Raporda; Türkiye’nin dijital altyapısının geliştirilmesi için teknoloji alanında ülke olarak büyük bir atılım yapmakta olan Çin ile iş birliği yapılması ve Çin’den Türkiye’nin dijital ticaret girişimlerine yatırım çekilmesinin önemine dikkat çekildi.

 
TÜSİAD Çin Network çalışmaları kapsamında, Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilere katkı vermek amacıyla, potansiyel teşkil eden sektörler özelinde, ilgili kamu yetkilileri ve her iki ülkeden özel sektör paydaşlarının katılımıyla yuvarlak masa toplantıları düzenlenmektedir. Bu çerçevede, “ulaştırma/lojistik”, “turizm”, “bilgi ve iletişim teknolojileri”, “gıda ve tarım ürünleri” sektörlerini ele alan toplantılar düzenlendi. Son sektörel yuvarlak masa toplantısında ise dijital ticaret alanında iki ülke arasındaki işbirliği olanaklarına odaklanıldı ve bu çerçevede bir TÜSİAD raporu yayınlandı.

Atlı Global işbirliğinde hazırlanan rapor, Türkiye ve Çin arasında dijital ticaret konusunda aşağıdaki üç alanda fırsatları irdeliyor ve bir dizi politika önerisi içeriyor.

  • Çin’in küresel dijital ticaret platformları
  • Çin ile teknoloji alanında iş birliği 
  • Çin’den Türkiye’nin dijital ticaret girişimlerine yatırım çekilmesi

Raporda şu hususa dikkat çekiliyor: 

“Dijital ticaret kapasitesinin artırılması noktasında bu alanda dünyada öncü konumda olan Çin ile iş birliği Türkiye için önemli faydalar sağlayacaktır. Bu bağlamda, Türk firmalarının Çin’in küresel dijital ticaret platformlarında faal bir şekilde yer almaları ülkemizin e-ihracat hacmini artırmaya katkıda bulunacağı gibi, Türkiye’nin dijital altyapısının geliştirilmesi için teknoloji alanında ülke olarak büyük bir atılım yapmakta olan Çin ile iş birliği yapılması ve Çin’den Türkiye’nin dijital ticaret girişimlerine yatırım çekilmesi öncelikli olarak gündemde yer alması gereken konulardır.”

Serkan Sevim: Dijital altyapılarımızın gelişimi ve üniversite gençliğimizin dijital meslekler konusundaki eğitiminde Çin ile beraber hayata geçirebileceğimiz büyük fırsatlar görüyoruz.


TÜSİAD’ın Türkiye-Çin ilişkilerini son derece önemsediğini ifade eden TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masa Başkanı Serkan Sevim şu ifadeleri kullandı:

“Son 15 yılda dünya ekonomisindeki dijitalleşme ile gerçekleşen dönüşüm sonucunda başta Çin olmak üzere Asya menşeili şirketlerin dünya pazarından aldığı pay artmaktadır. Gerek dijital altyapılarımızın gelişimi, gerekse 8 milyonu bulan üniversite gençliğimizin dijital meslekler konusundaki eğitimi konularında Çin ile beraber hayata geçirebileceğimiz büyük fırsatlar görüyoruz.”

Korhan Kurdoğlu: Çin ile iş birliği, Türkiye’nin küresel dijital ekosistem içerisindeki konumunu güçlendirmesine büyük katkılar sağlayacaktır.

TÜSİAD Çin Network Başkanı Korhan Kurdoğlu; Çin’in, perakende dijital ticarette dünyada en büyük hacme sahip olan ülke olduğu gibi, bu alanda en yüksek büyüme hızına sahip olan ülkelerden birisi konumunda bulunduğuna dikkat çekti. Kurdoğlu, Çin ile iş birliğinin, Türkiye’nin dijital ticaret altyapısını geliştirmesi ve küresel dijital ekosistem içerisindeki konumunu güçlendirmesine büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın