ENVER ERKAN, TERA YATIRIM >>
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Aralık ayında imalat PMI 51,4 seviyesinden 50,8 seviyesine geriledi. Nisan ayında Covid-19 kaynaklı ekonomide durgunluk etkisiyle 33,4 olan imalat PMI endeksi, sonraki aylarda toparlanma göstermiş ve Haziran itibariyle büyüme pozisyonuna geçmişti. Covid salgınının ikinci dalgası ve artan faizlerin talebi kısıtlayıcı etkileri, sektörü büyümesini yavaşlatmakla beraber, endeks halen 50 eşik değerinin üzerinde büyüme pozisyonunda kalarak iyi bir görüntü sergilemektedir.
PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; üretim ve yeni siparişler yavaşladı. Covid salgınının yayılmasında ikinci evrenin yaşanması ve buna bağlı olarak Aralık ayında yeniden getirilen kısıtlamalar bunun nedeni olmuştur. Firmaların bu dönemde ise istihdam artırmaya devam ettikleri gözlemlendi, ki bu sektörün genişlemesini sürdürmesi anlamında olumlu. Covid kısıtlamalarının önceki kısıtlamalara göre daha ılımlı olması ve üretim, tedarik aşamalarının bundan etkilenmemesinin amaçlanması istihdamın ve üretim süreçlerinin olumsuz etkilenmemesini sağlamıştır. Buna karşılık, ihracat pazarlarındaki yavaşlama siparişler ve üretim üzerinde azaltıcı etkiye neden olmaktadır. Tedarik zincirleri de bu durumdan etkileniyor, bu nedenle firmalar yüksek derecede stok kullanma durumunda olmaktadırlar. Arz yetersizlikleri, aynı zamanda fiyat baskılarının da yukarıya olmaya devam etmesine yol açmaktadırlar. Geçmiş kur artışlarının yansımaları, emtia fiyatlarının ve enerji maliyetlerinin artışı ve arz sıkıntıları sektör genelinde enflasyonist hareketlere dayanak oluşturmaktadır.
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg
Covid kısıtlamalarının ve sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle yavaşlama görülmekle beraber, özellikle salgın kısıtlamalarının asıl etkilerinin hizmet sektöründe olduğu, imalatın daha iyi konumlandığı gözlemlenmektedir. Aralık ayı, faizlerin arttığı ve yeniden karantina önlemlerinin geldiği bir döneme tekabül ediyor, dolayısıyla bunun piyasaya yansıması da talep daralması ve bunun yansıması olarak da sipariş ve üretimde yavaşlama olarak kendini göstermiştir. Buna karşılık dünyadaki PMI göstergelerine de paralel bir şekilde, imalatın hizmet sektöründeki daralmaya göre daha sınırlı bir olumsuz reaksiyon gösterdiğini söyleyebiliriz.
Turkey PMI: Industry growth slows down with Covid restrictions …
According to the data announced by the Istanbul Chamber of Industry (ISO) and IHS Markit; Manufacturing PMI declined from 51.4 to 50.8 in December. The manufacturing PMI index, which was 33.4 due to the economic recession caused by Covid-19 in April, recovered in the following months and had a growth position as of June. Although the second wave of the Covid epidemic and the restrictive effects of increasing interest rates slow the growth of the sector, the index still shows a good image by remaining in a growth position above the 50 threshold value.
If we look at the details of the PMI data; production and new orders slowed. The reason for this was the second phase of the spread of the Covid epidemic and the restrictions introduced again in December. It was observed that firms continued to increase employment in this period, which is positive in terms of continuing the expansion of the sector. The fact that the Covid restrictions were milder than the previous restrictions and the aim of production and supply stages were not affected by this, the employment and production processes were not negatively affected. On the other hand, the slowdown in export markets has a decreasing effect on orders and production. Supply chains are also affected by this situation, so companies have to use a high level of stock. Supply deficiencies also cause price pressures to continue to rise. The reflections of past exchange rate increases, increase in commodity prices and energy costs and supply difficulties underlie inflationary movements throughout the sector.
Although there is a slowdown due to the impact of Covid restrictions and tightening financial conditions, it is observed that the main effects of the epidemic restrictions are in the service sector and manufacturing is better positioned. December corresponds to a period when interest rates increased and quarantine measures came again, so the reflection of this on the market manifested itself as a decrease in demand and a slowdown in order and production as a reflection of this. On the other hand, we can say that in line with the PMI indicators in the world, manufacturing showed a more limited adverse reaction compared to the contraction in the service sector.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.