Rüşvet, yolsuzluk ve suistimal, şirketlerin zarar görmesine neden olan önemli bir risk. Bu risk, sanılanın aksine yalnızca mali varlıklar üzerinde değil, şirket itibarının ve hatta pazar payının kaybedilmesinde bile etkiye sahip. Uluslararası pek çok kuruluş suistimalin tespit edilmesine ve önlenmesine hatta suistimalcinin profiline ilişkin çalışmalar gerçekleştiriyor ve farkındalığın artması için mücadele veriyor. Etik ve İtibar Derneği TEİD “Şirketlerde Rüşvet, Yolsuzluk ve Suistimallerin Panzehiri: FARKINDALIK” Webinar’ında çok önemli bilgiler aktardı.

TEİD Yönetim Kurulu Üyesi, Cerebra Muhasebe & Danışmanlık Ortağı Fikret Sebilcioğlu, çalışan suistimallerinde 3 ana suistimal türü olduğunu belirterek, bunların yolsuzluk, şirket varlıklarının kötüye kullanılması ve mali tablo hileleri olduğunu kaydetti.

100 vakanın 43’ünde yolsuzluk var

Küresel İş Suistimali Araştırması’nın sonuçlarına göre şirket varlıklarının kötüye kullanılması en sık karşılaşılanı. Her yüz vakanın 86’sında şirket varlıklarının kötüye kullanılması, yani şirketten kasadaki paranın çalınması, bankadaki paranın çalınması, hayali çalışan gösterilmesi, masrafın yüksek gösterilmesi gibi suistimal türleri var. Bu sık olan ama göreceli olarak etkisi düşük olan bir suistimal türü. Yolsuzluk ise dünyada yüz vakanın 43’ünde oluyor.

En büyük risk bankacılık ve finans sektöründe

Suistimal vakalarının en sık rastlandığı sektörler incelendiğinde, 386 vaka ile bankacılık ve finans sektörü, 195 vaka ile kamu sektörü göze çarpıyor. Diğer yandan, tutar olarak en yüksek kaybın yaşandığı sektörlere bakıldığında 475 bin ABD Doları ile madencilik ve 275 bin ABD Doları ile enerji sektörü öne çıkıyor.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede dünya ortalamasının üzerinde ihbar yapılıyor

İhbar mekanizmaları veya ihbar, bizim kültürümüze çok uygun değil gibi düşünülse de, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa ve Batı/Orta Asya bölgesinde suistimal vakalarının %51’i ihbarlarla tespit ediliyor. Bu oran %43 olan dünya ortalamasının üstünde.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın