Salgın sırasında gübre fiyatları dirençli olmasına rağmen, farklı yollar izlediler. Fosfat ve üre fiyatları, yılın başlarındaki kayıpların ardından 2020’nin ikinci yarısında yükseldi, bu da güçlü talebi ve yüksek girdi maliyetlerini yansıtıyor. Potas fiyatları, arz fazlası nedeniyle düşük seviyede kaldı. Ekonomist Chian Koh ve Kıdemli Tarım Ekonomisti John Baffes’in hazırladığı Dünya Bankası’nın Emtia Piyasaları Görünümü Ekim 2020 baskısına göre, gübre fiyatlarının 2021’de% 3 oranında mütevazı bir şekilde artması bekleniyor .

Fosfat DAP fiyatları, önemli mahsul yetiştirme bölgelerinden gelen güçlü taleple desteklenen, 2020’nin 3. çeyreğinde% 23 arttı. Brezilya realinin değer kaybetmesi yurt içi mahsul fiyatlarının yükselmesine yol açtı ve bu da talebi artırdı. Hindistan’daki erken muson yağmurları Kharif (yaz veya muson) ekim alanlarını artırırken, Avustralya’daki yağışlar iki mevsim kuraklığın ardından mahsul yetiştirme koşullarını iyileştirdi. Benzer şekilde, Kuzey Amerika’daki elverişli hava koşulları, art arda üç kötü uygulama mevsiminin ardından gübre kullanımını teşvik etti.

Önemli gübre üreticileri

1 Önemli gübre üreticileri

Üre fiyatları, 2020’nin 3. çeyreğinde yaklaşık% 12 artarak Mayıs’taki üç yılın en düşük seviyesinden toparlandı. Bazı enerji kriterlerinin fiyatları Mayıs ayından bu yana ikiye katlandığından, fiyat artışı kısmen, özellikle enerji olmak üzere yüksek girdi maliyetlerini yansıtıyor. Çin’deki ana üre hammaddesi olan antrasit ve bitümlü kömür fiyatları son aylarda yükseldi. Çin dışında kullanılan hammadde olan doğal gaz fiyatları, salgın öncesi seviyelere yükseldi.

Üre için girdi maliyetleri

2 Üre için girdi maliyetleri

Fosfat ve ürenin aksine potas fiyatları, yılın ilk yarısındaki düşüşlerin ardından 2020’nin 3. çeyreğinde daha da zayıfladı. Fiyatlar, arz fazlası nedeniyle 2019’un ortalarından beri baskı altında ve Vancouver fob karşılaştırması Haziran ayında 13 yılın en düşük seviyesine geriledi. Çin’den gelen talep de 2020’de bir yıl öncesine göre daha düşük. Dünyanın en büyük ikinci potas üreticisi (Belarus’ta bulunan) Belaruskali’deki Ağustos işçi grevlerini takiben arz belirsizlikleri fiyatları yükseltmede başarısız oldu.

Çin’in potas gübre ithalatının 2020’de düşeceği tahmin ediliyor

Çin potaslı gübre ithalatı

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın