Türkiye İstatistik Kurumu Aralık ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Buna göre tüketici fiyat endeksi Aralık’ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6 artış kaydetti. Üretici fiyat endeksindeki yıllık artış ise yüzde 25,15 oldu. Verilerin açıklanmasıyla salgının etkileri altında geçen 2020 yılına ilişkin enflasyon tablosu da ortaya çıkmış oldu.

Türkiye’de 2020’de enflasyon yüzde 14,6 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aralık ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6, bir önceki aya göre yüzde 1,25 arttı.

Aralık’ta üretici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 25,15, aylık bazda ise yüzde 2,36 arttı.

Verilere göre çekirdek enflasyon Aralık’ta yüzde 14,30 olarak kaydedildi.

Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 28,12 ile çeşitli mal ve hizmet gruplarında oldu. Onu yüzde 21,12 ile ulaştırma grubu, yüzde 20,61 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu izledi.

Aylık bazda en yüksek artış ise yüzde 3,46 ile ev eşyası grubunda yaşandı. Ev eşyasını yüzde 2,64 ile ulaştırma, yüzde 2,53 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu takip etti.

Aylık olarak en yüksek artış kaydeden yüzde 47,92 ile patlıcan oldu. Patlıcanı yüzde 25,62 ile salatalık, yüzde 18,88 ile beyaz lahana izledi.

“Enflasyon verilerinde döviz kurunun gecikmeli etkileri hala devam ediyor”

Bloomberg HT’ye konuk olan Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, Aralık ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Prof. Dr. Kara, İTO Fiyat Endeksleri ve ay içindeki öncü göstergelerin, piyasa beklentilerinin üzerinde gelen Aralık ayı enflasyon verileri hakkında ön fikir verdiğini söyledi. Aralık ayı enflasyon verilerinin ayrıntıları hakkında değerlendirmede bulunan Kara şu ifadeleri kullandı:

“Enflasyon verilerinde Döviz kurunun gecikmeli etkileri hala devam ediyor. Son dönemde talep biraz zayıfladı. Yıllık enflasyona baktığımızda giyimin negatif olduğunu görüyoruz. Salgının etkisiyle zayıflayan turizmin giyim harcamalarına etkisi olduğunu söylemek lazım. En düşük artış gösteren kalemlerde giyimin yanı sıra tütün de öne çıkıyor.

Genel olarak baktığımızda emtia fiyatlarının da enflasyon üzerindeki olumsuz etkisi hissediliyor. Özellikle ana metaldeki artış dayanıklı tüketim mallarını etkiliyor, tarımsal emtia da gıda fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Aralık rakamlarına baktığımızda enflasyon artışına sürükleyen birkaç faktör var. Birincisi döviz kurunun gecikmeli etkileri, ikincisi ithalat ve emtia fiyatlarındaki artışlar ve üçüncüsü de geçen yıl yaşanan hızlı kredi büyümesinin etkileridir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın