Enver Erkan, Tera Yatırım >>

Türkiye ekonomisi, 3Ç20 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %6,7 büyüme kaydetti ve 2Ç20’de ekonominin %9,9 daraldığı döneme göre hızlı bir rakamsal toparlanma gösterdi. Piyasada medyan beklenti %4,8 büyüme olması yönündeydi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış büyüme ise, bir önceki çeyreğe göre %15,6 ile güçlü çift haneli artış gösterdi. Ekonomi, koronavirüs salgınının getirdiği daralma ve durgunluk etkisiyle mücadele ederken, kredi büyümesini teşvik eden büyüme odaklı yaklaşım, 3Ç20 döneminde yüksek büyüme performansı gösterilmesinde etkili oldu.

GSYH’nin ayrıntılarına bakıldığında; sektörel bazda finans ve sigorta faaliyetleri %41,1, bilgi ve iletişim faaliyetleri %15, sanayi %8, inşaat %6,4, tarım %6,2, diğer hizmetler faaliyetleri %6, gayrimenkul faaliyetleri %2,8, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %2,4 ile hizmetler %0,8 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları 3Ç20 döneminde zincirlenmiş hacim endeksi olarak bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,1 arttı. Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları %9,2 arttı ve büyümeye katkı verdi. İşletmelerin yaptığı yatırımın bir ölçüsü olan brüt sabit sermaye oluşumu, yıllık %22,5 arttı. İhracat %22,4 düşerken, ithalat ise %15,8 oranında arttı.

Bu dönemde, düşük faizlerle kredi büyümesini desteklenmesi ile beraber büyüme dengelenmeye çalışılmış, işletme ve tüketicilerin salgın etkisinden korunmasına çalışılmıştır. Bu sebeple de bankaların kredi vermelerini sağlamak için finansal koşullar gevşek tutulmuş ve bankalar üzerinde regülasyonlar uygulanmıştır. Bu durum, yaz boyunca güçlü kredi büyümesi kaydedilmesinde etkili olmuş, ancak bunun bir yan etkisi olarak fiyat istikrarının da zarar gördüğü ve enflasyon beklentilerinin bozulduğu gözlenmiştir.

Kredi büyümesi: Türkiye’nin devlet destekli kredi kampanyaları 3Ç20’de devam etti… Kaynak: Bloomberg, BDDK, TCMB…

3Ç20 dönemi aynı zamanda virüs salgınına dair kısıtlamaların da kaldırıldığı ve normalleşme sürecinin işletildiği bir dönem olması itibariyle, firma faaliyetleri 2Ç20 dönemine göre güçlü toparlanma göstermiştir. Sektörel verilerin, PMI ve sanayi üretimi gibi göstergelerin ortaya koyduğu resim, üretim faaliyetlerinin güçlü eğilimine işaret ederken, virüs kaynaklı kısıtlamalar 4Ç20 döneminde geri geldiği için hizmet faaliyetleri olumsuz etkilenecektir. Türkiye’nin koronavirüs kaynaklı kısıtlamaları geri getirmesi ve uzatma ihtimalinin de olması hizmetler üzerindeki etkili artırabilecektir.

Türkiye GSYH büyüme hızı… Kaynak: Bloomberg, TÜİK…

Aynı zamanda 4Ç20 döneminde fiyat istikrarının ön plana alınmasının etkisiyle, finansal koşullar sıkılaşacak ve talep etkisi sönümlenecektir. Bu da kredi büyümesinden gelen etkinin nötrlenmesi demek olacaktır. Merkez Bankası, yüksek seyreden enflasyon nedeniyle tek faiz oranı olarak %15’i belirlemiştir. İlerleyen süreç, hem para politikaları hem de ekonomi politikaları alanında enflasyonla mücadeleyi ön plana çıkaracak görünüyor. Bu da kredi büyümesi patlamasından gelen bir büyüme etkisini 4Ç20 ve ilerleyen çeyreklerde görmememiz demek olacaktır. Yılın geneli için %0 yakınında büyüme öngörmekle beraber, bunun çok az altında veya çok az üstünde sapma olabilir. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın