ENVER ERKAN, Tera Yatırım >> Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Eylül ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %4,84 artarak 16,01 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %23,32 artarak 20,89 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Eylül döneminde %192,7 artarak 4,88 milyar USD oldu.
Eylül ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, ABD ve İtalya takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Eylül 2020’de ilk sırayı Çin alırken, onu Almanya, Rusya ve İsviçre izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, yatırım ve tüketim ihracatında artış görülürken hammadde ihracatındaki daralma devam etmektedir. İthalatın tüm kategorilerde (yatırım, hammadde, tüketim) çift haneli artış gerçekleştirdiği görülmektedir.
Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg
İhracat 2 ay üst üste yaşadığı daralmanın ardından, Euro Bölgesi’nde devam eden ekonomik toparlanmanın etkisiyle Eylül döneminde pozitife geçmiş görünmektedir. İthalat tarafında ise güçlü artış eğilimi devam etmektedir. Bir önceki ayın artış oranında altın ithalatı etkili olurken, altın hariç ithalat tarafında da ekonomik aktivitedeki artışın devam etmesinin etkileriyle artış gözlemlenmektedir. Büyüme, 3Ç20 döneminin sonunda biraz ivme kaybetmiş olsa da dönemin tamamı açısından güçlü gerçekleşti. PMI endeksleri yurtiçinde ve gelişmiş ülke ekonomilerinde 50 eşik değerinin üzerinde büyüme pozisyonunda kalıyor, ancak son çeyrekte içeride finansal koşullardaki sıkılaşma ve dışarıda Covid belirsizliği bu toparlanma etkisinin ivme kaybetmesine neden olabilir. İthalat tarafında, özel tüketimin tabi olduğu vergilerdeki artış talebi sınırlayıcı etkide bulunabilir. Artan döviz kurları ise maliyetleri yukarı çekmektedir. İç ekonomideki talep seviyesi ve bunun ithalata etkisi açısından finansal koşullar ve pandeminin etkisinin ne kadar süreceği konusu önemli olacaktır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.