İSTİB Başkanı Ali Kopuz’dan Enerji Tasarrufu Haftası açıklaması:
“Gıda İsrafını Engelleme Projesi” ile gıdada israfı azaltmak amacıyla bir dizi çalışma başlatan İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, “Enerji Tasarrufu Haftası”nda Türkiye’nin enerjide, suda, gıdada, meyve sebzede yaptığı israfın boyutlarına dikkat çekerek, “Gıdadan sanayiye her türlü üretimde kullanılan su kaynaklarının boyutu inanılmaz. Aslında çöpe attığımız her gıda parçası tonlarca suyun boşa harcanmış olması anlamına geliyor. Dünyamız, iklim değişikliği, hızlı nüfus artışı ve kirlenme gibi geleceğimizi tehdit eden sorunlarla yüz yüze. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla gıda israfını önlemeliyiz” dedi.
Her yıl gıda ihracatımıza yakın miktarda gıdayı israf ettiğimizi hatırlatan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, bu korkunç israfın yan etkilerinin daha da tehlikeli olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Türkiye’deki atıkların 14,5 milyon tonunun gıda olduğu tahmin ediliyor. Bu da 18 milyar dolarlık gıda ihracatımıza yakın bir değeri çöpe atıyoruz demek. Ancak ne yazık ki bu sadece sorunun bir yönü… Yani aslında bu israfın yan etkilerini hesapladığımızda durumun vahameti artıyor. Çöpe atılan gıdaların üretilmesi için kullanılan, su, elektrik, akaryakıt ve emek de çöpe gidiyor. Gıda israfı demek, ülkemizin doğal kaynaklarının iflası demek…”
Gıda israfının etkileriyle ilgili su kaynaklarının iyi bir örnek olacağına dikkat çeken Başkan Ali Kopuz, “Su stratejik bir kaynaktır ve içinde bulunduğumuz yüzyılda ülkelerin kaderini belirleyecek değerde olduğu tartışılmaz. Türkiye’nin enerjide, suda, gıdada, meyve sebzede yaptığı israfın çarpıcı boyutlarını ortaya koyan araştırmalar, günde yaklaşık 2 milyon 500 bin metreküp suyu boşa harcadığımızı gözler önüne seriyor. Bu miktar, İstanbul’un bir günlük su kullanımına eşit… Yani bu israf ile İstanbul’un tüm barajlarından bir yılda çekilen suyu tabiri caizse çöpe atıyoruz!” dedi.
Dünyanın temiz su kaynağının yaklaşık yüzde 25’inin israf edilen gıdaları yetiştirmek için kullanıldığını söyleyen İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, “Birleşmiş Milletler 2021 yılını Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı olarak ilan etti. Bunun amacı, hem tarım ve gıda sektörüne dikkat çekmek, hem de insanların ve çevrenin daha sağlıklı olmasını sağlayacak bir üretim ve tüketim yaklaşımı sağlamak. Geleceğimiz için hem kaynaklarımızı hem de bu kaynaklarla ürettiğimiz gıdaları tüketirken çok dikkatli olmalıyız. Dünyadaki hayat hassas bir dengede yürüyor. Bu dengenin sürdürülebilmesi için biz de İstanbul Ticaret Borsası olarak çabalıyor, gıda israfının azaltılmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Hem yağışları hem de kullanılan su miktarını göz önünde bulundurarak suyun nerede, nasıl kullanıldığını ortaya koyan su ayak izi miktarlarına da dikkat çeken Ali Kopuz şunları söyledi: “Tarım ve Orman Bakanlığının da katkısıyla yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin toplam su ayak izinin %89’unu tarım sektörü oluşturuyor. Tarımın su ayak izinin ise %92’si bitkisel üretimden, %8’i otlatmadan kaynaklanıyor. Bitkisel üretimin su ayak izine bakıldığında, en büyük payın %38 ile tahıllara ait olduğu görülmektedir. Yani en çok israf ettiğimiz ekmek için en çok su harcanıyor. Bu rakamlar açık olarak gösteriyor ki ülkemizin su kaynaklarının tamamına yakınını gıda üretimi için kullanıyoruz. Gıdayı israf ederken bir kere daha değil, bin kere daha düşünmemiz için bu yeterli bir nedendir.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.