Yurt dışı müteahhitleri, farklı ülkelerde üstlendikleri projelerle Türkiye’nin inşaat malzemeleri ihracatına da öncülük ediyor. Çünkü üstlendikleri projelere malzemeleri Türkiye’den tedarik ediyorlar. Böylelikle 250 alt sektörün ihracatına da lokomotiflik yapıyorlar.

Rusya, Türk Cumhuriyetleri, İngiltere ve ABD başta olmak üzere bugüne kadar birçok ülkede konut, otel, ofis, AVM, kültür veya spor merkezi, havalimanı gibi çeşitli yapılar inşa eden Ant Yapı da özel tedariklerini Türkiye’den sağlıyor.

İstanbul Ticaret Gazetesi’nden Barış Cabacı’nın haberine göre; dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi listesinde Türkiye’yi temsil eden firmalardan olan Ant Yapı, yurt dışı projelerini sürdürüyor. Londra’da inşa ettikleri lüks ve butik konut projesine Türkiye’den özel olarak seçilen 9 milyon pound değerinde yüksek kaliteli mermer ve ahşap ürünleri kullandıklarını belirten Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, sektörün gündemini ve Türkiye inşaat malzemeleri ihracatına etkisini İstanbul Ticaret’e anlattı:

ZAMANINDA TESLİMAT

Türkiye müteahhitlik firmalarının dünyadaki performansını nasıl görüyorsunuz?

Sektörümüzde hem yurt içi hem de yurt dışı rekabet günden güne artış gösteriyor. Son yıllarda Türk inşaat şirketleri uluslararası alanda oldukça büyük bir ivme kazanmış durumda. 

Yurt dışında iyi iş yapabilmek için ise iki büyük faktörün çok önemli olduğunu söylemek mümkün. Bunlardan ilki, inşaat firmasının yapısı yani hızlı karar verebilme yeteneği, güven verebilmesi ve kalitesi. İkincisi ise yurt dışında başlayacağınız projenin yeri, içeriği, yerel halka kattıkları, güven ve kalitesi… Bu özellikleri tamamlayan firmaların yurt dışında başarılı olduklarını, ayaklarının yere bastığını ve daha uzun yıllar var oldukları pazarlarda iyi işler yapacaklarını söylemek yanlış olmaz. 

Her iki faktörde de ortak özelliğin güven ve kalite olması, tabii ki ortaya çıkacak olan işin de kalitesini belirleyecek. Tüm bunların yanında Covid-19’un tüm dünyaya farklı bir deneyim yaşattığını görüyor, dünyanın artık bizim bildiğimizden daha farklı bir yer haline geldiğine yakından şahit oluyoruz. Pandemiyle hayatımıza giren ‘yeni normal’ kavramıyla birlikte her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de ezberler bozuldu, farklı bakış açılarını kabul etmenin gerekliliği ortaya çıktı. Küresel ekonomide yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Türk müteahhitlik sektörü, yurt dışında faaliyetlerine hız kesmeden devam etti. Sektörümüzün rekabetçi fiyat yapısı, verilen sürelerde gerçekleştirdiği teslimatları, girişimciliği ve hızlı karar alabilme kabiliyeti dünyada küresel bir oyuncu olmasını sağladı. Türk müteahhit şirketlerinin son zamanlarda gerçekleştirdiği tüm projeler bu başarının en somut kanıtı.

GURUR KAYNAĞI

Türkiye’nin ENR 250 listesinde yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

2002 yılında açıklanan ENR 250 listesinde Türkiye 5 firmayla temsil edilirken, sektör şu an 44 firmayla Çin’in ardından ikinci sırada yer alıyor. Bu başarının bizler ve tüm Türkiye için gurur kaynağı olduğunu düşünüyorum. Türk müteahhitlik firmaları, bugüne kadar 127 ülkede faaliyet gösterdi ve bu sayı gün geçtikçe artıyor. Global anlamda yaşanan tüm belirsizliklere rağmen mevcut pazarlarımızı korumak ve yeni pazar arayışlarına devam etmek, tüm sektörün ortak fikri.

BÜYÜMEYE DEVAM

Müteahhitlik firmalarının yurt dışı istihdamı ne durumda?

Türk inşaat şirketlerinin sadece yurt içinde değil, yurt dışında da önemli bir rol üstlendiği, uluslararası alanda da kabul görmüş bir gerçek. Özellikle Rusya’da, Türk Cumhuriyetleri’nde, Orta Doğu’da ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde etkin bir biçimde varlıklarını sürdürüyorlar. Biz de Ant Yapı olarak bu firmalardan biriyiz. Firmaların işe alımlar ve mevcut çalışan sayısında son dönemde oldukça büyümüş durumda olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın genel olarak gidişatının 2021 yılında daha farklı olacağını söylesek de işe alımların ve büyümenin devam edeceği aşikârdır.

İHRACATA CAN SUYU

Müteahhitlik projelerinin Türkiye’nin ihracatına etkisini nasıl yorumlarsınız

Ağustos ayında açıklanan ENR listesine göre Türk müteahhitlerinin yurt dışında gerçekleştirdiği projelerin toplam değeri 407 milyar dolar değerinde. 

Bu büyüklük, Türkiye’deki en önemli ihracat kalemlerinden birinin aslında inşaat olduğunu da açıkça gösteriyor. Bununla birlikte inşaatlarda kullanılan malzemelerin Türkiye’den temin edilmesi de 250’ye yakın alt sektöre can suyu sağlıyor. 

Bu anlamda Ant Yapı olarak kendi işlerimizden örnek vermem gerekirse; Londra’da lüks ve butik konut projelerimizden biri olan Belgravia Gate projemizin inşasında Türkiye’den özel olarak seçtiğimiz 9 milyon pound değerinde yüksek kaliteli mermer ve ahşap ürünler kullandık ve bu projenin metrekaresi 50 bin pound gibi bir bedelle satışa sunuldu. Bu gibi örneklerin çoğalması, iç pazar için de hayati önem taşıyor.

RUSYA, GÜÇLÜ BİR PAZAR

“Sovyet bloğunun dağılmasının ardından yeniden yapılanan Rusya, bir kabuk değiştirme dönemine girdi. Ülkede 90’ların sonuna doğru, birçok alanda olduğu gibi inşaat sektöründe de büyük atılımlar yaşandı. Rusya, doğal kaynaklarının da desteklediği ekonomisiyle hâlihazırda inşaat şirketleri için güçlü bir pazar. Rusya’da Avrupa’nın en yüksek binası unvanına sahip olan OKO Towers, Soçi Olimpiyat Köyü, Domodedovo Havaalanı Terminal 2 Binası, IQ Quarter Moskova City Terminal Binası, Bvlgari Otel, Capital Towers gibi birçok projenin yanında mimari tasarımı Zaha Hadid tarafından yapılan Capital Hill’i hayata geçirdik. Yakın zamanda ise Tolmaçevo Havaalanı’nın inşasına başladık. Tolmaçevo Havalimanı, Rusya’nın en kalabalık üçüncü büyük şehri olan Novosibirsk’te bulunuyor ve yıllık 7.5 milyon yolcu kapasitesiyle önemli bir aktarma merkezi olma özelliği de taşıyor. Şu anda Rusya’da devam eden ve bir kısmı tamamlanmak üzere olan 20’nin üzerinde projemiz bulunuyor.”

30 PROJEDE İMZAMIZ VAR

“Ant Yapı olarak 90’lı yılların başından bu yana yurt dışında başta Rusya ve Türk Cumhuriyetleri, yakın zamanda da İngiltere ve ABD olmak üzere birçok ülkede konut, otel, ofis, AVM, kültür veya spor merkezi, havalimanı gibi çeşitli fonksiyonlarda yapılar ürettik. Şu an Rusya, İngiltere ve ABD’de devam eden işlerimizle birlikte yurt dışında toplam tutarı 1 milyar dolar yıllık ciro ile milyon doları aşan 30 projede imzamızın bulunduğunu söyleyebiliriz.” 

100 MİLYON STERLİNLİK ANLAŞMA

“ABD’de ilk projemiz olan The Crown Building projemizde çalışmalarımız sürüyor. New York’un sembollerinden biri olan Manhattan’daki The Crown Building’i renove ederek, binayı otel ve rezidansa dönüştürüyoruz. Bunun dışında Miami ve New York’ta aldığımız iki projemiz de devam ediyor. 

İngiltere’de ise geçen yıllarda 20-22 Eaton Place konut projesi, Belgravia Gate projelerimizle, Londra’nın Oxford Street ve My Fair’in yakınlarında yer alan Kral Edward dönemine ait Harcourt House projesini de tamamladık. Apex House projemizin ise yapımına devam ediyoruz. Ayrıca 2020 yılının son günlerinde İngiltere’deki altıncı projemiz olan lüks konut projesi Park Modern’in inşası için 100 milyon sterlin kontrat bedelli bir anlaşma imzaladık.

Bunun yanında Ant Yapı olarak Rusya’da yatırım yapmış şirketlerin başında geliyoruz. Rusya’da genel müteahhitlik hizmetlerimizin yanı sıra yatırım faaliyetlerimize de hız kesmeden devam ediyoruz.” 

HEDEF, YILLIK YÜZDE 10 ARTIŞ

“Türkiye’deki faaliyetlerimize Bodrum Anthaven projemizin yeni etapları ile devam edeceğiz. İstanbul’da da yeni projeler hedefliyoruz. Bodrum’da 200, İstanbul’da 300 olmak üzere toplam 500 konutu hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yurt dışında ise hedeflerimizi her yıl yüzde 10 artırarak devam ediyoruz. Bu yıl da geleneği bozmayacağız. Tabii ki, bu başarının arkasında çok güçlü ve sağlam bir ortaklık yapısının, birbirine bağlı bir ekip işleyişinin olduğu aşikârdır. Ant Yapı olarak 2021’de 30. yılımızı kutlayacağız.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın