Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Polonya İş Konseyi, AB-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Ryszard Czarnecki ile 19 Kasım 2020 tarihinde düzenlenen dijital toplantıda bir araya geldi. AB Çalışma Grubu iş birliğinde düzenlenen toplantı, T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakçı, T.C. Varşova Büyükelçisi Tunç Üğdül, Polonya Ankara Büyükelçisi Jakub Kumoch, DEİK/Türkiye-Polonya İş Konseyi Başkanı Ercan Emrah Duman ve İş Konseyi Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan AB-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Ryszard Czarnecki, “Türkiye’nin jeostratejik konumu Avrupa Birliği için çok önemli. İkili ilişkilerin ilerleyerek devam etmesi gerekiyor. Bölgede Türkiye’nin önemi barizdir. Bunun Avrupalı partnerleri tarafından da anlaşılması önemlidir” dedi. AB ve Türkiye ilişkilerinin omurgasını ikili ticari ve yatırım ilişkileri oluşturduğunu belirten Czarnecki, “AB-Türkiye Dostluk Grubu, iş dünyası ile karar vericiler arasında bir köprü görevi görecek. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi de bu yüzden önemlidir ve herkesin çıkarınadır. Parlamentoda Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunu öne çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.

Dış politikada yaşanan gerginliklerin hiçbir zaman uluslararası ilişkilerin menfaatine olmadığını aktaran Czarnecki, “AB ile Türkiye arasında şu anda gündemde olan sorunların tamamı üstesinden gelinebilir konular. Biz parlamentoda Türkiye’nin haklı pozisyonunu desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Czarnecki, Covid-19 pandemisinden sonra yaşanacak köklü değişikliklerin her iki tarafın birbirine olan ihtiyacını ortaya sereceğini ve bağları güçlendireceğini ifade etti.

T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakçı ise, Polonya’nın Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği, bir numaralı destinasyonu olduğunu belirterek, Czarnecki’nin Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye lehine verdiği desteğin çok değerli olduğunu söyledi.

T.C. Varşova Büyükelçisi Tunç Üğdül, Türkiye ile Polonya arasındaki ticaret hacmi hedefinin 10 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, belirtilen hacme hızla ulaşılacağına inandığını söyledi. Polonya’da iş ve yatırım yapmak isteyen iş insanlarının sayısının gün geçtikçe arttığını belirten Üğdül, iş insanlarının ülkede iş yapabilmeleri için vizelerin kolaylaştırılması ve ihalelerde yaşanan aksaklıkların çözülmesinin önemini vurguladı.

Polonya Ankara Büyükelçisi Jakub Kumoch, Türkiye ve Polonya’nın tarihi geçmişe dayanan iki müttefik ülke olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki 6 milyar dolarlık ticaret hacminin potansiyelin çok altında olduğu belirten Komoch, ticaret hacminin geliştirmek istediklerini ifade etti.

DEİK/Türkiye-Polonya İş Konseyi Başkanı Ercan Emrah Duman ise, İş Konseyi olarak, iki ülke arasındaki ticari ve yatırım ilişkilerinin artması için çalışmalara devam ettiklerini belirtti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın