Kazakistan’da 2 bin 500’den fazla Türk sermayeli şirket faaliyette. Fakat iki ülke arasındaki ticaret hacmi 4 milyar doların altında. Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak istediklerini söyledi.
Kazakistan’da ticaret ve yatırım olanakları, Kazak Invest ve QazTrade ile İstanbul Ticaret Odası’nın işbirliğinde gerçekleştirilen webinarda tanıtıldı. Webinarda, Kazak Invest Yatırım Pazarlama Müdürü Zhandos Temirgali, QazTrade Genel Müdürü Arman Abenov, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay yer aldı. Webinarda, ülkedeki yatırımlar hakkında bilgi veren yetkililer, “Türkiye’nin Kazakistan’da 44 projesi bulunuyor. Bunlardan 22’sinin çalışmaları devam ediyor. 1 milyar dolarlık 62 yeni proje de yakında hayata geçirilecek” dedi.
2 BİN 500 TÜRK ŞİRKETİ
Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, şunları söyledi: “Bugün Kazakistan’da 2 bin 500’den fazla Türk sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Kazakistan’da her 10 yabancı yatırımcıdan birinin Türk şirketi olmasından gurur duyuyoruz. Kazakistan bağımsızlığının 30. yılına girerken karşılıklı ticaret hacmimiz 100 kat arttı. 1992’de 30 milyon dolar olan hacim, 2019’da 3.9 milyar dolara yükseldi. Türkiye ile ticaret hacmini orta vadede 5 milyar dolara, uzun vadede 10 milyar dolara taşıma hedefimiz var.”
PAY ARTIYOR
Büyükelçi Saparbekuly, güncel gelişmeler hakkında şu bilgiyi aktardı: “Küresel ekonomik krize rağmen ticaret hacmi 2020‘nin ilk 8 ayında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 1.4 artarak 2.1 milyar dolara ulaştı. Kazakistan’ın toplam dış ticaret hacminde Türkiye’nin payı ise yüzde 3.2’den yüzde 3.7’ye yükseldi. Böylece Türkiye, Kazakistan’ın önde gelen 10 ticaret ortağından biri oldu.”Büyükelçi ayrıca, tarım makinalarının büyük bölümünün yenilenmesi gerektiği bilgisini de paylaştı.
ÖNCELİKLİ ÜLKE
Kazakistan ile işbirliği çalışmalarının artmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirten İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, “Kazakistan, ülkemiz tarafından belirlenen öncelikli ülkeler arasında yer alıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmini yeterli bulmuyoruz. Dileğimiz, ticaret hacmini daha da geliştirmek” dedi. İki ülke ilişkilerinde doğrudan yatırımlara da dikkat çeken Dr. Kuralay, “Kazakistan’daki yatırımlarımız da artıyor. Ülkedeki Türk yatırımların toplam tutarı 1.8 milyar doları aştı” diye konuştu.
Dr. Kuralay ayrıca, İTO’nun yayımladığı İstanbul Ticaret gazetesinde bu ay, aralarında Kazakistan’ında yer alacağı, ‘ihracat ve yatırım potansiyeli sunan ülkeler’ adıyla bir yazı dizisinin başlayacağını duyurdu.
VERİLEN DESTEKLER
Kazakistan’ın yatırımcıların ihracat yapmasını teşvik ettiğini belirten Büyükelçi Abzal Saparbekuly, “Küçük işletmelerin ihracat maliyetlerinin yüzde 60, diğer işletmelerin de ihracat maliyetlerinin yüzde 40 kadarı karşılanıyor. Ürünlerin nakliyesi için masrafların geri ödenmesi, yurt dışında ürünlerin reklamı, yabancı fuarlara ve festivallere katılım, yurt dışında ticari markaların tescili ve sertifikasyonu gibi ihracat desteği de veriliyor” diye konuştu.
İTHALAT KALEMLERİ
Hükümet bünyesinde ihracatçılara analitik ve ticari danışmanlık hizmeti veren QazTrade’ın Genel Müdürü Arman Abenov, Kazakistan’ın ithalat kalemleri hakkında bilgi verdi. Abenov, “Beyaz eşya ürünleri, soğutma ekipmanları, hava veya vakum pompaları, kompresörler, ilaçlar, boru hattı teçhizatları, otomobil ithal ediyoruz. Kazakistan, Türkiye’ye propan, fero silisyum gibi alanlarda daha çok ihracat yapıyor” şeklinde konuştu.
SIFIR VERGİ
Kazakistan’da 13 özel ekonomik bölge ve 24 sanayi bölgesi bulunduğunu ifade eden Kazak Invest Yatırım Pazarlama Müdürü Zhandos Temirgali, şunları söyledi: “Bu bölgelerde özel teşvikler veriliyor. Kurumlar vergisi, KDV, toprak vergisi ve gümrük vergisi alınmıyor. Büyük projelerde devlet tarafından satın alma garantisi veriliyor. Ayrıca makina ithalatında 0 vergi uygulanıyor.”
AVANTAJLI YATIRIM KONULARI
* Kazakistan’da temizlik malzemelerinin yüzde 80’i ithal ediliyor. İç pazarın değeri ise yaklaşık 800 milyon dolar.
* Yatırım fırsatları açısından ilgiye değer diğer bir alan da madencilik. Kazakistan’da, 46 trilyon dolar değerinde kaynak bulunuyor.
* Ülkenin 2050 hedefleri arasında yenilenebilir enerjinin yüzde 50’ye ulaşması yer alıyor. Bu alanda yatırımcıya yüzde 30 döviz, yüzde 70 enflasyon endeksli, 15 yıllık satın alma garantisi veriliyor.
* Lojistikte, yüzde 20 kurumlar vergisi desteği ve bedelsiz arsa tahsisi sağlanıyor.
İTO Haber
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.