Diş eti çekilmesi, dişleri çevreleyen diş eti dokusunun geri çekildiği ve dişlerin daha fazla bölümünü, hatta bazen kökü açığa çıkardığı oral bir durumdur. Diş eti çekilmesi, dişlerde ve diş eti çizgilerinde boşluklar oluşturduğundan plak ve hastalığa neden olan bakteri birikmesi olasılığını artırır. Şiddetli diş eti çekilmesi, diş kaybına yol açabilen kemik yapısına zarar verir.
Diş eti durgunluğu en yaygın diş sorunlarından biri olarak kabul edilir. Ancak, geri çekilme diş etlerini en erken başlangıcında teşhis etmek zor olabilir, çünkü durgunluk kademeli olarak gerçekleşir ve bazılarının fark edilmesi yıllar almaktadır. Diş eti çekilmesi nedir belirtileri nelerdir, teşhisi nasıl yapılır gibi diş eti çekilmesine dair tüm soruların cevapları yazıda bulunmaktadır.
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri
Yavaş bir süreç olduğundan, diş eti çekilmesi semptomları kötüleşene ve rahatsızlığa neden olana kadar yıllarca fark edilmeyebilir.
Diş eti hastalığının belirtileri:
- Gevşek dişler
- Diş eti kanaması
- İltihaplı diş etleri
- Daha uzun diş hattı
- Diş hassasiyeti
- Diş etleri arasındaki boşluklar diş etlerinin eksikliği nedeniyle daha fazla gibi görünmesi
- Diş rengindeki fark (mine ile karşılaştırıldığında farklı bir renge sahip kökün maruz kalması nedeniyle)
- Ağız kokusu
Diş Eti Çekilmesi Nedenleri Nelerdir?
Diş etlerinin geri çekilmesinin birçok nedeni vardır. Geri çeken diş etlerinin bu tür nedenlerinden biri periodontal hastalıklardır. Bakteriyel enfeksiyonlar diş eti dokularına ve dişleri destekleyen kemiğe zarar verebilir. Çoğu diş eti durgunluğu vakası için diş eti hastalığı, diş eti çekilmesi için ana suçludur.
Periodontal hastalıkların yanı sıra, genleriniz sakız resesyonunun gelişmesinde de rol oynar. Dişlerine nasıl baktıklarına bakılmaksızın, bazı insanlar diş eti hastalıklarına diğerlerinden daha yatkındır ve bu da diş eti çekilmesini kapsar.
Diş eti çekilmesinin nedenleri şunlardır:
- Dişleri çok sert veya uzun süre fırçalamak veya diş ipi kullanmak.
- Diş eti hastalığı
- Diş etlerine zarar verebilecek yanlış diş ipi
- Kalıtsal faktörler
- C vitamini eksikliği
- Diş eti iltihabı
- Sigara
Diş Eti Çekilmesi Teşhisi
Diş eti çekilmesi durumu oldukça yavaş ilerlediğinden takibi zor bir rahatsızlıktır. Dişleri fırçalama esnasında sıkça kanaması, dişlerinin köklerinin belli olmaya başlaması, dişlerin diş eti ile birleşik olduğu kısma doğru incelmesi, diş taşı birikimi var ise bu durumlar diş eti çekilmesinin saptanabilecek özelliklerindendir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Geri çekilen diş etleri için uygulanacak bazı tedaviler şunlardır;
Kompozit restorasyon: Diş hekiminiz, diş yüzeyinin açıkta kalan kısmını örtmek için dişlerinizle aynı renkte kompozit reçineler kullanacaktır.
Pembe kompozit: Pembe porselen kompozitler, çürüyen diş etlerindeki boşlukları doldurmak için kullanılır. Diş etleri ile aynı pembe renge sahiptir.
Ortodontik tedaviler: Bu tür bir tedavi uzun bir süre boyunca yapılır ve diş hekimine birden fazla ziyaret gerektirir. Diş hekiminiz diş etlerinizi yavaşça doğru diş eti marjına kadar yeniden konumlandıracaktır.
Cerrahi: Diş eti çekilmesi tedavisi, hastanın ağzındaki başka bir bölgeden doku aşılanmasını içerir ve dokunun geri çeken diş eti üzerinde iyileşmesine izin verir. Bu tür diş eti çekilmesi tedavisi sadece ciddi diş eti çekilmesi vakalarında kullanılır.
- Ölçeklendirme: Tartar ve bakterilerin dişlerden ve diş etlerinin altından çıkarılması. Bu genellikle standart bir profesyonel diş temizliğinde yapılır.
- Kök planyalama: Tartar ve bakteriyel toksinlerin daha fazla birikmesini engellemek için kök yüzeylerini yumuşatılır.
- Antibiyotikler: Ağız çalkalama maddeleri ve jeller gibi topikal antibiyotikler veya oral antibiyotikler içerir.
Diş eti çekilmesine iyi gelen şeyler şunlardır;
- Dişleri günde 2 kez fırçalamak
- Diş ipini doğru kullanmak
- Diş etlerini güçlendirecek vitamin ve mineralleri tüketmek
- Sigara içiliyor ise sigaranın bırakılması
Diş eti çekilmesine iyi gelmeyen bazı şeyler ise;
- Agresif diş fırçalama
- Hatalı diş ipi kullanımı
- Sigara içme
- Alkol tüketme
- Diş eti çekilmesi yan etkisine sahip bazı ilaçlar
Hamilelikte Diş Eti Çekilmesi: Gebelikte sık rastlanmayan diş eti çekilmesi durumu değişen hormonlar sebebi ile C vitamin eksikliği kaynaklı yaşanabilmektedir. Doğru ve dengeli beslenme ile bu durumun önüne geçilebilmektedir. Gebeliğin ilk dönemlerinde kusma sebebi ile ağızdaki ph dengesi değişeceğinden dişlerde çürüme, diş eti çekilmesi kötü ağız kokusu yaşanmaktadır.
Çocuklarda ve Yaşlılarda Diş Eti Çekilmesi: Çocuklarda diş eti çekilmesi oldukça nadir görülür. Sık rastlanmayan bu hastalığın yerine dişlerindeki gelişim devam eden çocuklarda sıklıkla diş eti şişmesi görülür. Bu durum herhangi bir sorun teşkil etmez.
Diş eti çekilmesi yaşlılarda sık görülen bir durumdur. Yaşlıların ağız hijyeni gençlerinki gibi iyi değildir. Farklı hastalıklar için kullandıkları bazı ilaçlarda yan etki olarak diş etlerinin çekilmesine sebebiyet vermektedir. Bunların yanında yaşlıların kullandıkları protezlerde diş etlerinin çekilmesine neden olan önemli bir etkendir.
Diş eti çekilme belirtilerini görenler teşhis ve sonrasındaki tedavi için hastanenin Oral Diagnoz ve Radyoloji ya da Oral Patoloji bölümüne gitmesi gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığı bölümü de diş eti çekilmesi problemleri için hizmet vermektedir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.