MÜAD’ın iki yılda bir düzenlediği MÜSİAD EXPO 2020’de Türkiye’nin ticaret ve yatırım ağlarını geliştirmek adına da pek çok adım atıldı. Bu kapsamda 50 fahri konsolosun yer aldığı MÜSİAD-Dünya Fahri Konsolosları Ticaret ve Diplomasi Zirvesi yapılırken,4 kıtadan 19 yeni kuruluşla Uluslararası İşbirliği Anlaşması da(MOU) imzalandı.

Ticaret ve yatırım ağlarına katkıda bulunmak adına, ticaretin iletişim dili haline gelen diplomasinin öncü unsurlarından olan fahri konsoloslar, MÜSİAD EXPO 2020 kapsamında yapılan ‘MÜSİAD-Dünya Fahri Konsolosları Ticaret ve Diplomasi Zirvesi’nde bir araya geldi.

Fahri konsolosların yeni yatırım ve ticaret kanalları açma yolunda bilgi paylaşımı yaptıkları zirve MÜSİAD’ın saha zenginliğini bir kere daha gözler önüne serdi. Bugüne kadar çeşitli kurum ve kuruluşlara toplam 193 anlaşma imzalayan MÜSİAD fuarda, 4 kıtadan 19 yeni kuruluşla da MOU anlaşması imzalandı. Bu yeni anlaşmalar sayesinde Türkiye ile bu ülkeler arasındaki ihracatın ve ticaretin geliştirilmesi noktasında adımlar atılacak.

BU AĞI GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ”

Farklı ülkeler ile Türkiye Cumhuriyeti arasında ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olan ve ülkenin tanıtımına en üst düzeyde katkı sağlayan fahri konsolosların,dış ticaret açılımı ve doğrudan yabancı yatırım çekilmesi konusunda da önemli katkıları olduğunun altını çizen MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Özyurt, bunun farkında oldukları için son üç yıldır dünyanın dört bir yanında bulunan Türkiye Fahri Konsolosları’nı bir araya getiren bu zirveyi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu anlamda MÜSİAD’ın ticari diplomasinin üssü haline geldiğini ve tüm dünyada elde edilen başarının bunu ortaya koyduğunu ifade eden Özyurt, “Ticari diplomasi stratejimizin geliştirilmesi anlamında bu toplantı çok önemli” diye konuştu.

Zirvede konuşan ve özellikle yaygın bir diplomatik misyon ağı olmayan ülkelerde fahri konsolosluk kurumuna daha çok önem verildiğini dile getiren MÜSİAD Üst Kurul Başkanı Fatih Keçebir “Türkiye bu anlamda çok şanslı. Ticari hacmi çoklu tedarikçi ağı gerektiren fahri konsolosları var. MÜSİAD Expo vesilesi ile bu ağı daha da güçlendirmek istiyoruz” dedi.

Bu zirveyi ilk defa MÜSİAD EXPO kapsamında yaptıklarını hatırlatan MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komitesi Başkanı Zeki Güvercin de, dünyada 210 ülke olduğunu ve Türkiye’de 120 ülkenin fahri konsolosluğu bulunduğunu aktardı. Türkiye’nin de dünyada 100’e yakın fahri konsolosu bulunduğunu belirten Güvercin, önümüzdeki haftalarda Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda MÜSİAD’la adımlar atacağının da bilgisini verdi.

Zirvedeki konuşmacılardan biri olan Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Hatun Demirer, MÜSİAD’ın ticari ilişkiler geliştirecek böyle bir organizasyonu yapmasının çok değerli olduğunu aktardı.

İçinde geçilen zorlu süreçte fahri konsolosların üzerine düşen görevleri fazlasıyla yerine getirdiğini belirten Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Salih Murat Tamer’den sonra ise 30’a yakın fahri konsolos söz aldı.

FAHRİ KONSOLOSLAR NELER ANLATTI?

Lesotho Fahri Konsolosu Yunus Ete, ülkenin Türkiye ile olan ilişkilerini güçlendirmek istediklerini belirtti.

Honduras Fahri Konsolosu ve Dünya Fahri Konsoloslar Derneği Başkanı Emre Ete ise, ülkeler arasındaki ilişkilerin ekonomik alanlar kadar siyasi ve sosyal alanda da güçlenmesinin hedeflendiğini hatırlatarak bu ülkelere doğrudan yatırım yapıp yatırım almanın öneminevurgu yaptı.

Afrika Fahri Konsolosu Tamer Taşkın, iki ülke arasındaki 2 milyar dolarlık ticari ilişkinin az olduğunu ve bunun artırılmasının zorunlu olduğunu söyleyerek ikili anlaşmaların artırılması gerektiğinin üzerinde durdu.

Paraguay Fahri Konsolosu Cengiz Deveci ise ülke ile ticari ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesine müsait olduğunu söyleyerek şu hatırlatmayı yaptı:

“Paraguay bir önceki hükümet büyükelçiliği Kudüse taşımıştı. Yeni hükümetle yaptığımızçalışmalar ve bilgilendirmelerle tekrar Telaviv’e alındı büyükelçilik.”

İspanya Fahri Konsolosu Zeynel Abidin Erdem de, Türkiye-İspanya arasındaki ticari hacmin 12.8 milyar dolara ulaştığını aktararak, İspanya’nın ithalat ve ihracat makasının kapalı olduğu ender ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

Senegal İstanbul Fahri Konsolosu Emin Çakmak, Senegal’de gıda, tarım ürünleri, inşaat malzemeleri ve tekstil ürünlerinde ciddi bir potansiyel olduğunun altını çizdi.

Fahri Konsolosu Abdullah Yeşil, ülkenin ithalatı 18 milyar dolar olduğunu ve ülkede Çin hegemonyası bulunduğunu aktardı. Sürdürülebilir gıda güvenliği, imalat sanayinin artırılması, erişilebilir sağlık sistemi ve erişilebilir toplu konut alanlarında yatırım planları olduğunu dile getiren Yeşil, Türkiye’nin ülke ile ilişkilerinin iyi düzeyde olduğunu anlattı.

Dominik Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Lalia Gonzalez, iki ülke arasında 60 milyonluk bir ticaret hacmi olduğunun söyleyerek, Dominik’te dış ilişkiler ve yabancı yatırımcılara önem verildiğini ve bu yıl itibariyle büyük değişimler beklendiğinin üzerinde durdu.

Slovenya Fahri Konsolosu Başar Arıoğlu, 17 yıldır ülkenin fahri konsolosu olduğunu veAvrupa’nın ortasındaki bu ülkenin Türk üretimlerinin Avrupa’ya açılması için önemli bir kapı olduğunu belirtti.

Online olarak zirveye katılan diğer fahri konsoloslar ise yaptıkları konuşmalarla temsil ettikleri ülkeleri ve bu ülkelerdeki ticaret hacmiyle ilgili bilgi verdiler.

MOU ANLAŞMALARI NEDEN ÖNEMLİ?

MÜSİAD EXPO 2020’de ikili ilişkileri geliştirmede uluslararası alanda ülkelerin iş adamları kuruluşları başta olmak üzere imzalanan ‘İyi Niyet Anlaşmaları/Mutabakat Zabtları’ karşılıklı işbirliği ve ticaretin gelişmesine önemli katkı sağlıyor.

Mutabakatın bulunduğu ülkedeki partner önemli bir ticari heyet, yatırım delegasyonu ya da ikili ticaret potansiyelini artıma girişimlerinde kurumu da listesine alarak görüşmelere dahil ediyor.

Aktif olarak kullandığı ikili, üçlü iyi niyet işbirliği anlaşmaları bu anlamda önemli bir köprü görevi görüyor.

MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komitesi bünyesinde yapılan MOU iş birliği anlaşmaları ile hedef kuruma ve üyelerine bu fırsatları oluşturacak karşı kanat kuruluşlarının belirlenmesi, bu kurumlarla MOU anlaşmaları imzalanması ve takiben yapılacak olan görüşmelerle iş birliğini derinleştirecek organizasyonların planlanması.

4 KITADAN DA ÜLKE VAR

Bugüne kadar çeşitli kurum ve kuruluşlarla toplam 193 anlaşma imzalayan MÜSİAD fuarda da 4 kıtadan 19 yeni kuruluşlar MOU anlaşmasına imza attı. Tanzanya, Panama ve Lübnan’daTicaret ve Tarım Odası’yla MOU anlaşması yapılırken, Pakistan’da İşveren Federasyonu ile Azerbaycan’da ülkenin KOSGEB’i olan KOBİA ile anlaşma imzalandı. Tacikistan, Gine ve Pakistan’da Sanayi ve Ticaret Odası, Bosna Hersek’te Dış Ticaret Odası, İran’da Türk İran Sanayicileri ve İş Adamları Derneği, Irak’ta Musul Ticaret Odası, Lübnan’da Global Yatırımcılar Derneği, Libya’da Libya İş Adamları Konseyi ve Misurata Serbest Bölge, Şili’de Santiaga Ticaret Odası, Afganistan’da Afganistan Uluslarası Ticaret Odası, Türkiye Fahri Konsoloslar Derneği ile de anlaşma yapıldı.

Ayrıca, Uruguay ve Tunus da MOU anlaşması yapılan ülkelerden oldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın