Desen Yayınları’nın yayına hazırladığı seçki, Turhan Selçuk’un yıllar içinde çeşitli kitaplarda ve mecralarda yayınlanan siyah beyaz karikatürlerini ayrıntılı bir kataloglama ve tematik düzenleme ile meraklısıyla buluşturuyor.
Türkiye’de sözsüz karikatürün öncülerinden Turhan Selçuk’un yıllar içinde çeşitli kitaplarda ve mecralarda yayımlanan siyah beyaz karikatürleri ayrıntılı bir kataloglama ve tematik düzenleme ile yayına hazırlandı.
Desen Yayınları’nın yayına hazırladığı üç ciltlik “Turhan Selçuk Seçkisi”nin ilk cildi “Siyasetin Göbeği” okurlarla buluştu.
”Turhan Selçuk Seçkisi” üç kitaptan oluşuyor: Siyasetin Göbeği, Manzara-i Umumiye ve İnsan Denen Garip Hayvan.
“Siyasetin Göbeği”, sanatçının, 1950-1995 yılları arasında, Türkiye’nin ve dünyanın önemli gazete ve dergilerinde kendine yer bulan, bazıları farklı dönem ve mecralarda tekrar tekrar yayımlanan 80 karikatürünü bir araya getiriyor.
Grafik mizahın karikatürün evrensel dili olduğunu vurgulayan Turhan Selçuk’un sanatsal kişiliğini, yazar Yaşar Kemal şu sözlerle tanımlamıştı: ”Turhan, dünyamızın kötülüklerinin, karanlıklarının ortasında durmuş bir ışık gösterendir durmadan.”
Turhan Selçuk hakkında
(20 Temmuz 1922 – 11 Mart 2010)
Modern Türk karikatürünün öncülerinden. Çağdaş karikatüre kendi üslubunu veren sanatçı, Muğla’nın Milas ilçesinde doğdu. Adana Erkek Lisesi’nde okurken ilk karikatürleri Türk Sözü gazetesinde çıktı. Kırmızı Beyaz, Şut, Akbaba, Tasvir, Bugün ve Aydede dergilerinde karikatürist olarak çalıştı. İlk kişisel sergisini İstanbul Şehir Galerisi’nde açtı. Kardeşi İlhan Selçuk’la birlikte 1952’de mizah dergisi 41 Buçuk’u çıkardı. 1950’lerden itibaren dünya basınında, uluslararası antolojilerde ve dergilerde dönemin büyük ustalarıyla birlikte yer aldı. Güncel olayların, olguların içindeki insana tarih, kültür, sanat ve bilgi birikimiyle yaklaştı. İlhan Selçuk’la 1956 yılında mizah dergisi Dolmuş’u, 1958’de Karikatür’ü yayımladı. Pek çok karikatür albümü yayımlandı. Milliyet, Yeni İstanbul, Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. 1969’da Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören’le birlikte Karikatürcüler Derneği’ni kurdu. 12 Mart 1971 askerî darbe döneminde gözaltına alındı. “Abdülcanbaz” eseri, Dostlar Tiyatrosu ve İstanbul Devlet Tiyatrosu gibi pek çok sanat kurumunda sahnelendi. 1971’de Türkiye Sanatçılar Birliği’nin Halkın Sanatçısı ödülünü alan Selçuk, 1998’de ”Devlet Sanatçısı” unvanını reddetti. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda sergi açtı. Ulusal ve uluslararası pek çok ödül aldı. Pek çok uluslararası gazete ve dergide karikatürleri yayımlandı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.