Türkiye’nin dış ticarette kullandığı ödeme yöntemlerine baktığımızda TÜİK 2019 dış ticaret verilerine göre hem ithalat hem de ihracat için en çok kullandığı yöntemin açık arayla mal mukabili ödeme (açık hesap) olduğunu görüyoruz. Özellikle ihracatçı açısından en az güvenilir ödeme yöntemi olarak kabul edilen açık hesap, ödemenin tam ve zamanında yapılması açısından önemli riskler taşır. Ancak ithalatçı konumunda iken bu yöntemin sıklıkla tercih ediliyor olması büyük bir avantaj sağlamaktadır.
İkinci olarak tercih edilen peşin ödeme yöntemi ise, ihracatçı için en güvenilir ödeme yöntemi olsa da ithalatçı konumunda iken en riskli konumda bulunuyor.
Her iki taraf için de eşit risk taşıyan akreditifli ödeme yönteminin kullanım yüzdesi sanılanın aksine ihracatta %6, ithalatta ise %2 ile oldukça düşük seviyelerde kalmaktadır.
Şekil 1. Ödeme Yöntemlerine Göre Türkiye’nin Dış Ticareti (2019) Kaynak: TÜİK
2019 yılında hem ithalat hem de ihracat rakamlarına bakıldığında Güney Kore ilk 10’da yer almaktadır. İhracatta kullandıkları ödeme yöntemlerini Türkiye ile karşılaştırdığımızda çok büyük bir fark göze çarpmaktadır. Güney Kore, %59 oranla ihracatçı açısından en güvenilir ödeme yöntemi olan peşin ödemeyi seçerken Türkiye ise %66 oranla ihracatçı açısından en riskli olan mal mukabili ödeme yöntemini seçmektedir.Ayrıca, Güney Kore konsinye ve kabul kredili vesaik mukabili ödeme yöntemlerini de ihracatta kullanırken Türkiye’de bu yöntemlerin kullanımı sıfıra yakındır.
Şekil 2. Ödeme Yöntemlerine Göre İhracat (2019) Kaynak:TÜİK
Şekil 3. Ödeme Yöntemlerine Göre İthalat (2019) Kaynak: T.C. Seul Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı
İki ülkenin ithalatta kullandığı ödeme yöntemlerine baktığımızda ise Türkiye’nin %62 ile ithalatçı açısından en güvenilir ödeme yöntemi olan mal mukabili ödemeyi seçerken Güney Kore’nin ise %65 oranla en riskli olan peşin ödemeyi seçtiğini görüyoruz. İhracatta olduğu gibi yine konsinye ve kabul kredili vesaik mukabili yöntemlerinin kullanımı Türkiye için sıfıra yakındır.
Akreditifli ödeme yöntemi ise Güney Kore’de de dünya genelindeki ortak kanıya uymayarak ihracatta %5 ve ithalatta %6 yine düşük seviyelerde kalmaktadır.
ICC’nin RETHKING TRADE&FINANCE (2017) ve GLOBAL SURVEY ON TRADE FINANCE (2020) raporları incelendiğinde, akreditifli ödeme yöntemi kullanımının dünya genelinde de 2013’ten bu yana azalan bir trend gösterdiği anlaşılmaktadır.
Güney Kore ve Türkiye’nin dış ticarette en çok kullandığı ödeme yöntemlerini karşılaştırıldığında, iki ülkenin de ithalat ve ihracatta riski göz önünde bulundurmayacak şekilde neredeyse tek bir ödeme şekline bağlı kaldığı gözlemlenebilmektedir.
TRADE ATLAS KİMDİR?
Trade Atlas ihracat ve ithalat ile ilgili uluslararası ticarette en geniş veriye sahip veri tabanıdır. Trade Atlas üzerinden 230 ülkedeki 15 milyon ithalatçı, 12 milyon ihracatçı firmanın bilgilerine; 1,1 milyardan fazla konşimento belgesine ve gümrük beyannamesine tek bir tıkla erişebilirsiniz. 2010 yılından itibaren, T.C Ticaret Bakanlığı’nca kesintisiz olarak onaylı (akredite) tek e-ticaret sitesidir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.