlamak için Kenya hükümetinden ilk balon setini başlatmak için başarıyla onay aldı. Alphabet bunu oldukça hızlı bir şekilde başardı ve herkesi işlerin doğru yönde ilerlemeye başladığına inandırdı. Loon, web sitesinde, uzun süredir devam eden vizyonunun, dünyanın her yerindeki hizmet almayan ve yetersiz hizmet alan topluluklara yüksek hızlı internet hizmeti sunmak olduğunu söyledi.

Projenin sona ermesinin bir başka nedeni de şirketin karşılaştığı fizibilite sorunlarına bağlanabilir. Loon’un CEO’su Alastair Westgarth, bir blog yazısında, ulaşılması çok zor veya uzak bölgelerdeki toplulukların ya da mevcut teknolojilerle hizmet sunmanın sıradan insanlar için çok pahalı olduğunu söyledi. Yol boyunca çok sayıda istekli ortak bulmuş olsak da, uzun vadeli, sürdürülebilir bir iş kurmak için maliyetleri yeterince düşürmenin bir yolunu bulamadık. Radikal yeni teknoloji geliştirmek doğası gereği risklidir, ancak bu, bu haberi vermeyi daha kolay hale getirmez. Bu açıklamadan, Loon’un bağlantı çabalarının gerçekten başarılı olduğu sonucuna varabiliriz, ancak bağlantıyı sağlamanın maliyeti şirketin kapsamının çok ötesinde.

Umarız size Alphabet’s Loon’un ne olduğu ve Alphabet’in Loon’u neden kapattığı konusunda net bir genel bakış sunmuşuzdur. Proje aniden sona ermesine rağmen, firma ayrı bir blog yazısında Kenya’da bağlantı, internet, girişimcilik ve eğitime odaklanan kar amacı gütmeyen kuruluşları ve işletmeleri desteklemek için 10 milyon dolarlık bir fon taahhüt ettiğini söyledi. Bu, her iki tarafın da sonunda hiçbir şey kaybetmemesini sağlar.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın