NASA’nın tespitine göre Güneş, yeni bir döneme uyandı ve dünyaya doğru elektromanyetik dalgalar gönderdi.

Güneş, NASA’ya göre yeni bir güneş aktivitesi dönemine uyandı. Galaksinin merkez yıldızı, 7 Aralık’ta bir Koronal Kütle Fırlatması (CME) gerçekleştirdi. Bunun sonucunda oluşan plazma ve manyetik alanı ise dünyaya fırlattı.

CNN International’dan Derek Van Dam, “En sevdiğiniz radyo istasyonu parazitle çatırdarsa veya GPS’iniz birkaç metre saparsa, bu çılgın byılın başka bir yan etkisi değil” uyarısında bulundu. 

Gelen güneş dalgası, aslında GPS konumlandırma hataları ve elektrik şebekemizde parazit gibi iletişim kesintilerine neden olabilir.

NOAA’nın Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi, “CME ile taşınan manyetik alan Dünya’nın manyetosferine iyi bir şekilde bağlanırsa” güçlü felektromanyetik ırtına seviyeleri için potansiyelin var olduğunu söylüyor.

Kuzey ışıklarına benzer

Gelen güneş aktivitesinin güzel etkisi kuzey ışıklarına benzer bir görüntü olacak. 

NOAA’nın Güneş aktivitesinin büyüklüğünü gösteren Jeomanyetik Fırtına Endeksi, Chicago, Detroit, Boston ve Seattle kadar güneydeki aurora aktivitesine karşılık gelen 7 Kp İndeksi (9 üzerinden) tahmin ediyor.

Gelen güneş parçacıkları ve bir CME sırasında güneşten salınan manyetik alanlar, dünya atmosferinde halihazırda hapsolmuş parçacıkların salınmasına neden olur.

Bu, üst atmosferdeki oksijen ve nitrojen molekülleri tarafından aktive edilen ışık fotonlarını zorlayan reaksiyonları tetikler.

21 Aralık’ı işaretleyin

CNN’in meteoroloji uzmanı haberini şöyle bitirdi: 

“Unutmayın, bu ay gerçekleşecek tek çarpıcı göksel olay bu değil. Jüpiter ve Satürn’ün Orta Çağ’dan bu yana en çok yakınlaştıkları an için 21 Aralık’ı takvimlerinizi işaretleyin.

“Kavuşum olarak bilinen gezegenlerin bu büyük hizalanması, kış gündönümüne denk geliyor ve 2080’e kadar bir daha görülmeyecek.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın