Emre Çayırlı, ALB Forex Araştırma Müdürü >>

TCMB aralık ayı toplantısında enflasyona dair risklere dikkat çekip haftalık repo faiz oranını 200 baz puan artırarak %17’ye yükseltti. Karar ardında ilk tepkilere bakıldığında; Dolar/Lira paritesi 7.55 seviyesine kadar geriledi, Euro/Lira paritesinin de 9.22 seviyesine kadar değer kaybettiğini gördük. Sepet kur ise 8.3870’e kadar geriledi.

Küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin altını çizen TCMB, salgın döneminde yaşanan kredi büyümesinin cari işlemler açığını artırdığını belirtti. Yaşanan bu durum enflasyon üzerinde olumsuz etki yarattığı için dezenflasyon sürecinin en kısa sürede tesis edilmek istendiği görülüyor. Yüksek faiz artışının enflasyonu kontrol altına alıp, fiyat istikrarın sağlanması için yapıldığı net bir şekilde ifade edildi.

TCMB’nin ileriye dönük olarak sıkı para politikasına devam edebileceği görülmekte. Özellikle dolarizasyonun önüne geçip, düşük enflasyonu kalıcı olarak sağlamak isteyen merkez bankası, uygulanan yeni para politikasının makroekonomik olarak olumlu etkilerini görmeyi planlıyor.

USD/TRY Teknik Görünüm

Açıklamalar sonrasında Türk lirasında yaşana değer artıyla birlikte 7.60 desteğinin gerisinde fiyatlanmaya başlayan Dolar/Lira paritesi iki haftadır düşüş trendi etkisinde hareket ediyor. Eylül ayından bu yana önemli bir eşik haline gelen 7.51 / 7.50 bölgesi kuvvetli bir destek seviyesi. İlerleyen süreçte 7.50 aşağısında geçilmesine durumunda paritedeki satış baskısı hızlanabilir.

EUR/TRY Teknik Görünüm

Şubat ayından bu yanan yükseliş trendi üzerinde hareket eden Euro / Lira paritesinde 9.12 seviyesi önemli bir destek. Yükseliş trendinin bulunduğu bölgenin üzerinde kalındığı sürece yükseliş trendi dahilde hareketler görebiliriz. Şu an için ilk önemli destek seviyesi 9.20 seviyesinde bulunuyor. İlerleyen süreçte 9.12 bölgesinin kırılması durumunda, 8.88’e doğru değer kaybı devam edebilir. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın