G20 Liderler Zirvesi’nde konuşan liderler, Kovid-19 salgını ile mücadelede işbirliği mesajı verdiler. Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle yapılan G20 Liderler Zirvesi’nde konuşan liderler, Kovid-19 salgını ile mücadelede işbirliği mesajı verdiler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin üreteceği aşıyı, tüm insanlığın hizmetine sunacağız”, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Fakir ülkelere Kovid-19 aşısı bağışlanmalı”, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de “İhtiyacı olanlara Rus aşısını sağlamaya hazırız” dedi.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerinin katıldığı G20 Liderler Zirvesi Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in dönem başkanlığında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın nedeni ile video konferans yöntemiyle gerçekleşen zirveye, Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldı.
Erdoğan: “Türkiye’nin üreteceği aşıyı insanlığın hizmetine sunacağız”
Konuşmasında, salgınla mücadeleyi iş birliği ve dayanışma olmadan başarıya ulaştırmanın mümkün olmadığını belirten Erdoğan, “Salgın sürecinde dayanışma ve yardımlaşma konusunda dünya, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, maalesef iyi bir imtihan veremedi. Türkiye olarak 156 ülke ve 9 uluslararası kuruluşa yardım sağladık. Almanya’daki iki Türk bilim insanının ürettiği aşıya dair ümit verici haberleri sevinçle takip ediyoruz. Ancak burada bir hususa dikkat edilmesi gerekiyor. Geliştirilen aşılar mevcut adaletsizlikleri daha da derinleştirmek yerine insanlığın ortak malı olarak kullanıma sunulmalıdır. Bu çerçevede G20 Platformu aşıya herkesin uygun maliyetli ve hakkaniyetli erişimini güvence altına alacak mekanizmaları hazırlamalı ve işletmelidir. Türkiye olarak biz de toplam 16 aşı çalışmamıza bu anlayışla yaklaşıyoruz. Türkiye’nin üreteceği aşıyı inşallah tüm insanlığın hizmetine sunacağız” dedi.
Merkel’den Kovid-19’u yenmek için küresel eylem çağrısı!
Almanya Başbakanı Angela Merkel zirveye gönderdiği video mesajında, liderlere Covid-19’u yenmek için küresel eylem çağrısı yaptı. Merkel, liderleri korona virüs salgınına karşı mücadelede birlik olmaya çağırarak, salgını yenmek için daha çok şey yapılması gerektiğini ifade etti.
“Dünya çapında birlikte durursak, virüsü ve sonuçlarını kontrol edebilir ve üstesinden gelebiliriz. Bu nedenle daha fazla çaba sarf etmeye değer” ifadelerini kullanan Başbakan Merkel, bunun ancak DSÖ, BM ve G20 gibi uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışarak aşılabilecek küresel bir zorluk olduğunu belirtti. Merkel, Kovid-19 salgınını kontrol altına almak için her ülkenin aşıya ulaşması gerektiğini ifade ederek, aşının uygun fiyatlı olması gerektiğine vurgu yaptı. Aşı için taahhüt edilen fonların yeterli olmadığına değinen Merkel, liderlere daha fakir ülkelerin aşıya erişmesi için oluşturulan fonları desteklemeleri çağrısında bulundu.
Macron: “Fakir ülkelere Kovid-19 aşısı bağışlanmalı”
Zirveye video mesaj yolu ile konuşma yollayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kovid-19 aşısına ve dağıtımına değindi. Macron, “Yıl sonuna kadar Kovid-19 aşısı kullanıma hazır olacak. Artık daha büyük bir mücadelemiz olacak, bu aşının herkes için ulaşabilir olması gerekli” ifadelerini kullandı.
Aşıyı sadece önde gelen zengin ülkelerin edineceği ve normal hayata döneceği bir durumun yaşanmaması gerektiğini belirten Macron, aşıların bir kısmının fakir ülkelere bağışlanması çağrısı yaptı.
Öncelikli olarak zengin olan ülkelere değil, aciliyeti olan ülkelere aşı ulaştırılması gerektiğini savunan Macron, “4,9 milyar dolar büyüklüğünde fon oluşturuldu, fakat daha fazlası lazım. Dünya Sağlık Örgütü’nün yönlendirmesi doğrultusunda öncelikli ihtiyacı olanlara yardım ulaştırılmalı” dedi.
Fakir ve gelişmekte olan ülkelere bilgi ve teknoloji paylaşımı da yapılması gerektiğini vurgulayan Macron, bu ülkeler ile ilaç ve teknoloji lisansı paylaşımı yapılması gerektiğini ifade etti.
Johnson’dan koronavirüs ile ortak mücadele çağrısı!
Zirvede G20 liderlerini Kovid-19 pandemisi ve iklim değişikliği mücadelesinde daha iddialı adımlar atmaya çağıran İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Yalnızca güçlerimizi birleştirip birlikte çalışarak korona virüsü yenebilir ve bu krizden daha iyi çıkabiliriz” dedi.
Başbakan Johnson, Mart ayında G20’nin korona virüs pandemisi ile mücadelede, yaşamları ve geçim kaynaklarını korumak için ne gerekiyorsa yapacağına söz verdiğini hatırlatarak, “Bu sözü tutmalıyız. Kaderlerimiz birbirimizin ellerinde” dedi.
Johnson, daha yeşil bir geleceğin ancak dünyanın önde gelen ekonomilerinin iklim değişikliğini önlemede hırslı olmasıyla mümkün olacağını vurguladı. Başbakan Johnson, “G20’nin kolektif zekasını ve kaynaklarını kullanırsak, salgından bir çıkış yolu çizebilir ve daha iyi, daha yeşil bir gelecek inşa edebiliriz” ifadelerine kullandı.
Son haftalarda aşı konusunda cesaret verici gelişmelerin görüldüğünü belirten Boris Johnson, “İngiltere, olası bir aşıya herkesin erişebileceğine dair söz verdi. G20 ülkelerinin de bu çabayı desteklediğini görmek istiyorum” dedi.
Putin’in zirvedeki gündemi; Kovid-19 ve global ekonomik kriz!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20 zirvesine yolladığı video mesajda korona virüs salgınına ve küresel ekonomik krize dikkat çekti.
Putin, “İnsanlığın 2020’de karşılaştığı zorlukların boyutları gerçekten emsalsiz. Korona virüs salgını, küresel kilitlenme ve ekonomik aktivitelerin donması, modern dünyanın Büyük Buhran’dan bu yana henüz bilmediği sistemik bir ekonomik kriz başlattı” dedi.
G20 ülkelerinin salgın ile mücadelesine verdikleri destekten bahseden Putin, “Ülkelerimiz, dünya ekonomisi için toplam 12 trilyon dolarlık teşvik paketi oluşturdu. Ayrıca, öncelikli tıbbi ihtiyaçlar için 21 milyar dolarlık seferberliğe katkıda bulunduk, aşıların geliştirilmesi, üretimi ve dağıtımı için uluslararası iş birliği başlattık” ifadelerini kullandı.
“İhtiyacı olanlara Rus aşısını sağlamaya hazırız”
Kovid-19 salgını ile ilgili ülkesinde geliştirilen aşıları ihtiyaç duyan herkese gönderebileceklerini ifade eden Putin, “Rusya, bu zirvenin etkili ve güvenli aşıların herkes için erişilebilir olmasını amaçlayan kilit karar taslağını destekliyor. Şüphesiz bağışıklık kazandıran aşılar kamuya açık olması gerekiyor. Ülkemiz Rusya, tabii ki bilim adamlarımızın geliştirdiği aşıları ihtiyacı olanlara sunmaya hazır. Pandeminin boyutları, mevcut tüm kaynakları ve yöntemleri kullanmamızı zorunlu kılıyor. Ortak hedefimiz, bir aşı ve ilaç portföyü oluşturmak ve gezegenimizin tüm nüfusuna güvenilir koruma sağlamaktır” dedi.
Putin, Sputnik-V isimli Kovid-19 aşısının ülkesinde geliştirilerek hazır hale getirildiğini EpiVacCorona isimli aşının test sürecinde olduğunu ve Rus bilim adamları tarafından üçüncü aşı için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
“DTÖ’nün alternatifi yok ama modernize edilmeli”
Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) salgın gibi küresel risklerde daha etkin hale gelmesi gerektiğini işaret eden Putin, “Genel olarak G20 çerçevesinde, Dünya Ticaret Örgütü’nü günümüzün zorluklarına uygun olarak reform etmek için ortak yaklaşımlar aramaya devam etmeliyiz” dedi.
G20 ülkelerinin DTÖ’yü modern sorunlara karşı geliştirilmesi için ortak hareket etmesi gerektiğini belirten Putin, “Bu görevin evrensel norm ve ilkelere dayanan istikrarlı, verimli, çok taraflı bir ticaret sistemi olmadan çözülmesi mümkün değil. Oysa bugün Dünya Ticaret Örgütü’nün alternatifi yok” dedi.
Yaptırımlardan şikayet etti
Ülkelerin tarafsız olması gerektiğini vurgulayan ve ekonomik yaptırımlardan şikayet eden Putin, “Uluslararası ticarette biriken sorunların üstesinden gelmeliyiz. Korumacılığı frenlemek, tek taraflı yaptırım uygulamasından vazgeçmek ve tedarik zincirlerini yenilemek için çaba sarf etmek gerekiyor. Çok taraflı evrensel ticaret kurallarının e-ticaret için uyarlanması da gündemde olan bir konu. Burada yapılacak daha çok şey var. Bunu bugün Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinde de tartıştık” dedi.
İtalya Başbakanı Conte, birlikte hareket çağrısı yaptı
Zirveye video mesaj yolu ile katılan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, G20 ülkelerinin pandemi sürecinden hızlı bir çıkış için beraber mücadele edeceğini vurguladı. Conte, “Küresel ısınmadan eşitsizliğe, insanlığın bugün karşılaştığı en büyük problemlere mücadele etmek için birlik halinde hareket etmeliyiz” dedi.
Yaşanan krizin yeni ve daha iyi bir normallik yaratma imkanı sunduğunu ifade eden İtalyan Başbakan, “yeni bir başlangıç” için küresel mücadelenin merkezine “insanın” koyulması gerektiğini belirtti.
Kovid-19 pandemisi ile mücadelede tedavi ve aşının herkesin erişimine sunulması gerektiğine vurgu yapan Conte, “Bizi çok ağır bir sınava tabi tutan Kovid-19 salgını karşısından halk sağlığına daha fazla yatırım yapmak siyasi görevimizin olmasında öte bizim ahlaki sosyal bir zorunluluğumuzdur” dedi.
Conte, pandemi ile mücadelede işbirliğinin ve başta DSÖ olmak üzere uluslararası kurumları daha etkin kılmanın öneminin altını çizdi. İtalya’nın G20’nin 2021 yılındaki zirvesine ev sahipliği yapacağını hatırlatan Conte, ülkesinin bu yıl Riyad’da düzenlenen zirvede alınacak önemli kararlar çerçevesinde ekonomik krizle mücadeleye katkı vereceğini açıkladı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.