2016 yılında gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Operasyonu ile terör örgütü DAEŞ’in elinden kurtulan Çobanbey, Azez ve El Bab’da Türkiye’nin desteği ve bölge halkının azmiyle yeni bir hayat kuruldu. Çobanbey Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüseyin İsa, koronavirüs pandemisine rağmen bölgelerinde üretimin ve ihracatın sürdüğünü belirterek, “Çobanbey ilçemiz ayakkabı imalatının merkezi konumuna yükseldi. Hâlihazırda 450 imalathane yılda 3,5 milyon çift ayakkabı üreterek Ortadoğu, Afrika ve Türk Cumhuriyetlerine ihraç ediyor. İstihdam yaratılmasıyla gönüllü geri dönüşler artıyor” ifadelerini kullandı. 

DAEŞ işgalinden 2016 yılında kurtarılan Çobanbey, Azez ve El Bab’da hayat savaş öncesinden de daha iyi bir hale geldi. DAEŞ elinde nüfusu 6 bini geçmeyen Çobanbey’de bugün 60 binin üzerinde insan yaşıyor. Operasyonun tamamlanmasından bugüne bölgeye 400 bin kişi gönüllü geri dönüş yaparak hayat kurdu. 

Bölgedeki gelişimi anlatan Çobanbey Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüseyin İsa, “DAEŞ zulmünden kurtarılan şehirlerimizde hayatın hızla normale dönmesi için, güvenlik sorunu yerel polis kuvvetlerinin ve Suriye Milli Ordusu’nun kurulmasıyla giderildi. Ardından kamu hizmetlerinin geri getirilmesi için bölgede yerel meclisler kuruldu ve halka ihtiyacı olan temel hizmetler sağlandı. Bugün bölgede yaşam eskisinden de iyi. Türkiye’ye ve Türk halkına minnet duyuyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘KAMU HİZMETLERİNİN ARDINDAN TİCARET BAŞLADI’

Kamu hizmetlerinin Türkiye’nin desteğiyle hızla düzenlendiğini ifade eden Çobanbey Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüseyin İsa, “Bölgede ticaretin yeniden yeşermesi, istihdam yaratılması için ticaret ve sanayi odaları kuruldu. Türkiye’den alınan bilgi desteğiyle savaş öncesi sistemimizden çok daha iyi işleyen bir ticaret ağı kurmayı başardık. Çobanbey’i Türkiye’ye bağlayan A tipi gümrük kapısının açılmasıyla, bölgede başlayan üretim, dünya pazarında yer bulmaya başladı. Yine üretim için en büyük sorun olan elektrik ve yakıt sorunu Türkiye’den gelen özel sektör yatırımlarıyla çözüldü. Böylece imalathaneler açılmaya ve işlemeye üretilen ürünler ise gümrük kapısı üzerinden de ihraç edilmeye başlandı” şeklinde konuştu. 

‘2019 YILINDA 3,5 MİLYON ÇİFT AYAKKABI ÜRETTİK’

Çobanbey ilçesinde savaştan önce de ayakkabı imalatı gerçekleştirildiğini söyleyen Hüseyin İsa, “Çobanbey ilçesi kökeni itibariyle ayakkabı imalatında merkezi konumdadır. Ayakkabı imalatı emek yoğun bir sektör olması nedeniyle ciddi bir istihdam sağlamaktadır. Bugün Çobanbey’de 450 imalathane faaliyet göstermektedir. Bölgemizde ayrıca tekstil, sabun, tarıma dayalı sanayi üretimi de bulunmakta. Tüm bu üretimimizi Türkiye üzerinden Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Irak başta olmak üzere diğer Ortadoğu ülkelerine satıyoruz. Yalnızca 2019 yılında bölgemizde üretilen 3,5 milyon çift ayakkabının yüzde 70’i transit ticaret sayesinde ihraç edildi. Kalan kısmı ise ÖSO kontrolündeki iç pazarda kendine yer buldu” diye konuştu.   

‘YENİ OSB İLE 15 BİN KİŞİYE İSTİHDAM’ 

Yerel meclisin öncülüğünde ve tamamen kendi öz kaynaklarıyla bir Organize Sanayi Projesi (OSB) hayata geçirdiklerinin altını çizen Hüseyin İsa, “Ticaret ve sanayi odamızın, yerel meclisimizle birlikte öz kaynaklarımızı kullanarak başlattığı OSB projemizle 205 bin metrekarelik alanda 850 imalathane açmayı planlıyoruz. Projemizin hayata geçmesiyle doğrudan 15 bin kişiye istihdam sağlamayı, 75 bin kişiye ise gelir kapısı olmayı hedefliyoruz. Temelini attığımız OSB projesinde ayakkabı ve malzemeleri başta olmak üzere tekstil, mobilya, makine sanayi, sağlık ürünleri, gıda ve zirai ürünler, paketleme sektörlerine yönelik imalathaneler kurulacak. Böylece bölgeyi, Ortadoğu’nun en hızlı gelişen sanayi bölgelerinden biri olarak konumlayacağız” dedi.

‘GÖNÜLLÜ GERİ DÖNÜŞLER SANAYİNİN GELİŞMESİYLE ARTACAK’ 

Bölgede sanayinin gelişmesiyle Türkiye’den gönüllü geri dönüşlerin arttığını, önümüzdeki yıllarda OSB’nin devreye girmesiyle rakamların daha da artacağını vurgulayan İsa, “Bölgenin gelişmesi, sanayinin gelişmesine bağlı. Ekonomimiz güçlendikçe istihdam rakamları artacak ve gönüllü geri dönüşler hızlanacaktır. Bu sebeple bölgenin sanayi alanında teşviki için üretilen ürünlerin ihraç edilmesi çok önemli. Tüm üretim malzemelerimizi ve hammaddemizi Türkiye’den karşıladığımız için üretmiş olduğumuz her ürün Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor” diyerek sözlerini sonlandırdı. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın