Girişimcilik uzun soluklu, sabır isteyen, mücadele gerektiren ve işe ihtiyaç duyan her kişinin harcı olmayan bir yaşam şeklidir. Başlangıçtan tutunmaya, tutunmadan büyüme aşamalarına geçmek daima girişimcinin büyüme yönündeki talebine ve gerekli hareketleri doğru zamanda yapmasına bağlıdır.
Üniversite sıralarında öğrenilen bilgilerin yanı sıra deneyimlerin de iş yaşamında katkısı yadsınamaz. Mezuniyetinin hemen ardından bir grup arkadaşıyla birlikte girişimcilik hayatına adım atmaya çalışan ancak daha yola çıkmadan ekip dağıldığı için iş fikrini hayata geçiremeyen Mehmet Sanlı da bu alanda yaşadığı deneyimleri hayatına aktarmış isimlerden birisi. Üçüncü girişimcilik deneyiminde doğru iş fikri, doğru ekip ile yola çıkan ve başarıyı yakalayan Sanlı, siz okuyucular için de rehber niteliğinde bir kitap hazırladı.
Kurucusu olduğu Girişim Eğitim ve Danışmanlık Merkezi ile ülkemizde girişimcilik ekosisteminin oluşmasına yönelik ilk ya da öncü birçok projenin tasarım ve uygulamalarını gerçekleştiren Sanlı’nın Girişimcilik Hayattır adlı kitabı, girişimci olmayı düşünen, bir iş fikri bulunan kişilere ışık tutacak nitelikte. Girişimcilikte en önemli etmenlerden birisinin motivasyon olduğunu kitabında anlatan Sanlı, iş planının nasıl yapılması gerektiğinden ticarileşmenin adımlarına, büyümeden sürdürülebilir girişimciliğe kadar bir çok konuda okuyucusuna deneyimlerini aktarıyor.
Girişimciliğin uzun soluklu, sabır isteyen, mücadele gerektiren bir yaşam şekli olduğunu söyleyen Sanlı, “Başarılı girişimcilik hikâyeleri, hayatın sunduğu fırsatlar için risk alabilen ve uzun bir mücadeleyi sürdürmeyi sağlayacak motivasyonları bulunan insanlar tarafından yazılacaktır. Risk almak ülkemizdeki girişimcilerin sorun yaşadığı başlıca konulardan biri. ‘Girişimcilik hayattır’ diyenler, birden fazla iş fikrini deneyecek kadar motivasyona ve bu çabalarının bir sonuca ulaşması için mücadele ederken ellerinde ne varsa kullanacak kadar risk alma gücü ve cesaretine sahip olmalıdır” diyor.
Girişimci olmak isteyenlere işte kitaptan birkaç tavsiye:
- Bir girişimcinin sahip olması gereken en önemli kişilik özelliklerinden biri, karar alabilme ve aldığı kararları yeni şartlar karşısında gerektiğinde yenileyebilme becerisidir.
- Bir girişimcinin tek bir iş fikrini sınırlı bir süre deneyip başarısız olduğunda mücadelesinden vazgeçmesi yapacağı en büyük hatadır.
- Bir iş fikrinde başarısız olmak demek, bu deneyimden elde edilenlerle yeni bir iş fikrinde daha yüksek başarılara aday olmak demektir.
- İş fikrimiz önemli bir farklılık veya avantaj içermiyorsa pazarda kalıcı ve güçlü bir yerimiz olmayacaktır.
- Hızlı büyüme çabası içindeki girişimciler geçmiş yılın sonuçlarına göre değil, gelecek yılların hedeflerine göre fiyatlandırma yapmalıdır.
- Girişimci, günlük hayat rutinlerinin değil vizyonun ve uzun dönemli hedeflere giden yolda hızlı büyümenin lideri olmalıdır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.