Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yayınlanan yıllık Sera Gazı Bültenine göre, 2019’da da rekor kırdığı. Örgüt, karantina önlemlerine rağmen 2020’de de karbondioksit seviyelerinin yükselmeye devam edeceği uyarısında bulundu.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) atmosferde bulunan ve iklim değişikliğine yol açan karbondioksit emisyonlarının 2019’da da rekor kırdığını duyurdu.  

WMO tarafından yayınlanan yıllık Sera Gazı Bültenine göre atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu sanayi devrimi öncesi seviyeye kıyasla yüzde 148 yükseldi.

Bültende, atmosferdeki karbondioksit (CO2) yoğunluğunun 2018’de milyonda 407,8 parçacık (ppm) iken bu oranın, 2019’da milyonda 410,5 parçacığa ulaştığı belirtildi.

2020’de artış devam edecek

Yeşil Gazete’nin haberine göre, Covid-19 salgınıyla pek çok ülkenin aldığı karantina önlemlerinin ve endüstriyel yavaşlamanın sera gazı yoğunluğunu ve hava kirliliğini azalttığı vurgulanan bültende, bu olumlu gelişmeye rağmen 2020’de karbondioksit seviyelerinin yükselmeye devam edeceği uyarısı yapıldı.

Geçici tahminlere göre, 2020’de karbon emisyonlarında yüzde 4,2 ila 7,5 arasında azalma görüleceğini belirten WMO, bu miktarın sürekli olarak artan karbon emisyonlarında yalnızca küçük bir düşüş olduğuna vurgu yaptı.

* Görsel: WMO

“İktisadi ve insani gelişmişliğin tüm tarihi”

BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısına video konferans yöntemiyle katılan WMO Atmosfer ve Çevre Araştırma Bölümü Şefi Oksana Tarasova, bültene ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

“Atmosferdeki CO2 yoğunluğu 1750 tarihinden bu yana birikmeye devam ediyor. Dolayısıyla, o zamandan beri atmosfere koyduğumuz her bir parça mevcut konsantrasyona şekil veriyor. Bu, dünyada bugünün olayı değil. İktisadi ve insani gelişmişliğin tüm tarihi bizi bu küresel 410,5 ppm’ye seviyesine götürdü.”

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas da “Karbondioksit atmosferde yüzyıllarca ve okyanusta ise daha da uzun süre kalıyor” uyarısı yaptı.

“İklim krizi sürecek” denilmişti

Örgüt, 22 Nisan’da yaptığı açıklamada, Covid-19 salgınının, atmosferdeki sera gazı yoğunluğunu geçici olarak düşüreceğine dikkat çekmiş, iklim değişikliğinin ise devam edeceği uyarısında bulunmuştu. 

Öte yandan, pek çok bilim insanı, bu yıl salgın nedeniyle küresel uçuşların iptal edilmesiyle karbon emisyonunda yıllık bazda en büyük azalmanın gerçekleşeceği tahmininde bunuyordu. 

Küresel ısınma ve karbon emisyonu
Küresel CO2 emisyonlarındaki bu artış, Paris Anlaşması’nın küresel ısınma karşısında “2°C derecenin altında” hedefini de tehlikeye sokuyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli IPCC’ye göre, küresel ısınmanın 2°C derecenin oldukça altında tutulması için emisyonların 2030 itibarıyla yaklaşık olarak yüzde 20 azaltılması ve 2075 itibarıyla sıfırlanması gerekiyor. Küresel ısınmanın 1,5°C derecenin oldukça altında tutulması için ise, emisyonların 2030 itibarıyla yüzde 50 oranında azaltılması ve 2050 itibarıyla sıfırlanması gerekiyor.

Karbon emisyonu nedir?
Karbonun atmosfere salınması anlamını taşır ve sera gazlarını ifade eder. Atmosferdeki insan kaynaklı sera gazı yoğunluğu, 1850’li yıllardaki sanayi devrimi ile hız kazandı. Atmosfere salınan bu gazlar havanın ısısının artmasına ve dünyanın soğuyamamasına neden olarak, iklimlerin olması gerektiğinden daha sıcak seyretmesine neden oldu. Karbon salınımındaki artışın en büyük sorumlusu ise fosil yakıt kullanımı olarak ifade ediliyor.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın