Ülkemizin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri, “Dijital Arenanın Şampiyonları” temalı IDC Türkiye Dijital Dönüşüm Zirvesinde buluştu. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve önde gelen kurumların üst düzey yöneticilerinin açılış konuşmaları ile gerçekleşen zirvede 89 konuşmacı ve 3 ayrı salonda gerçekleşen 13 panel oturumu yer aldı.
13 yıldır İstanbul ve Ankara’daki en büyük ve en kapsamlı sektörel buluşmaları gerçekleştiren International Data Corporation (IDC) Türkiye, 17 Aralık 2020 tarihinde düzenlenen IDC Türkiye Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde ülkemizin önde gelen kamu ve özel sektöre bağlı kurumların BT, İK ve Finans yöneticilerini bir araya getirdi. IDC Sanal Platformu üzerinden yapılan zirveye, bine yakın BT profesyoneli katılarak içinde bulunduğumuz dijital inovasyon çağına ait deneyim ve öngörülerini paylaştılar.
Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sn. Mehmet Fatih Kacır’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda IDC’nin global telekom, mobilite, IoT araştırmaları genel müdürü ve grup başkan yardımcısı Carrie MacGillivray ve IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları IDC adına açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Etkinlik ajandasında, gerçek hayattan başarı hikayelerinin yer aldığı sunumlarla derinlemesine soru cevap bölümlerini içeren paneller yer aldı.
IDC Türkiye Dijital Dönüşüm Zirvesi kapsamında kamu ve özel sektörün önde gelen kurumlarının konuşmaları, IDC Global ve yerel analistlerinin sunumları gerçekleşirken, “Yeni bir çağda yeni bir lider: Her kuruma bir Steve Jobs” konulu CEO paneli, GittiGidiyor Genel Müdürü, eBay MENA Bölge Direktörü Öget Kantarcı moderatörlüğünde, Arçelik Strateji ve Dijital Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, Teknosa CEO Bülent Gürcan, Yapı Kredi COO Cahit Erdoğan ve Esa Sports Kurucu ve CEO Lale Ergin’in katılımları ile gerçekleşti.
Zirvede ele alınan ana başlıklar olan; geleceğe hazır organizasyonlar, işin geleceği, dijital dönüşüm, dijital dönüşümün kurumlara getirisi, dijital dönüşümü destekleyen yeni nesil teknolojiler, inovasyon yönetimi, veriye dayalı iş modelleri, modern veri merkezleri, bulut bilişim, dijital ekonomi, dijitalleşme ile rekabet avantajı sağlamak, nesnelerin interneti, siber güvenlik, büyük veri ve analitik, yapay zeka, robotik süreç otomasyonu, dijital altyapı optimizasyonu ve kurumların dijital iş yapış şekilleri üzerine oturumlar düzenlendi.
Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sn. Mehmet Fatih Kacır konuşmasında; “Dijital dönüşüm, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizim de gündemimizin en öncelikli maddelerinden. Biz Bakanlık olarak dijital dönüşüm süreçlerinde kendimizi iki eksende doğrudan sorumlu addediyoruz. Birinci eksen, doğrudan Sanayi Bakanlığı olarak imalat sanayinin dijital dönüşümüne dönük uygulamaların, politikaların güçlendirilmesi ve etkinliklerinin artırılması. İkinci eksen de, Türkiye’nin Teknoloji Bakanlığı olarak, dijital dönüşümle beraber hızla değişen tüm sektörlerde dijital dönüşüm teknolojilerinin ürünlerinin ve hizmetlerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesinin ve desteklenmesinin hızla gerçekleştirilmesi” olduğunu kaydederken, sözlerine yapay zeka alt başlığı altında; “Dijital dönüşüm yıkıcı teknolojiler olarak tanımlanan teknolojilerin şekillendirdiği bir süreç. Bunların başında da şüphesiz yapaya zeka geliyor. Biz de Türkiye olarak Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi artık tamamlama noktasına geldik. Ulusal Yapay Zeka Stratejimizin özünde, temelinde Ar-Ge ve yenilik odaklı bir yaklaşım bulunuyor. Burada da yine Dijital Dönüşüm Ofisiyle birlikte çalışıyoruz. Başta kamu olmak üzere yapay zeka uygulamalarından en üst düzeyde yararlanabilmenin yollarını tespit ediyoruz. Yapay zekanın ekonomik büyüme ve daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşma konusunda halihazırda sektörleri ve iş yapış şekillerini hızla değiştirdiğinden hareketle dönüşümü tetikleyecek hızla toplumsal faydaya çevirecek belirlenmesi en önemli yaklaşımlarından biri.
Yapay zeka teknolojileriyle iş gücümüzün üzerinde olacak etkileri tespit etmek ve işgücü dönüşümünü özellikle önümüzdeki on yıl içerisinde gerçekleştirmeye dönük adımları atmak, özellikle dijital yetkinlikler konusunda işgücümüzü daha dayanıklı hale getirmek, kapasitesini yükseltmek en önemli önceliklerimizden olacak. Malumunuz bazı araştırmalar on yıl içerisinde yapay zeka başta olmak üzere yıkıcı teknolojiler eliyle gerçekleştirilecek dönüşüm neticesinde, halihazırda ülkemizdeki yaklaşık 30 milyonluk toplam istihdamın 8 milyon kadarının insan gücüyle yapılmayacak işlerden oluşacağını, bu teknolojiler eliyle geliştirilecek ürünler ile gerçekleşeceğini fakat bundan daha fazla iş alanının da dijital yetkinlik sahibi bireyler tarafından doldurulabileceğini öngörüyor. Dolayısıyla bizim de en önemli önceliklerimizin başında işgücümüzün bu dönüşümün hızlandırmak geliyor. Burada da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak tüm paydaşlarımızla elbirliği ve iş birliğiyle inşallah önemli adımları atmayı sürdürüyor olacağız” şeklinde devam etti.
IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları konuşmasında;
‘’Ülkemiz ve bireylerimiz için, hayatta kalabilmemiz, gençlerimizin eğitimlerini-iletişimlerini sürdürebilmeleri, ekonomik döngünün ve üretimin devam edebilmesi için dijitalleşme ve arkasındaki Bilgi Teknolojileri ekosisteminin artan önemini en çok hissettiğimiz, kısa zamanda böylesine hızlı sonuçları hep beraber yaşadığımız çok özel zamanları hep birlikte deneyimliyoruz.
Yönetim kurulllarında ve şirketlerin inovasyon programlarına BT ekiplerinin görev ve sorumlulukları -katkıları artıyor, tekrarlayan işlerdeki insan kaynağı kısıntısı hızla artarken bir yandan dijital kaynaklara olan yurt içi ve dışı taleplerde ciddi artışlar var. Hemen her kurum BT kadrosunu genişletmeye çalışıyor.Sektördeki deneyimli insan kaynağını elde tutmak gittikçe zorlaşıyor. Teknokentler, üniversitelerle sanayi işbirliğini en çok desteklememiz gereken dönemlerden geçiyoruz. Bulut, güvenlik, Nesnelerininterneti ve yapay zeka gibi teknolojilerin daha gündemde olacağı dönemde pek çok büyük kurum dijitalleşmenin artan önemi nedeni ile bu teknolojiler için önceki senelerin bir kaç katı bütçe ayırmak zorunda. Sektördeki hizmet sağlayıcıların yatırımcı ihtiyaçları ve birleşmeleri için yatırımcı şirketlerin daha çok BT sektörüne yatırım yaptığını gözlemleyeceğiz. Öte yandan Devlet kurumlarımızın ve vatandaş hizmetlerimizin de dijitalleşeme odakları yanı sıra, sektörümüz için değerli adımlarını izleyeceğiz.
Alışveriş- tüketim-üretim alışkanlıklarımız bu yolda evrilirken, kullanılan teknolojilerin – tedarikçilerin seçimi ve kullanımı konusunda yerel BT ekosisteminin geliştirilmesi tüm BT sektörü çalışanları için önemli. Özellikle K şeklinde bir kriz olarak adlandırılan bu dönemde elektronik ticaret-lojistik gibi sektörlerin hızla artan talepleri karşılamaya çalışırken, turizm, inşaat, restoran-cafe vs bazı sektörlerin ayakta kalmak için daha fazla maliyet azaltmaya çalıştıklarını gözlemliyoruz.
Son dönemdeki yerel araştırmamıza göre Türkiye’deki şirketlerin %43’ü dijital dönüşüm için planlarını uzun vadeli olarak hazırlıyor ve kendi sektörlerinde ciddi bir dönüşüm bekliyor. Şu anda dijital ürün, servis ve kanallardan sağlanan gelir %37 seviyesinde iken 3 yıl sonra bu oranın %58’e ulaşması bekleniyor. BT karar vericileri de sektörlerindeki bu değişimin farkında. Örgütsel kapasite, maliyet ve yetenek kısıtları başarılı bir dijital stratejinin önündeki en önemli risk faktörleri. ‘’ dedi.
IDC Sanal platformu üzerinden gerçekleşen Zirvede interaktif fiziksel bir etkinliğin tamamen 3 boyutlu olarak sanal ortama taşınmış hali gerçekleşirken, güncel sektörel yenilikleri bire bir izleme imkanı sunan teknoloji odaklı oturumlar, sanal ortamda bire bir tanışma ve görüşme imkanı sağlayan sektörler özelinde tasarlanmış “Networking alanı”, bire bir konuşma, yazışma ve görüntülü konuşma imkanı sağlayan “Sanal Fuar Alanı” yer aldı.
Her yıl konferansa damgasını vuran IDC Dijital Dönüşüm Ödülleri için bu sene 50 kurumdan gelen toplam 151 proje yarıştı, 77 proje ödüllendirildi ve yılın en başarılı Dijital Dönüşüm Lideri ve Dijital Dönüşümde en başrılı CEO ödülleri sahiplerini buldu. Tüm projeler CIO’lar, üst düzey yöneticiler ve akademisyenlerden oluşan jüri tarafından değerlendirirldi.
CIO ve akademisyenlerden oluşan 96 kişilik jüri ekibinin oylarıyla belirlenen, 2020 yılının birincilik alan projeleri şu şekilde:
- “2020 Dijital Dönüşümde En Başarılı CEO: Sn. Can Çaka, Anadolu Efes, Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO
- “2020 En İyi Dijital Dönüşüm Lideri: Sn.A. Fahri Arkan,Avivasa Emeklilik ve Hayat, İş Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı
- “En İyi Operasyonel Model Uzmanı” Arctic Diamond Dijital Fabrika Tasarım & Kurulum Projesi, Arçelik,
- “En İyi Oyun Değiştiren” BiGA (Blokzincir Tabanlı Bir Gram Altın) Projesi, Takasbank,
- “Dijital Dönüşümde Ezber Bozan” VALF Projesi, Vakıf Katılım Bankası,
- “En İyi Dijital Öncü” Mobil ARGUS Projesi, Akbank,
- “En İyi Dijital Dönüşen” Makine Öğrenimine Dayalı Erken Uyarı Sistemi, Türkiye Finans Katılım Bankası,
- “En İyi Yetenek Hızlandırıcı” PD2 – Yurttaş Veri Bilimci Yetiştirme Programı, Anadolu Sigorta ve EnGenius- Online Bir Yarışma Deneyimi Projesi, Eczacıbaşı Bilişim,
- “En İyi Çoklu Kanallar Yenilikçisi” Ustabilir Projesi, Koçtaş,
- “En İyi Bilgi Vizyoneri” Yolcu Takip Sistemi Projesi, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı,
IDC Dijital Dönüşüm Ödül töreninde, “IDC Özel Ödülleri” kapsamında ödül alan değerli kişi ve kurumlar;
- T.C. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı, Sn.Dr. Ali Taha Koç,
- T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Sn. Mehmet Fatih Kacır,
- TÜSİAD
- ETİD
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.