Gartner, 2021 stratejik trendlerinin bir parçası olarak, kuruluşların uzaktan çalışmayı desteklemek için Buluta geçmesi gereken yedi iş yükü belirledi.

Endüstri analisti Gartner’a göre, 2024 yılına kadar BT harcamalarının yüzde 45’inden fazlası sistem altyapısı, altyapı yazılımı, uygulama yazılımı ve iş süreci dış kaynak kullanımı için geleneksel çözümlerden Buluta kayacak. 2021’de bu evrim, Bulut bilişimini dijital çağın ilk günlerinden beri BT pazarlarında sürekli olarak en yıkıcı güçlerden biri haline getirecek. 

2020’de bulutun benimsenmesi, kuruluşları yeni girişimler için Bulut hizmetlerini benimsemeye ve kullanmaya itti. BT liderleri, mevcut sistemleri değiştirmek için Bulut hizmetlerini giderek daha fazla kullanıyor. Diğer bir deyişle, geleneksel BT çözümlerine yapılan harcamalar Buluta yeniden tahsis ediliyor. Bu, Gartner’ın genel Bulut bilişimine geçiş olan Bulut değişimi olarak adlandırdığı şeyle sonuçlanır . Bu, BT liderlerine dijital iş dönüşümünü sağlamak için artan bir fırsat yaratıyor. Bu, artan Bulut öncelikli tercih nedeniyle mümkündür .

2020 için en son Gartner BT harcama tahmini, veri merkezi sistemleri için öngörülen harcamaların 2019’dan yüzde 10 azaldığını gösteriyor; bu, 2020’de 188 milyar dolarlık bir düşüşe denk geliyor. Öte yandan, Bulut sistemi altyapı hizmetlerine yapılan harcamaların 44 dolardan artması bekleniyor. 2019’da milyar dolara, 2020’de 63 milyar dolara, 2022’ye kadar 81 milyar dolara ulaştı.

Uzaktan çalışma, bulut hizmetlerine odaklanır

Uzaktan çalışanları desteklemek için temel iş yükleri çok önemli olduğundan bulutun benimsenmesi hızlanmaya devam edecek. Zaten uzun süredir devam eden Covid-19 salgını, uzaktan çalışanların sayısını önemli ölçüde artırdı. Pandeminin neden olduğu ve tüm endüstrilerde neden olmaya devam edeceği tüm aksamalara rağmen, Bulut hizmetlerinin birçok faydasını da sergiledi.

Sanal yaptığı sunum sırasında Gartner BT Sempozyumu / Xpo® 2020 , Ed Anderson Gartner, Seçkin VP Analisti, 2022 yılına yılları arasında yaptıkları iş gücü için çalışma evden politikalar uygulamış olduğu kuruluşların yüzde 75’i Covid-19 muhafaza edeceğini söyledi çalışanları için uzaktan çalışma seçenekleri. Anderson, “Bulut benimsenmesi anahtar iş yükleri veri merkezi operasyonlarını uzak işçileri desteklemek ve korumak için gerekli olarak artarak devam edecektir,” diyor.

Gartner, pandeminin ardından kilit iş yüklerini Bulut’a taşıma fırsatını, yalnızca Bulut’un bugün sunduğu birçok avantaj için değil, aynı zamanda gelecekteki öngörülemeyen kesintilere hazırlanmak için gerekli bir adım olarak da öngörüyor. 

Gartner, kritik iş yüklerini barındırmak için genel Bulut ortamlarına öncelik verilmesini şiddetle tavsiye eder. Öneri, Gartner’a göre kuruluşların şu anda Buluta geçmesi gereken yedi temel iş yükü içeriyor. 

Biz konuşurken Bulut’a taşınması gereken yedi iş yükü şunlardır:

1. Bulut Mobilitesi

bulut mobilitesi
Bulut, mobil çözümleri desteklemek için ideal bir arka uçtur. 

Mobil cihazlar, uygulamalar ve kuruluşların temel hizmetlerine ve verilerine erişim olmadan uzaktan çalışma mümkün olamazdı. Bulut, uyarlanabilir Bulut işletim modeliyle iyi uyumlu olan mobil hizmetlerle ilgili talep değişkenliği sayesinde mobil çözümleri desteklemek için ideal bir arka uçtur. 

Anderson, “Mobil uygulamaları desteklemede güçlü yetenekler sunan bir hiper ölçekli Bulut ortağı seçin” dedi. “Bulutta yerel teknoloji uygulamaları ve işletim modellerinin dahil edilmesi dahil, barındırma Bulut platformunun tüm yeteneklerini keşfedin.” 

2. İşbirliği ve içerik yönetimi

bulut yönetimi
Bulut tabanlı kurumsal işbirliği uygulamaları, uzaktaki çalışanlar arasında işbirliğini kolaylaştırır. 

İşbirliği uygulamaları, kuruluşta ve uzaktan çalışmada çok önemlidir. Microsoft Office 365, iWork ve Google G Suite, işbirliğini kolaylaştıran başarılı Bulut tabanlı kurumsal uygulamalara yalnızca üç örnektir. Bulut tabanlı işbirliği, daha fazla uzaktan erişim olanağı sağlar ve dayanıklılık gereksinimlerini karşılar.

3. Video konferans

Bulut bilişim
Video konferans teknolojisi bazı pazarlarda iki katına, hatta üç katına çıktı. 

Video konferans, küresel uzaktan çalışanlar için en önemli ve belki de temel araçlardan biridir ve hata yapmaz. Covid-19’un başlangıcında, herkes fiziksel izolasyon içinde nasıl çalışmaya devam edileceğini anlamaya çalışırken, video konferans teknolojisine olan talep ikiye katlandı. Hatta bazı pazarlarda üç katına çıktı. Ağ bant genişliği talebi, hiper ölçekli Bulut sağlayıcılarını güvenilir bir şekilde video konferans çözümleri sunmak için uygun hale getirir. 

4. Sanal masaüstleri ve uzaktan iş istasyonu yönetimi 

mobil bulut
Bulut tabanlı masaüstü sanallaştırma zaten yaygın hale geldi. 

Masaüstü sanallaştırma olarak da adlandırılan sanal masaüstü çözümü, bir süredir piyasada olan ve BT yöneticileri tarafından dizüstü bilgisayarlar gibi fiziksel masaüstü sistemlerini masaüstü ortamından ve bireyler tarafından kullanılan uygulamalardan ayırmak için kullanılan bir araçtır. 

Masaüstü sanallaştırma yoluyla, uzaktaki çalışanlar herhangi bir coğrafi konumdan bağlantıda kalırken uygulamalarına ve belgelerine erişebilirler. Bulut tabanlı masaüstü sanallaştırma, geleneksel veri merkezi tabanlı çözümlerden daha kararlı ve ölçeklenebilir bir kontrol noktası sağlayarak ana akım haline geldi.

5. Ölçeklendirme uygulamaları 

mobil bulut
Hiper Ölçekli Bulut ortamları, Bulut platformları için güvenilir bir iş durumu oluşturmuştur. 

Ölçeklenebilir uygulamalar, talepteki artışları karşılamak için ek bilgi işlem kaynakları eklemekten yararlanan uygulamalardır. Gartner, ölçeklenebilir uygulamalara olan talebin, kuruluşlara veri merkezi uygulamalarını Bulut platformlarına taşıma konusunda ilham verdiğini ve BT işletim modellerindeki ani değişimin bu eğilimi daha da hızlandırdığını söylüyor. 

Hiper Ölçekli Bulut ortamları, Bulut platformları için güvenilir bir iş senaryosu oluşturarak, bulutu, değişken kullanım veya ölçeklendirme gereksinimleri olan uygulamaları barındırmak için tercih edilen ortam haline getirmiştir.

6.  Olağanüstü durum kurtarma

felaket kurtarma bulutu
 Kuruluşların yüzde 50’si bütçelerini bulut tabanlı felaket kurtarmayı içerecek şekilde artıracak. 

Gartner tahminleri, 2023 yılına kadar kuruluşların yüzde 50’sinin bütçelerini bulut tabanlı felaket kurtarma (DR) çözümlerini içerecek şekilde artıracağını söylüyor. 

Ed Anderson, “Bulut tabanlı olağanüstü durum kurtarma çözümlerinin sunduğu beklenmedik yük devretme gereksinimlerini desteklemek için bir kullanım başına ödeme ortamı kullanmanın maliyet etkinliğinin günümüzde arandığını” söyledi. Şimdi bu çözümleri devreye almanın doğru zamanı.

7.  İş sürekliliği çözümleri

bulut ve iş sürekliliği
Bulut, 2021’de giderek daha yaygın hale geliyor.

İş sürekliliği, iş süreçlerinin kriz öncesinde, sırasında ve sonrasında işlemeye devam etmesini sağlar. Gartner analistlerine göre, 2020’de Gartner anketine katılanların yalnızca yüzde 12’si, Covid-19’un bir sonucu olarak iş operasyonlarının normal şekilde devam ettiğini söyledi. 

Gartner için Bulut işletim ortamındaki artıklıklar, Bulut ortamlarının doğası gereği dayanıklı olduğu ve çoğu özel veri merkezinin destekleyebileceğinden çok daha fazla kullanılabilirlik garantisi sunduğu anlamına gelir. 

Bulut, 2021’de ve 2024 boyunca giderek daha yaygın hale geldikçe, kurumsal BT kararlarının giderek artan bölümlerine hakim olacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın