Alkaş tarafından düzenlenen;  e-ticaretin güncel ve öncelikli konularının ele alınacağı,  perakende sektörünün ve e-ticaretin paydaşlarını bir araya getiren FutureCommerce360 Konferansı’nın altıncısı 12 Ocak saat 10:00’da Alkaş’ın, yeni nesil iş yapış şekillerinin bir temsilcisi olarak hazırladığı, pek çok sektör profesyoneline ev sahipliği yapan dijital platform Digital Network Alkaş’ta gerçekleştirildi.

Konferans ve fuarların da dijital dönüşüme bu hızlı geçişinde bağlantılarınızı ve etkinliklerinizi tek bir platform üzerinden yönetmenizi sağlayan Digital Network Alkaş’ın, gündemi takip eden konferans içeriği ve alanında uzman konuşmacıları ile FutureCommerce360’a ev sahipliği yaptığı oturumlarda;  açılış konuşmasını Tübisad Başkanı Kübra Erman Karaca’nın gerçekleştirdi.

 Nielsen APAC EEMEA Türkiye Analitik Danışmanlık Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan veNielsen Türkiye Perakende Ölçüm Hizmetleri, İş Birimi Lideri Yankı Yalçın2021 E-Ticarette Başarı Yolculuğundaki Öngörüler” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı.

Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Mutlu Erturan moderatörlüğünde, LC Waikiki Genel Müdür Yardımcısı Salih Yılmaz, UPS Türkiye – Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Engin Kolat, Mobilexpress CEO’su Y. Emre Güzer ve Vestel Pazarlama Genel Müdürü Duygu Badem Uylukçuoğlu “E-Ticarette Yeni Bir Kilometre Taşı 2020’den Neler Öğrendik? 2021 İçin Planlar Neler?” konusunu işledi.

Me Consultancy, Kurucusu Murat Erdör moderatörlüğünde, Facebook Türkiye, E-Commerce Başkanı Gül Yüksel Akkaya ve Inveon Kurucu Ortağı Yomi Kastro “E-Ticaretin Yükselen Trendi: Sosyal Ticaret” konusunu konferansta aktardı.

“Pandemi Döneminde M-Ticaretin Yükselişi ve Yeni Tüketici” başlıklı konuyu Getir Kurucu Ortağı Tuncay Tütek ele aldı.

Digital Network Alkaş’ta gerçekleşen oturuma 632 kişi katılım gösterdi.

Oturumlar sonrasında sosyal medya hesaplarından yöneltilen anket sorularına doğru cevap veren katılımcılar da özel hediyelerin sahibi oldu.

Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş:

“Perakendenin her kanaldan olabildiğince her imkanla daha fazla gelişmesi, daha fazla büyümesi ve e-ticaret gelişirken belki de çözüm bulunana dek teslimat sorunlarının bizim fiziki mekanlarımızdan yapılabilmesini sağlamak adına, kuşakların, x’lerin y’lerin ve hatta z’lerin bir arada çalışabileceğini görmüş olduk.” 

Alkaş olarak perakende, e-ticaret ve gayrimenkul sektörlerine uzun yıllardır hizmet verdiklerini ve pek çok sektör temsilcisini online konferans ve fuarlarla bir araya getireceklerini belirten Alkaş, “Sinerji yaratma gücümüzü daha da büyüterek, hizmetlerimizi dijitale taşıdık ve yeni nesil iş yapış şekillerinin temsilcisi olan Digital Network Alkaş platformunu hazırladık. Pandemi sürecinin işimize, gündelik yaşantımıza yansıması olarak birçok etkinliği online olarak ve mekandan, zamandan arınmış olarak gerçekleştirebiliyoruz.” dedi.

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer:

Dünyada salgın döneminde evde daha fazla zaman geçirmeyle birlikte dijital kullanımlar da artış gösterdi. 17 ülkeyi kapsayan bir araştırmaya göre katılımcıların %76’sı salgın döneminde akıllı telefonlarından daha fazla internete bağlandıklarını, %45’i de normal zamanlara göre bu dönemde daha fazla bilgisayar kullandıklarını belirtti.

Pandemi süresince fark ettik ki, ülkemizde ve tüm dünyada sanal ağların ve yepyeni bağlantı yöntemlerinin iş hayatındaki etkisi gün geçtikçe artıyor. Canlı ancak çevrim içi iş yapış şekilleri ve eş zamanlı ancak ekranlardan iletişim sağlama yöntemleri, Belki de yıllar sonra deneyeceğimiz teknolojik yöntemler, yapıcı dönüşüm olarak tanımlayacağımız uygulamalarla ile yaşamımıza iyiden iyiye yerleştiriyor.

Aynı zamanda sağlık, aile, iş ve gelecek konusunda kaygı derecesinin daha arttığı tüm dünyada yeni müşterinizin gözünde,  insanı önemseyen, değerlerine sahip çıkan,  mutluğunu kendisine görev edinenlerin kabul göreceği bir gerçek.2020 ‘den birçok dersler aldık. Teknolojiyi salgınlar geçirmiş ve geçiren, endişeli müşterimizi nasıl daha mutlu ederiz diye kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.

E- Ticaret ve perakende sektörünün 360 derece tüm paydaşlarına yönelik yeni içeriklerin üretileceği bu konferasımızda; perakende, lojistik, ödeme sistemleri, pazaryerleri ile e-ticaretin olmazsa olmaz kuruluşlarıyla 2021 için hazırlıklarımızı tartıştık. E-ticaret ve soysal medyanın evliliği ile büyüyen sosyal ticaretin geleceğini değerlendirdik.

Geçen yıldan öğrendiklerimizi, bu yıl nasıl uygulayacağımızı, geleceğimizin nasıl şekillendireceğimizi farklı bakış açılarıyla ortaya koyduk. Bu yıl değişen yeni müşteriyi daha iyi anlayıp, nasıl hizmet vereceğimizi konuştuk.

“E-Ticarette Başarı Yolculuğundaki Öngörüler”, “E-Ticarette Yeni Bir Kilometre Taşı 2020’den Neler Öğrendik? 2021 İçin Planlar Neler?”, “E-ticaretin Yükselen Trendi: Sosyal Ticaret”, “Pandemi Döneminde M-Ticaretin Yükselişi ve Yeni Tüketici” başlıklarına sektöründe önde gelen firmalarının çok değerli temsilcileri ile cevaplar bulmaya çalıştık ve öngörülerde bulunduk.

Alkaş olarak , yeni dünya düzeninde konferans ve fuarların da dijital dönüşüme ayak uydurduğu bu dönemde; Kasım 2019’da başarı ile gerçekleştirdiğimiz FutureCommerce360 Konferansı’nı pandemi ile birlikte  dijital platformda da gerçekleştirmeye devam ettik bugun 6. Gerçekleştirdiğimiz bu yayında başta  TUBİSAD  olmak üzere Etid, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD, Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD)’ne,  ana sponsorumuz Inveon başta olmak üzere, sponsorlarımız Hepsiburada, Nielsen, UPS ve Mobilexpress’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Kübra Erman Karaca, Tübisad Yönetim Kurulu Başkanı: Yeniliğe açık ve adaptasyon kabiliyeti yüksek bir toplum olarak, pandemi döneminde hem iş yaşamı hem de sosyal yaşamda başarılı bir dijital dönüşüm sınavı verdiğimizi söyleyebiliriz. Bu sınavın başarısında hiç kuşkusuz, perakende, e-ticaret ve bilişimin oluşturduğu ‘dijital masa’nın rolü yadsınamaz. 2021 bu “dijital masayı” yeni aktörlerle ve yaklaşımlarla genişletme yılı olacak. Zira salgınla birlikte hayatımızın merkezine giren uygulama ve teknolojilerin kendini geliştirmeye ve ilerlemeye devam edeceğini bugünden görebiliyoruz. Birkaç yılda geldiğimiz noktaya birkaç ayda gelmenin etkisiyle bu çevikliğe ayak uydurabilenler güçlenerek ayakta kalırken, dönüşüme ayak uyduramadığı için yok olma tehlikesi ile kalan birçok yapı olacak. Bu nedenle bir yandan pandeminin etkilerini en aza indirgerken diğer yandan bu olumlu iklimden yararlanmak için perakende ekosisteminde dijital dönüşümün sürdürülmesinin elzem olduğuna inanıyorum. Elbette bu dijital masayı hangi aktörlerle genişleteceğimiz, önümüzdeki dönemde büyük bir heyecanla takip edeceğimiz tüketici alışkanlıklarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 2022’ye uzanan yolda genişleyecek dijital masamızda ödeme teknolojileri ve lojistik alanındaki inovasyona daha fazla yer ayırmamız gerektiğini düşünüyorum. Daha hızlı, daha kolay ve daha sürdürülebilir yaklaşımların tüketici alışkanlıklarında kendisini gösterdiği bir dönemde bunun en önemli öncelik olduğuna inanıyorum.”

Nielsen Analitik Danışmanlık APAC EEMEA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Türkiye Nielsen Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan ve Nielsen Perakende Ölçüm Hizmetleri Türkiye Lideri Yankı Yalçın: Nielsen Analitik Danışmanlık APAC EEMEA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan ve Nielsen Perakende Ölçüm Hizmetleri Türkiye Lideri Yankı Yalçın 2020 yılında perakende FMCG ticaretinin hikayesinin, pandeminin de etkisiyle, pazarda hızlanan volümetrik büyüme ve E-Ticaret’in yükselişi şeklinde özetlenebileceğini belirttiler.

Yankı Yalçın ‘’Alkol ve Sigara Hariç FMCG satış cirosu yılın ilk 11 ayında %23 oranında artarken, pazardaki reel büyüme %8 olarak gerçekleşti. Reel büyümenin kaynağına bakıldığında ise Modern Ticaret’in volümetrik büyümeyi getirdiği ve özellikle küçük formatlı Modern Ticaret noktalarının yüksek büyümeleriyle ön plana çıktıkları görüldü. Pandeminin ilk çıktığı dönemden sonraki dönemlerde de, tüketicinin evde daha uzun vakit geçirmeye ve tüketmeye devam etmesiyle birlikte, FMCG sektörleri volümetrik büyümelerini sürdürdüler’’ diye ifade etti.

Modern Ticaret güçlü büyümesini sürdürürken, 2020’de büyümesiyle fark yaratan kanal ise E-Ticaret oldu. E-Ticaret’teki büyümenin özellikle pandemi döneminde eve kapanan alışverişçilerin bu kanala daha çok yönelmesi ile birlikte hızlandığını belirten Didem Şekerel Erdoğan , “E-Ticaret’teki büyüme alışverişçi ilk pandemi şokunu atlattıktan sonra da devam etti ve yıl sonuna kadar yüksek seviyelerde seyreden satışlar özellikle Kasım ayındaki satış aktiviteleri ile birlikte 2020 yılında %115 büyüyerek bugüne kadar görülen en yüksek seviyelerine ulaştı; E-Ticaret Avrupa da ise 2020 yılında %46 oranında büyüdü.” dedi. Kasım ayının sürprizi ise olası lojistik sorunlarını bertaraf etmek isteyen perakendecilerin “Cuma” aktivitelerinin bir bölümünü 11.11’e kaydırmaları sebebiyle, geçtiğimiz yılların aksine, 11.11 haftasındaki satışların “Cuma” aktiviteleri satışlarının üzerinde gerçekleşmesi oldu.

“Yeni Normal” dediğimiz, tüketim ve alışveriş alışkanlıklarımızı Covid-19’la yaşayabilecek şekilde adapte ettiğimiz yeni dünyada, tüketicinin ve alışverişçinin “Alışveriş Sepeti”, “Evin Fonksiyonu”, “Alışveriş Rasyoneli” ve “Ekonomik Olma” tanımlarının da yenileneceğinin altını çizen Didem Şekerel Erdoğan, markaların bu dönemde başarılı olmalarına yardımcı olacak çeşitli ipuçları paylaştı. Didem Şekerel Erdoğan, “Alışverişçinin yeni sepetine girmenin yolu yeni gerçekliğe uygun ürünler sunmak, çoklu kanal üzerinden alışverişçiye ulaşmak, yeni okazyonlara hitap etmek, alışverişçiye o ürünü / markayı tercih etmesi için aradığı nedenleri sunabilmek ve pandemiden ekonomik olarak farklı şekillerde etkilenen alışverişçilerin fayda – değer dengesini nasıl kurduklarını anlayarak fiyatlandırma stratejisini bu doğrultuda adapte edebilmek.” şeklinde görüşlerini ifade etti.

Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Mutlu Erturan: Future Commerce gibi kapsamlı bir etkinlikte moderatör olarak yer almaktan büyük heyecan duyduğunu belirten Erturan, “2020 pandemi gündemiyle şekillenen bir yıl oldu. E-ticaret sektörü açısından baktığımızda ciddi büyümenin olduğu, sektörün gelişmesine ve dijitalleşmenin hızlanmasına yardımcı olan bir süreç yaşadık, halen de yaşıyoruz. 2019’da e-ticaretin perakende içindeki payı yüzde 5 dolaylarında seyrederken, pandemiyle birlikte 2023 yılında gelinmesi hedeflenen çift haneli rakamlara yaklaştık. Sektör olarak bu süreçte, 3 yılda ulaşmayı beklediğimiz gelişime 3 ayda ulaştık. Bu dönemde, hepimiz iş birliğinin önemini gördük. Dijitalleşmenin artık bir gereklilik olduğunu tecrübe ettik. Müşteri memnuniyetinin, mükemmel alışveriş deneyimi sunmanın vazgeçilmez olduğunu özümsedik. 2021’de de tüm bu gelişmelerin daha da büyüyerek süreceğine inanıyoruz.” dedi.

Vestel Pazarlama Genel Müdürü Yardımcısı Duygu Badem Uylukçuoğlu: “2020 yılı bizim için çok değişik bir yıldı. Kırılmalar oldu. Bu kırılımlar dijital devrimi beraberinde getirdi.” En çok gelişen sektörlerden birinin kendi sektörleri olduğuna da değinen Uylukçuoğlu, “Dijital devrimden en çok etkilenen firmalardan birisi olduk. Sektör olarak bakıldığında salgındaki kırılımlardan biri önyargılar başlığı altında oldu. Ödeme altyapıları, lojistik, bilgilerin kaynak aktarımıyla ilgili birçok soru işareti varken, insanlar bunun kolaylık sağladığını ve belli riskleri almayı kabul ederek önyargılarından arındılar. 2021’in başında artık aşmamız gereken bariyerler yok.” dedi.

Mobilexpress CEO’su Y. Emre Güzer: Keşke bu kadar büyümeseydik de eskisi gibi 2019 yılındaki hayatımıza devam etseydik dediğimiz bir dönem oldu. Fakat bir yandan da çok hızlı bir büyüme yaşadık. Türkiye’nin en büyük e-ticaret firmalarına ödeme geçidi hizmetleri veriyoruz. Burada şunu fark ettik firmalar artık daha az ekiple daha fazla tüketiciye dokunmaya çalışıyorlar. Güzer, sözlerine “Kuluçka dönemi olarak gerçekleştirmek istediğimiz pandemiyi aslında yatırımlarla geçirdik. Mobilexpress büyürken 2020 yılında 130 milyon adet işleme aracılık etti. 2021 yılında da farklı planlarımız var. Çok fazla dönüşüm var. Yüzde 60-70 büyümelerin devam edeceğini düşünüyorum.” diyerek devam etti.

UPS Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Engin Kolat: 2020 yılı hepimiz için öğretici oldu. Lojistik sektörüne baktığımızda bizim için iki temel konu vardı. İş sürdürülebilirliği ve çalışanlarımızın sağlığı idi. Lojistik sektörü içerisinde her oyuncu için toplam iş hacminin yüzde 25-30’luk kadar kısmı tamamen son kullanıcıya yapılan teslimatlara kaldı. 2021’e girerken de gördüğümüz nokta toplam iş hacminin payının kalıcı olduğu ve müşteri alışkanlıklarının geriye gitmeyeceğini düşünüyoruz.

LC Waikiki E-Ticaret Genel Müdür Yardımcısı M. Salih Yılmaz: 2021’de aşının da etkisiyle daha olumlu bir yıl geçirilmesini beklediklerini dile getirerek, “2020’de e-ticaretin toplam perakende içindeki payında bizim büyümemizin etkisi ne kadarsa bir o kadar genel paydanın küçülmesi etkisi var. Yani mağazalar kapalı olduğu için büyüdük. E-ticarette ciro anlamında geri gideceğimizi düşünmüyor, büyümenin devam edeceğini düşünüyorum.

Me Consultancy Kurucusu Murat Erdör: Sosyal ticaret konusuna değinen Erdör, “Sosyal medyanın e-ticaretle buluştuğu nokta olarak tanımlayabiliriz. Sosyal medya platformlarının hızla büyümesi ve önem kazanması aynı zamanda bu platformlara anlık ve her yerde oluşabilmeyi kolaylaştıran teknolojiler sosyal ticaretin dijitalleşen dünyadaki yerini almış durumda. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de sosyal ticaret yüzde 71 ile en çok instagram üzerinden görüyormuş. Türkiye dünyada 6. sırada bulunuyor.” dedi.

Facebook Türkiye E-Ticaret Bölüm Lideri Gül Yüksel Akkaya: Sosyal ticaretin, mobilin büyümesi ve e-ticaretin mobile kaymasıyla birlikte geçtiğimiz yıllarda hızla geliştiğine ve pandeminin etkisiyle birlikte katlanarak büyüdüğüne dikkat çeken ve her gün 2,5 milyardan fazla insana ev sahipliği yapan Facebook platformlarının da bu dönüşümün merkezinde yer aldığını ifade eden Akkaya, sözlerine şöyle devam etti: “İlk olarak 2014 yılında dinamik reklamlarla hayatımıza giren sosyal ticaret, günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Artık alışverişe gitmiyoruz, çünkü her an alışverişteyiz. Instagram’da mağazaları geziyor, WhatsApp üzerinden işletmelerle direkt mesajlaşıyoruz. Bu durum, özellikle pandemi döneminde online’a yönelmek zorunda kalan işletmelere de büyük fırsatlar sunuyor. Şu anda dünyada 200 milyondan fazla işletme ücretsiz araçlarımızı kullanıyor ve hizmetlerimizden yararlanıyor. Aynı zamanda Facebook’ta 10 milyondan fazla aktif reklam veren bulunuyor. Biz de bu süreçte işletmelerimize destek olmak ve alışveriş deneyimini kolaylaştırmak adına geçtiğimiz Mayıs ayında Facebook Shops’u hayata geçirdik.”

Inveon Kurucu & Yönetici Ortak Yomi Kastro:

“Inveon olarak FutureCommerce360 konferansına ana sponsor olarak destek sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sosyal ticaretin yükselişi ve yeni bir kanal alternatifi yaratması lojistikten, dijital pazarlamaya, ödeme sistemlerinden, stok yönetimine birçok alanı etkiliyor. Sosyal platformları doğrudan bir satış kanalı olarak kullanacak şirketlerin bu kanalları da diğerleri gibi bütüncül bir yaklaşımla, tüketici deneyimini bozmadan kendi platformlarına entegre etmesi gerekiyor. Bunu yaparken de hamlelerini omni-channel stratejiler çerçevesinde ele almaları önem kazanıyor.

Sosyal mecraların e-ticaret kanalına dönüşmesi markaların kendi siteleri için de bir rekabet ortamı oluşturuyor, bu sebeple markaların kendi e-ticaret sitelerini bu rekabeti göz önünde bulundurarak yapılandırması gerekiyor. Bu bağlamda 2021 yılında sitelerde video yoğunluğunun giderek artacağını, kullanıcı yorumlarının önem kazanacağını, kullanıcı deneyimleri ve önerilerine sitesinde yer verebilen markaların dönüşüm oranının artacağını ve son olarak tüketici deneyimini üst düzeye çıkaran uygulamaların öne çıkacağını öngörüyoruz. Bu yeni dönemde de Inveon İstanbul’dan dünyaya açılmış bir firma olarak çevik yazılım platformu inCommerce ve dijital büyüme servisleri sunan GrowthLab çözümü ile markalara sürdürülebilir hizmet vermeye devam edecek.”

Tuncay Tütek, Getir Kurucu Ortak: Getir, 10 dakikada teslimat modeliyle dünyada bir ilk. Getir gibi önceden yoğunlukla teknolojiyi aktif kullanan tüketicilere  hitap eden mobil uygulamalar, pandemi süreci ile birlikte yaş yelpazesini genişletti. 20-45 yaş aralığındaki bant 60 hatta 65 üstüne taşındı. Pandemi etkisiyle dijitalleşmeye dair adaptasyon süresinin hızlanması, 5 yılda elde edilecek gelişimin 5 ayda yaşanmasına neden oldu.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın