ENVER ERKAN, Tera Yatırım >> Türkiye’de Eylül ayında enflasyonun %2,1 oranında artış göstermesini, yıllık enflasyonun ise %13 seviyesinde gerçekleşmesini bekleriz.

Döviz kurundaki artış etkisi, enflasyonun yüksek seyrinde etkili olmaktadır. TRY’nin değer kaybının ithal girdiler üzerinden oluşturduğu maliyet baskısının henüz nihai fiyatlara bundan önceki süreçte tam yansımadığını ve bu nedenle enflasyon üzerindeki yukarı doğru baskının artmasını bekliyoruz. Çekirdek enflasyon ve ÜFE, manşet TÜFE’de yükselişe neden olacaktır, özellikle ÜFE’de geçen aylarda yaşanan yüksek artışın nihai fiyat yansımasını takip eden ay olması itibariyle Eylül enflasyonu içinde görebiliriz. Buna ek olarak, ithalat üzerinde artırılan özel tüketim vergisi oranları, gıdada yaz aylarında gelen olumlu etkinin sona ermesi ve giyimde yeni sezon etkisiyle görülebilecek artış enflasyona yukarı etkide bulunabilir. Geçen yıldan bir baz etkisi yardımı olmaması itibariyle ilerleyen aylarda enflasyonda hedef üzeri gerçekleşme olabilir. Ekim’de bir zirve daha görülebilir.

TRY’nin stabilite kazanması konusu önemli, bu nedenle önümüzdeki aşamada Merkez Bankası’nın sıkılaştırma kademesini ilerletmesi ve bu yönde kararlılığı önemli olacaktır. 22 Ekim PPK’sındaki faiz kararı ve 28 Ekim’de Enflasyon Raporu’ndaki ileriye dönük rehberlik enflasyon beklentileri açısından izlenecektir ve kritik dönemeçler olacaktır. Yılsonunda bizim enflasyon beklentimiz %12,2 seviyesindedir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın