2021’de yapay zeka hem kısa hem de uzun vadede daha güçlü hale geliyor. Önümüzdeki on yıl için en büyük yapay zeka (AI) trendlerinden bazıları.
Yapay zeka (AI), neredeyse her sektörün ve gezegendeki her insanın geleceğini etkiliyor . Yapay zeka, büyük veri, robotik ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi gelişen teknolojilerin ana itici gücü olarak kuruldu. 2021’e geçerken, Yapay Zeka, öngörülebilir gelecek için ana teknolojik yenilikçiliği yapmaya devam edecek .
Önümüzdeki on yıl, mevcut ve gelişmekte olan teknolojilerin benzeri görülmemiş bir hızlı gelişimi ve benimsenmesini görecek. Bu gelişme, dijital ivmeyi ileriye doğru itecek. Dahası, endüstrileri proaktif olarak gelecekteki belirsizliği yönetmeye hazırlayacak, bu her zaman geleceğini görmediğimiz bir şey.
2020 yılında Covid-19 salgınından kurtulmak, tüketici trendlerinde hızlı bir değişikliği tetikledi. Karmaşık güvenlik ve mahremiyet endişeleri, Yapay Zekanın etik kullanımı ve iklim değişikliğinin artan etkisi, endüstrileri sistemik riski uzun vadeli planlamalarına dahil etmeye yönlendirecektir.
İnovasyon faaliyetlerine ilişkin verilerin analizi yoluyla teknolojilerin gelişimini izleyen ilk yayınlanan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü – WIPO raporuna göre , endüstriden ve akademiden yapay zeka alanındaki en iyi oyuncular olan Yapay Zeka (AI) yeniliklerinin patentlenmesindeki eğilimleri görebiliyoruz, ve AI ile ilgili patent korumasının ve bilimsel yayınların coğrafi dağılımı. Yapay zeka ve patent analizi ile ilgili bir dizi WIPO raporunun ilki 2019’da yayınlandı ve yapay zeka trendleri ile ilgili olmaya devam ediyor.
Teknoloji eğilimleri, patent analitiği yoluyla ayırt edilebilir, bu nedenle WIPO raporunda yer alan uzman derlemesi çok önemlidir. WIPO raporu, onlarca yıl önce Yapay Zekanın ortaya çıkışından bu yana yapay zeka inovasyonunun tarihsel gelişimine, patentlerdeki eğilimlerin analizine ve bilimsel literatüre dalmaktadır.
Tekniklere, işlevsel uygulamalara ve uygulama alanlarına göre dağılımı araştırır. Rapor, şüphesiz, YZ’nin evrimini ve sonuçlarını, şu anda nerede olduğunu ve nereye gittiğini anlamaya çalışan herkes için okunması gereken bir şey.
Teknoloji şirketleri sürekli olarak insan zekasının makineler tarafından kopyalanması ve insan + makine işbirliğinin ortaya çıkışı için fırsatları araştırıyor .
WIPO’ya göre, yapay zeka ile ilgili pek çok teknoloji, birden çok endüstriye atıfta bulunan çok sayıda yapay zeka patentinin gösterdiği gibi, farklı sektörlerde kullanım bulabilir. Microsoft şu anda en fazla sayıda patentle yapay zeka ile ilgili patent yarışına liderlik ediyor. Teknoloji devinin portföyünde yapay zeka ile ilgili 18.300’ün üzerinde patent bulunuyor. Microsoft’u IBM, Samsung, Qualcomm ve Google takip ediyor
Birçoğu için, AI trendlerini tartışmak bu konudaki en önemli sorulardan birini gündeme getiriyor: AI gerçekten gelecekte insanların yerini alacak mı? Ve kısa cevap evet, AI insanların yerini alabilir ve alacak. Aslında, zaten oluyor. Buna teknolojik evrim denir .
Her tür evrimde olduğu gibi, teknolojik evrim durdurulamaz. Aksi takdirde insan ırkının ilerlemesi ve evrimi de dururdu. Geçmişte insanlar, imalat gibi sektörlerde insan işlerinin yerini alan robotlar görmüşlerdi. Günümüzde, robotların içine yerleştirilmiş bir tür yapay zeka var, bu da iyi çalışmalarını ve ne iş yaptıklarını bilmelerini sağlıyor.
Dördüncü Sanayi Devrimi’ni yaşadığımızı hatırlamak önemlidir. Doğal olarak, bazı insanlar değişikliklere uyum sağlamayı reddedecektir. Ancak değişim, evrimi yönlendiren şeydir. Ve yapay zeka, beğenin veya beğenmeyin, 2021 ve sonrası için büyük teknoloji trendlerinden biridir.
2021’de Yapay Zeka, günlük hayatımızın her köşesinde her yerde bulunma yolunda ilerliyor.
Etik yapay zeka için artan talep
Etik yapay zeka için artan talep, 2021’de bekleyebileceğimiz yeni teknoloji trendleri listesinin başında geliyor. Forrester’a göre, önümüzdeki on yıl, CIO’ların hem dijital hızlanmaya yanıt vermesini hem de belirsizliği proaktif bir şekilde yönetmesini gerektirecek. Zeka.
Geçmişte, Makine Öğrenimini ve diğer Yapay Zeka teknolojilerini benimseyen kuruluşlar, etik etkileriyle pek ilgilenmiyordu. Ancak bugün işler değişti. Değerlere dayalı tüketiciler ve çalışanlar, şirketlerin yapay zekayı sorumlu bir şekilde benimsemesini bekler. Önümüzdeki birkaç yıl içinde firmalar, veri etiğini taahhüt eden ve hem kendi değerlerini hem de müşterilerinin değerlerini yansıtan veri işleme uygulamalarını benimseyen ortaklarla kasıtlı olarak iş yapmayı seçecekler.
Yapay Zeka’daki acil etik sorunlardan bazıları şunlardır:
– İş kaybı ve servet eşitsizliği. İnsanlar gelecekteki iş kayıplarından endişe duyuyor
– Bir yapay zekanın hata yapmasından kim sorumludur?
– AI sistemlerinin öldürmesine izin verilmeli mi?
– Tekillik ve AI’lar üzerinde kontrolün nasıl sürdürüleceği
– İnsanlar AI’lara nasıl davranmalı?
-AI önyargısı
AI destekli sohbet robotları
Yapay Zeka olarak da bilinen yapay zeka destekli sohbet robotları, müşteri deneyiminin erişimini, yanıt verme hızını ve kişiselleştirilmesini iyileştirir. Forrester’a göre, AI tabanlı Konuşma Yapay Zekası daha iyi bir müşteri hizmetleri otomasyonuna dönüşüyor.
Yapay zeka destekli bir sohbet robotu, insanın ne söylediğini ve neye ihtiyaç duyduğunu daha iyi anlamak için doğal dil işleme (NLP) ve Makine Öğrenimini kullanır ve daha doğal, insan seviyesine yakın bir iletişim sağlar. Başka bir deyişle, sohbet robotları insan konuşmasını taklit eder.
Akıllı Otomasyon: Otomasyon yol haritalarının yeniden oluşturulması
Covid-19 salgını, kuruluşların otomasyon gündemlerini hızla arka ofis süreçlerine ve iş esnekliğine doğru değiştiriyor. Gerçekten de Akıllı Otomasyon, robotik ve dijital süreç otomasyonunun pragmatik yapay zeka ve düşük kodlu araçlarla infüzyonunu temsil edecek. Bu teknolojiler, işletmelerin operasyonlarını genişletirken daha verimli ve dirençli olmalarına yardımcı olacaktır.
Yapay zeka için güvenilir verilere doğru daha fazla ilerleme olacak
Göre Forrester’ın tahminler , yıl 2021 iki formda gelir, iyi, kötü ve yapay verilerin çirkin sergilenecek: Sentetik kullanıcılar AI eğitimi için veri kümeleri oluşturmak için izin verir verileri ve tersini yapar sahte verileri; Yapay zekayı kasıtlı olarak atmak için eğitim verilerini bozar.
Şirketler, yapay zeka için bir veri kaynağı sağlama konusunda tüketici çıkar grupları ve düzenleyicilerin artan baskısıyla karşı karşıyadır. Bu, AI’nın uyumluluğunu ve etik kullanımını sağlamak için veri denetim izlerini içerir. 2021’de Blockchain ve AI, veri kaynağını, bütünlüğünü ve kullanımını desteklemek için güçlerini daha ciddi bir şekilde birleştirmeye başlayacak.
Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi (ML), yeni kullanım durumlarına ve deneyimlerine nüfuz edecek
2021’de en cesur şirketler, yapay zekayı yeni sınırlara taşıyacak. Bu, uzaktan çalışma için holografik toplantıları ve isteğe bağlı, kişiselleştirilmiş üretimi içerecektir. Stratejik planlamayı oyunlaştıracaklar, toplantı odasında simülasyonlar oluşturacaklar ve akıllı uç deneyimlere geçecekler.
Workplace AI, otomasyon ve büyütme ihtiyaçlarını artıracak
Forrester, 2021’de uyarlanabilir ve büyüme modundaki şirketlerin üçte birinden fazlasının, hem konuma dayalı, fiziksel veya insan dokunuşlu çalışanlar hem de evden çalışan bilgi çalışanları için işyerindeki kesintilere yardımcı olmak için yapay zekaya bakacağını tahmin ediyor.
Bu, akıllı belge çıkarma, müşteri hizmetleri temsilcisi büyütme, işe dönüş sağlık takibi veya sosyal ayrılık için yarı otonom robotlar için yapay zekanın uygulanmasını içerir.
Kuruluşların, hem kısa vadede hem de uzun vadede gelecek yıllarda daha güçlü bir şekilde ortaya çıkması için yapay zekayı güvenli, cesurca ve etik bir şekilde uygulamanın bir yolunu bulması gerekiyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.