Çocuk hakları aktivisti avukat Özge Üstün “Siyasi Partilerin ve Bağımsız Milletvekillerinin Çocuk Haklarına İlişkin Meclis Çalışmalarını raporladı.

Siyasi partiler ve bağımsız milletvekilleri Meclis’te çocuk haklarını ne kadar savunabiliyor?

Çocuk hakları aktivisti avukat Özge Üstün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nün 31’inci yılında, “Siyasi Partilerin ve Bağımsız Milletvekillerinin Çocuk Haklarına İlişkin Meclis Çalışmalarını (20.11.2019-08.11.2020) raporladı. 

Üstün, online dergi Nüve’de de yayınlanan raporu şu sözlerle özetliyor:  

“Bu rapor; siyasi partilerin, çocuk haklarına ilişkin meclis çalışmalarını değerlendirmeyi hedeflemekle birlikte, siyasi partilerin, seçim beyannamelerindeki taahhütlerini gerçekleştirmek için mecliste ne kadar çaba sarf ettiğini değerlendirmeyi de hedeflemektedir.

“Bütün bu değerlendirme ve tespitlerde; meclis çalışmaları, 20 Kasım 2019 ila 8 Kasım 2020 aralığı esas alınarak derlenmiştir. Seçim beyannamelerinde ise, siyasi partilerin 2018 genel seçim beyannameleri esas alınmıştır.

“Siyasi partiler; seçim beyannamelerinde, suça sürüklenen çocuklar, çocuklara yönelik cinsel suçlar, çocuk sağlığı ve koruyucu ve denetleyici tedbirler gibi pek çok çocuk hakları konusunda taahhütte bulunmuşlardır. Ancak; siyasi partilerin, bu hedeflerine yönelik etkili çalışma yapıp yapmadıklarının değerlendirilebilmesinde diğer bir ölçüt de Meclis’teki sandalye dağılımıdır.”

Belirtilen dönem aralığında; çocuk haklarına ilişkin 214 yazılı soru önergesi verildi. Bunların, siyasi partilere göre dağılımı ise şöyle:

08.11.2020 tarihi itibariyle, 214 yazılı soru önergesinin, 60’ı cevaplandırıldı, 128’i cevaplandırılmadı, 8’i diğer bakanlıkların görev alanına girdiği gerekçesiyle cevaplandırılmadı, 18’inin işlemde olduğu tespit edildi.

Siyasi partililerin çocuk haklarına ilişkin sunmuş oldukları yazılı soru önergelerin konularına göre dağılımı ise, şu şekilde:

Raporda diğer öne çıkan noktalar şöyle:

  • Belirtilen dönem aralığında; çocuk haklarına ilişkin, mecliste kurulan tek meclis araştırması komisyonu, Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması ve Değerlendirilmesi Komisyonu’dur.
  • Belirtilen dönem aralığında; çocuk haklarına ilişkin, 20 kanun teklifi verildi.
  • 08.11.2020 tarihi itibariyle; söz konusu kanun tekliflerinin, 19’unun komisyonda olduğu, 1’inin kanunlaştığı tespit edildi.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın