Dünya Altın Konseyi’ne göre şu an ülkede henüz altına yatırım yapmamış olanların oranı yüzde 24
Çin, 2013 yılından bu yana dünyanın en büyük altın külçeleri ve madeni para piyasası haline geldi. Dünya Altın Konseyi’ne göre şu an ülkede henüz altına yatırım yapmamış olanların oranı yüzde 24 civarında ve bu kesim ticari bankaların altınla büyüme planları için büyük bir önem taşıyor.
Ticari bankaların Şanghay Altın Borsası’ndaki faaliyetleri 2005’ten bu yana 200 kattan fazla arttı ve geçtiğimiz yıl bu borsadaki toplam altın ticaret hacminin yüzde 82’sini oluşturdu. Ülkede 13 banka yerel para birimi ya da dolar üzerinden altın hesabı açılmasına izin veriyor. Bu bankaların kağıt üzerinde altın ticaretinin büyüklüğü geçen yıl yüzde 11 artarak 3 bin 513 ton olarak gerçekleşti.
Ekim 2020 itibarıyla 200 binden fazla ticari banka şubesi faaliyette ve bunların büyük bölümü fiziki altın satışı da gerçekleştiriyor. Bu yılın ilk üç çeyreğinde Çin’deki tüm altın külçe satışlarının yaklaşık yüzde 40’ı ticari bankalar aracılığıyla gerçekleşti. Çin’de sıradan bir yatırımcının riskten kaçtığını ve mevduat, sigorta ve altına yatırım yapmayı tercih ettiğini gösteren araştırmalar bankaları altın piyasasında büyüme planları yapmaya itiyor.
Dünya Altın Konseyi’ne göre Çin’de yüzde 72 gibi yüksek bir oranda bir kitle altına yatırım yaparken, henüz altın yatırımı yapmamış yüzde 24’lük bir kesim bulunuyor. Özellikle 28-24 yaş arası riskli yatırımlardan kaçınmayı tercih edenler arasında altının popülerliğinin arttığı görülüyor. Bu nedenle bankaların altın yatırımcısını çekmek için kolları sıvadığı belirtiliyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.