İklimlendirme sektörü ve ekonomi dünyasının önde gelen isimleri “İSKİD-İklimlendirme Trendleri” webinarında buluştu
Sağlığımıza doğrudan ya da dolaylı olarak etki eden iç hava kalitesi, zamanımızın büyük bölümünü kapalı mekanlarda geçirdiğimiz bugünlerde üzerinde durulması gereken önemli konuların başında geliyor. Türkiye iklimlendirme sektörünün, toplumun yaşam kalitesini artıran çalışmalarında, çevreyi gözeten, yenilikçi, güvenilir nitelikleriyle gelişmesi; sektörü yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da saygın ve öncü bir konuma taşımak vizyonuyla faaliyetlerini yürüten İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği İSKİD, iç hava kalitesi konusunu, güncel verileri ve merak edilenleri uzmanlarla birlikte ele aldı. İSKİD üyesi Arçelik ve Bomaksan firmaları sponsorluğunda 19 Kasım Perşembe günü gerçekleşen “İSKİD-İklimlendirme Trendleri” webinar etkinliği, sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi.
İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, pandemi sürecinde toplum sağlığı açısından iklimlendirme ve havalandırma teknolojilerinin öneminin daha da arttığını söyledi. Prof. Dr. Emre Alkin, webinarda yaptığı konuşmada Covid-19’un Türk ve dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini açıkladı.
İç hava kalitesi ile ilgili toplumsal farkındalık her geçen gün artarken iklimlendirme sektörü ve ekonomi dünyasının önde gelen isimleri, pandemi etkisinde ekonomik verileri ve iç hava kalitesinin önemini “İSKİD-İklimlendirme Trendleri” isimli webinarda ele aldı. İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, Prof. Dr. Kerem Alkin, İSKİD Yönetim Kurulu Üyesi Can Topakoğlu ve İSKİD Havalandırma Komisyonu üyesi Özgür Küçükhüseyin’in konuşmacı olarak katıldığı webinar’da, iç hava kalitesi, güncel ekonomik veriler ve pandemi döneminde iklimlendirme Pazar verileri paylaşıldı. Webinar’da ayrıca takipçilerin merak ettikleri soruları sorduğu soru-cevap etkinliği de yapıldı.
İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, webinarda pandemi sürecine ve uygulanan önlemlere değindi. Kapanmaya sebep olan kriterlerin hala hayatımızda olduğunu söyleyen Atasoy, “İSKİD olarak iç hava kalitesinin sağlıklı ve daha kaliteli bir yaşam için önemini topluma anlatmaya yönelik projemizi başlattığımızda henüz pandemi yoktu. Marttan itibaren pandemiye karşı iklimlendirme ve havalandırma sektöründe alınabilecek önlemlerle önümüzdeki süreçte tekrar bir kapanmaya gerek olmadan neler yapabiliriz kısmını birçok kez konuştuk. Çözüm yolları ürettik. Ancak denetimler istenilen düzeye ulaşmadı. Eğer hakkı ile tüm önemleri almış ve riayet etmiş olsaydık belki de tekrar bir kapanmaya gerek kalmayacaktı.” dedi.
İSKİD Yönetim Kurulu Üyesi Can Topakoğlu,etkinlikte Türkiye ve Dünya Klima pazarı ile ilgili kovid-19 öncesi ve sonrası konusunda bilgiler paylaştı. Hammadde fiyatları ve kur oranlarının sektörün büyüklüğüne yön verdiğini söyleyen Topakoğlu, “Dış hava koşulları pazarı direkt etkiliyor. Yüksek seyreden hava sıcaklıkları da klima alım kararlarını etkiliyor. Bu da satışların artmasını sağlıyor. Bu sene pandeminin etkisiyle evden çalışmaya başlayan beyaz yakalıların yaz döneminde daha konforlu bir çalışma ortamı oluşturma isteği, klimaya olan talebi arttırdı.” dedi.
Türkiye iklimlendirme endüstrisinde, çekim merkezi olabilir
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Kerem Alkin, “Tedarik zincirinde, belirli bir ülke (Çin) veya belirli bir coğrafyaya (Asya) bağımlı olmak yerine, tedarik çeşitlendirmesine gidilecek, yeni bölgesel ağlar kurulacak. Türkiye’nin iklimlendirme endüstrisindeki ürün kalitesini dikkate alırsak; üretim kabiliyetlerini dünyaya gösterdiği takdirde ülkemiz çekim merkezi olacaktır. Dolayısıyla bize oldukça iddialı gelen ihracat rakamlarını gerçekleştirmenin mümkün olduğu bir süreç yakalanabilir.” dedi.
e-ticaret ve e-ihracatta yeni altın çağ
Dünyanın birçok noktasında Covid-19 sonrası eskiye dönüşün mümkün olmadığı görüşünün yaygın olduğunu belirten Kerem Alkin, “E-Ticaret ve E-İhracat’ın ‘altın çağı’ yaşanacak. Bu alanda dijital platformlar savaşı yaşanacak. Sanal B2B’ler, Sanal Ticaret Heyetleri, Sanal Fuarlar öne çıkacak. Ülkeler için, dünyanın farklı coğrafyalarında Ticaret Merkezleri açmak yerine, Lojistik Merkezleri açmak öncelik olacak.” dedi.
5 kişinin bulunduğu odayı ortalama 59 dakikada bir havalandırmamız gerekiyor
İSKİD Havalandırma Komisyonu Üyesi Özgür Küçükhüseyin, webinarda hastalıklı bina sendromu ve evlerde iç hava kalitesi konusuna değindi. Küçükhüseyin, “Hastalıklı bina sendromu tanımını, tasarım hatası veya havalandırma eksikliği bulunan, hastalığın daha hızlı yayılmasına etki eden bina tipleri için kullanıyoruz. Bu sendrom göz, burun ve boğazda kızarıklık, zihinsel yorgunluk, uykusuzluk, solunum enfeksiyonu, artan şekilde öksürme, ses kısılması gibi semptomlara neden olabiliyor. Bu noktada iç hava kalitesi büyük önem taşıyor. Güvenli tarafta kalma açısından, 5 kişinin bulunduğu odayı ortalama 59 dakikada bir havalandırmamız gerekiyor. Tabi, bunu yaparken odadaki pencere sayısını da göz önünde bulundurmalıyız. Normale göre kapalı mekanlarda geçirdiğimiz süre artış gösterdi. İç hava kalitesini yüksek tutmak önem taşıyor. Evlerde bağıl nem oranı da yüzde 50 seviyesinde tutulmalı.” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.