ALB Forex Araştırma Müdürü Emre Çayırlı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi.

TCMB yılın ilk para politikası toplantısında faiz oranını değiştirmedi. Geçtiğimiz yıl yapılan Kasım ve Aralık ayı toplantılarıyla %10,25‘den %17’ye yükseltilen faiz oranı Ocak ayı toplantısında sabit bırakıldı.

Merkez Bankası, para politikasını uzun bir süre daha sıkı tutacağını söyledi. Hizmet sektöründe salgının etkilerinden dolayı yavaşlamanın sürdüğünü belirten TCMB iktisadi faaliyetin güçlü devam ettiğini kaydetti.

Kredi büyümesinden kaynaklı enflasyonist etkinin parasal sıkılaşma ile yavaşladığını belirtti. İlerleyen süreçte birikimli maliyet etkilerinden dolayı enflasyonda artış yaşanabileceğine değinen TCMB, gerekmesi durumunda parasal sıkılaşmaya devam edeceğinin altını çizdi ve fiyat istikrarını sağlamak için kararlı duruşunu korudu. TCMB, makroekonomik gelişmelerin bu sayede istenilen düzeye çıkabileceğini değerlendirdi.

Ekim ayı sonrasında reel faizin pozitife geçmesiyle USD/TRY kurunda yaşanan değer kaybına paralel olarak, ilerleyen süreçte enflasyon oranında düşüş yaşanması halinde TCMB faiz oranında indirim yapmaya başlayabilir. Şu an için bu senaryoyu konuşmak erken olsa da reel faiz oranının enflasyon oranı üzerinde seyretmesi Türk Lirası varlıklarda yaşanan değer kazancını korumaya devam edecek gibi gözüküyor. TCMB’nin yapmış olduğu sözlü yönlendirme de bu kapsamda olumlu değerlendirebilir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın