YouTube, blog sayfasından yayınladığı bir açıklamayla Türkiye’de temsilcilik açacağını duyurdu. Yerelleşme adımları kapsamında 2012’de Türkiye piyasasına girdiğini hatırlatan YouTube yaptığı açıklamada bu tarihten itibaren platformun gelişen, yaratıcı ekonomiye katkıda bulunan on binlerce başarılı içerik oluşturucuya ev sahipliği yaptığını aktardı.

Kısa bir süre önce düzenlenen 5651 sayılı kanunla (İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun) sosyal ağ platformları için getirilen yeni yükümlülüklerin son birkaç aydır bütün yönleriyle incelendiği aktaran YouTube, açıklamada şu ifadelere yer verdi.

“YouTube, ifade özgürlüğü, bilgiye erişim ve şeffaflık taahhütlerini korurken, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yasalara ve düzenlemelere saygı duyar. Değerlerimizden ödün vermeden ileriye dönük bir adım atma kararı aldık ve Türkiye’deki yasaya uygun yerel bir temsilci tüzel kişiliği atama sürecini başlatacağız.

“Temsilci, yerel hükümetle bir irtibat noktası sağlayacak. Uyumluluğa yönelik bu adım, YouTube’un içerik kaldırma taleplerini inceleme şeklini veya YouTube’nin kullanıcı verilerini işleme veya tutma şeklini değiştirmez.

“Şu anda, resmi makamlardan gelen kaldırma taleplerini, doğru yasal süreçlerle bildirildiğinde inceliyor ve şeffaflık konusundaki tutumumuza uygun olarak bu talepleri şeffaflık raporumuzda açıklıyoruz. Bu talepleri yasalara ve kendi politikalarımıza uygun olarak değerlendirmeye devam edeceğiz.

“Türkiye’deki kullanıcılarımıza, yaratıcılarımıza ve iş ortaklarımıza bağlılığımızı sürdürüyoruz. Platformun canlılığını ve açıklığını korumaya devam edeceğiz.

TBMM’de 29 Temmuz’da kabul edilen ve sosyal medya yasası olarak bilinen İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Yasa 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girdi. Yasaya göre 1 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal ağ sağlayıcıların Türkiye’de temsilci bulundurması zorunlu hale geldi.WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter gibi en çok kullanılan sosyal medya platformlarını etkileyen yasayla Türkiye’de temsilcilik açmayanlara, para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar getirildi.Ayrıca yasa kapsamında Bilgi ve Teknoloji Kurumu2na (BTK) , Türkiye’de temsilci bulundurma yükümlülüğüne ilişkin bu kurumlara bildirimde bulunma hakkı tanındı.Yasaya göre temsilcinin, yapılan başvurulara en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor. Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilcilnin görevleri arasında.Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanıyor.İdari para cezası verilmesini takip eden 30 gün içinde halen yükümlülüğün yerine getirmeyen sağlayıcılar 30 milyon lira daha ceza ödemek zorunda. Sonraki aşamalarda da bu sosyal ağ sağlayıcılara reklam yasağı getirilmesi ve yüzde 50 ile 90 oranında bant daraltma, yani yavaşlatma, cezası verilecek. 

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın