Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin’in çok yönlü işbirliğini ilerletmek ve bölgedeki kalkınma ve refah için iyi bir ivme sağlamak için Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile birlikte çalışacağını söyledi.

Xi, Güney Çin’in Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nin başkenti Nanning’de düzenlenen 17. Çin-ASEAN Fuarı ve Çin-ASEAN İş ve Yatırım Zirvesi’nin açılış törenine hitap ederken sözlerini video aracılığıyla yaptı.

Xi, “Çin-ASEAN ilişkisi, Asya-Pasifik’teki işbirliği için en başarılı ve canlı model haline geldi ve insanlık için ortak bir geleceği olan bir topluluk oluşturmak için örnek bir çaba oldu” dedi.

Çin, ASEAN’ı komşu diplomasisinde bir öncelik ve yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliği için kilit bir bölge olarak görmeye devam ediyor.

30 Kasım’da sona erecek olan bu yılki fuar, ortak bir gelecekle daha yakın bir Çin-ASEAN topluluğunu teşvik etmek için ticaret, dijital ekonomi, bilim ve teknoloji, sağlık ve diğer alanlarda işbirliğini derinleştirmeyi hedefliyor.

Daha fazla ekonomik, ticari işbirliği

Xi, gelecek yıl Çin-ASEAN diyalog ilişkilerinin 30. yıldönümünü kutlayacağını, Çin’in ASEAN ile stratejik ortaklığını daha yüksek bir seviyeye taşıyacağını söyledi.

Çin, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığın (RCEP) imzasını memnuniyetle karşıladığını ve erken yürürlüğe girmesini dört gözle beklediğini söyledi.

Xi, ticaretin sorunsuz akışını sürdürmek, karşılıklı yatırımı teşvik etmek, pazarları birbirine daha geniş açmak ve derinlemesine entegre sanayi, tedarik ve değer zincirlerini teşvik etmek için ASEAN üyeleriyle birlikte çalışacağını söyledi.

ASEAN, Çin’in en büyük ticaret ortağı oldu. Çin Gümrük İdaresi Genel Müdürlüğü’ne göre, ilk 10 ayda Çin ile ASEAN arasındaki ikili ticaret yıllık% 7 artışla 3,79 trilyon yuan’a (yaklaşık 571,64 milyar ABD doları) yükseldi ve Çin’in dış ticaretinin% 14,6’sını oluşturdu.

Bu yılki fuarda, ASEAN’ın 10 üye ülkesi ve Çin de dahil olmak üzere 15 Asya-Pasifik ülkesi tarafından bu ayın başlarında imzalanan, dünyanın en büyük ticaret anlaşması olan RCEP’yi vurguluyor. Bölgesel ekonomik entegrasyon, çok taraflılık ve serbest ticaret için büyük bir hareketti.

Myanmar Başkanı U Win Myint fuarın açılış töreninde “RCEP’nin açık, kapsayıcı ve kurallara dayalı bir küresel ticaret ortamı için sağlam bir temel oluşturacağına inanıyorum” dedi.

Çin-ASEAN İş Konseyi İcra Kurulu Başkanı Xu Ningning, 15 ülkenin pazarlarını birbirine açmanın yeni değişiklikler ve daha yakın bölgesel işbirliği getireceğini söyledi.

Dijital ekonomiyi teşvik etmek

Dijital ekonomide işbirliğini derinleştirme ihtiyacını vurgulayan Xi, Çin ve ASEAN’ın akıllı şehirler, 5G, yapay zeka, e-ticaret, büyük veri, blok zinciri ve teletıp gibi alanlarda daha fazla işbirliği alanı yaratabileceğini ve korumayı güçlendirebileceğini söyledi. veri güvenliği ve politika iletişimi ve koordinasyonu.

Çin, dijital bağlantıyı ilerletmek ve dijital bir İpek Yolu inşa etmek için Çin-ASEAN Bilgi Limanı’nda ASEAN ile birlikte çalışacak.

Çin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi’ne göre, Çin’in dijital ekonomisinin katma değeri 2019’da 35,8 trilyon yuan kaydederek, bir önceki yıla göre 1,4 puan artışla ülkenin GSYİH’sinin yüzde 36,2’sini oluşturdu.

“Çin, dünyada dijital teknolojinin geliştirilmesi, yatırımı ve kullanımı konusunda ön sıralarda yer alan ülkelerden biridir. Bu bağlamda, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında dijital teknoloji alanında işbirliğini ilerletmek önemli bir gündem olacaktır. gelecek, “dedi Kamboçya Başbakanı Samdech Techo Hun Sen fuarın açılış töreninde video aracılığıyla.

ASEAN Genel Sekreteri Lim Jock Hoi’ye göre, ASEAN’ın dijital ekonomisinin 2015’te grubun GSYİH’sinin yüzde 1,3’ünden 2025’te yüzde 8,5’e çıkacağı tahmin ediliyor.

Myanmar Başkanı U Win Myint, “özellikle iletişim, eğitim, sağlık hizmetleri, ticaret, yatırım, borsa ve diğer biçimler için dijital teknolojiye giderek daha fazla bağımlı hale geldiğimiz bir dönemde, dijital ekonominin sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir parçası olduğunu söyledi. küresel salgının getirdiği zorluklar karşısında ticari faaliyetler. “

Lao Başbakanı Thongloun Sisoulith, “Dijital ekonomiye geçişi kolaylaştırmak için modern teknolojik bilgi alışverişini ve transferini teşvik etmeye de devam etmeliyiz” dedi.

COVID-19’a karşı daha yakın işbirliği

Başkan Xi, iki tarafın da COVID-19’a karşı işbirliğini güçlendirmesi ve halk sağlığında kapasite oluşturmayı geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Xi, Çin’in halk sağlığı, bilgi paylaşımı ve aşıların üretimi, geliştirilmesi ve konuşlandırılmasına ilişkin politika diyaloğunu geliştirmek için ASEAN ile çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Tayland Başbakanı Prayut Chan-o-cha “COVID-19 krizi, dostluğun ve uluslararası işbirliğinin önemini daha da fazla anlamamızı sağladı. İyileştirilmesi gereken zayıflıklara ve daha da güçlendirilmesi ve geliştirilmesi gereken güçlü yönlere tanık olduk,” törende video aracılığıyla söyledi.

Kamboçya Başbakanı Samdech Techo Hun Sen, pandeminin yol açtığı krizin, çok taraflılık ilkelerini sürdürme ve uluslararası işbirliğini güçlendirme ihtiyacının daha fazla olduğuna tanıklık ettiğini söyledi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın