Türkiye, FAO tarafından Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi raporuna göre, dünyada 46. sıradan 27. sıraya yükseldi.
Türkiye, FAO tarafından 5 yılda bir hazırlanan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi raporuna göre, dünyada 46’ncı sıradayken 2020 yılındaki raporda 27’nci sıraya yükseldi.
Raporla ilgili konuşan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Raporda en çok ağaçlandırma yapan dünyada 4’üncü Avrupa’da ilk sıradaki ülkeyiz. Aynı zamanda orman varlığını en çok artıran ülkeler sıralamasında Avrupa’da 1’inci dünyada 6’ncı sıradayız. Bunlar ülkemizin orman varlığının arttığının uluslararası anlamda tescili anlamına geliyor” dedi.
Türkiye’de orman varlığını arttırmaya yönelik çalışmalar her geçen gün artarak devam ediyor. Bu başarı FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından 5 yılda bir hazırlanan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi (FRA) raporunda da yer aldı.
11 Kasım 2019 yılında başlatılan Geleceğe Nefes Projesi ile Türkiye’nin doğusundan batısına milyonlarca vatandaşın katılımıyla yeni orman alanları oluşturulmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilirken, projeye olan destek de çığ gibi büyüdü.
Kimi vatandaşlar, emekli maaşlarıyla ormanlar oluşturdu, kimi kendini doğaya adayıp ormanların gönüllü koruyucusu oldu. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
“Ülkemizin orman varlığının arttığının uluslararası tescili anlamına geliyor”
Türkiye’nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden birisi olduğuna dikkat çeken Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi FAO’nun uluslararası ormancılıkla ilgilenen birimi bir rapor yayımladı.
Bu rapor 5 yılda bir yayınlanıyor. Ülkelerin orman varlıklarını duyuran bir rapor. 2015 yılındaki raporlarında Türkiye, 46’ncı sıradayken dünyada orman varlığı bakımından 2020 yılındaki raporda 27’nci sıraya yükseldi.
Bu ülkemiz adına çok memnun edici, sevindirici bir durum. Aynı raporda en çok ağaçlandırma yapan dünyada 4’üncü Avrupa’da ilk sıradaki ülkeyiz. Aynı zamanda orman varlığını en çok artıran ülkeler sıralamasında Avrupa’da 1’inci dünyada 6’ncı sıradayız. Bütün bunlar ülkemizin orman varlığının arttığının uluslararası anlamda tescili anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.
“Türkiye’nin orman varlığı giderek artmakta”
KTÜ Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. İbrahim Turna Türkiye’nin orman varlığını arttırma noktasında önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini ve bu çabaların takdirle karşılandığını belirtti. Konuyla ilgili konuşan Turna, “ Türkiye’nin orman varlığı 1980’li yıllardan 2000’li yıllara doğru giderek artmaktadır.
Her yıl milyonlarca fidan dikimi gerçekleştirilerek bu orman alanlarının artışı, bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi sağlanmaktadır. Bu rastgele yapılan bir işlem değildir. Bu çalışmalar, 181 yıllık bir kuruluş olan Orman Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla yürütülmektedir.
Biz öğretim üyeleri olarak sadece Türkiye ormancılığında değil dünya ormancılığında yapılması gerekli olan teknik bilgileri veriyoruz. Biz meyve bahçesi kuracaksak oraya çam ağacı ekmezsiniz. Ama her yere meyve ağacı dikemezsiniz” diye konuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.