Haftaya başlarken ABD piyasaları Martin Luther King günü nedeniyle kapalı olacak. Dolayısıyla bugün özellikle EUR/USD gibi belirli varlık türlerinde işlem hacimlerinin ve hareketliliğin düşük kalması şaşırtıcı olmayacaktır. Yurtiçi piyasalar açısından baktığımızda ise TL varlıklar daha çok Avrupa’nın kapalı olduğu günlerden etkilendiği için ABD’deki tatilin yansımalarının göreceli olarak sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz.

Haftanın devamında ise makroekonomik veri tarafında özellikle ABD ve Euro Bölgesi’nden gelecek olan PMI rakamlarını takip edeceğiz. Öncü nitelikte olan PMI rakamları pandemi koşullarında ekonomik aktivitenin ne yönde ilerlediğini göstermesi bakımından önem taşıyor. Bu noktada ABD verilerinin göreceli olarak güçlü olduğunu düşünürsek bir kez daha Euro Bölgesi verilerinin daha fazla yatırımcı ilgisi çekeceğini düşünüyoruz.

Haftanın en önemli konu başlığını ise Perşembe günü gerçekleştirilecek olan PPK toplantısı oluşturuyor. Hatırlanacağı gibi TCMB Aralık ayında gerçekleştirdiği son PPK toplantısında ortalama piyasa beklentisini de aşarak politika faizini 200 baz puanlık artırımla %17 seviyesine taşımıştı. Dolayısıyla gerçekleşen enflasyon rakamlarına göre hesaplandığında mevcut durumda reel faiz %2,1 seviyesinde bulunuyor. Bunun da TL açısından makul sayılabilecek koruma sağladığını söylemek mümkün. Bu noktada, anket sonuçları da politika faizinde değişikliğe işaret etmiyor. Ancak enflasyonun henüz yıl içi zirve seviyeyi görmediğini düşünürsek faiz artırımı ihtimaline kapının tamamen kapalı olduğunu söylemek zor.

Yorum: ÜNLÜ & Co’mment


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın