İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak dün parlamentoya sunduğu “harcama inceleme” raporunda, İngiltere ekonomisinin son 300 yılın en büyük daralmasını yaşadığını, bunun dışa yardım bütçesinin azalmasına neden olacağını belirtti.

İngiltere’de Bütçe Sorumluluk Ofisi’nin (OBR) tahminlerine göre, İngiltere ekonomisi bu yıl yüzde 11,3 daralarak, son 300 yılın en büyük düşüşünü yaşayacak. Ancak 2021’de yüzde 5.,5 ve 2022’de ise yüzde 6,6 oranında büyüme bekleniyor.

Rishi Sunak, İngiltere ekonomisinin 2022 yılının dördüncü çeyreğine gelindiğinde ancak kriz öncesi seviyeye ulaşabileceğinin altını çizdi.

Sunak, hükümetin vergi gelirinde düşüş yaşanırken salgınla mücadele çalışmalarına ayırılan harcama miktarının büyük ölçüde arttığına dikkat çekerek, hükümetin bu yılki borçlanmasının 394 milyar Sterlini bulacağını, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 19’luk oranına denk gelen bu rakamın İngiltere’nin “barış döneminde tarihin en büyük seviyesinde” olacağını söyledi. Sunak’a göre, gelecek yıl bu rakam 164 milyara düşecek ve 2022-2023 yılında ise daha düşük seviyeye inecek.

 İngiltere yönetimi ülkede bazı çevrelerin ciddi itirazlarına rağmen, dün dışa yardım bütçesinin azaltıldığını açıkladı.

İngiltere’nin AB’den çıkmasıyla ilgili Brexit geçiş süreci önümüzdeki 31 Aralık’ta sonlanacak. Geçiş döneminde İngiltere ile AB arasında yeni serbest ticaret anlaşması imzalanmaması durumunda, tarafların ticaret ilişkileri Dünya Ticaret Örgütü çerçevesine dönecek ve ithalat ve ihracat mallarına gümrük vergisi ve sınır kontrolleri uygulama işlemleri yeniden başlatılacak, tüm bunlar şirketler ve tüketicilerin maliyetini arttırabilir.

İngiltere ile AB arasında balık avlama hakları ve adil rekabet ilkesi gibi konulardaki mevcut büyük anlaşmazlıklar henüz çözülmüş değil. Geçen hafta Brüksel’de gerçekleştirilen görüşmelerde bazı katılımcıların Covid-19 testinin pozitif çıkması nedeniyle görüşmeler askıya alındı.

OBR tarafından yapılan açıklamaya göre, İngiltere ile AB arasında sözleşme imzalanamaması durumunda, bu 2021 yılında İngiltere’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası yüzde 2 oranında azalmasına yol açabilir. Sınır ötesi ticaretin çeşitli şekilde durdurulması ve zincir etkisinin yol açtığı ekonomik darbe birkaç yıl devam edebilir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın