GRİP VE ZATÜRRE AŞISINI KİMLER YAPTIRMALI?
COVID-19 virüsü tüm dünyada yeniden etkisini artırırken, grip mevsiminin yaklaşması ile birlikte uzmanlar özellikle kronik hastalığı olan kişilerin grip ve zatürre aşısı olmaları gerektiğini söylüyor.
Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Nur Özdoğan, grip aşısı ve zatürre aşıları ile ilgili tüm merak edilenleri aktarırken, Bayındır Levent Tıp Merkezi Pediatri Uzmanı Dr. Beyhan Göksan Bulgurlu, çocuklarda grip ve zatürre aşısına yönelik bilgiler verdi.
COVID-19 virüsü tüm dünyada yeniden etkisini artırırken, grip mevsiminin yaklaşması ile birlikte uzmanlar özellikle kronik hastalığı olan kişilerin grip ve zatürre aşısı olmaları gerektiğini söylüyor. Her yıl mevsimsel gribe neden virüsün değişim gösterdiğini söyleyen Bayındır İçerenköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Nur Özdoğan, “Mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır. Aşının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı Ekim ve Kasım aylarıdır. Aşılanmayan kişiler ise Mart ayının sonuna kadar aşılanabilir. Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 ay sürer” dedi.
Halk arasında zatürre aşısı olarak bilinen pnömokok aşısının, pnömokok bakterisinin neden olduğu zatürre ve diğer hastalıkları önlemeye yönelik yapıldığını kaydeden Uzm. Dr. Özdoğan, “Pnömokok aşısı uygulamasının, pnömokok dışındaki bakteri ve virüslerin neden olduğu zatürrenin gelişimini direkt önleyici bir etkisi yoktur. Ancak COVID-19 hastalığı için risk grubunda olanlar aynı zamanda pnömokok enfeksiyonları için de risk grubundadır. COVID-19 hastalığı ile pnömokok enfeksiyonları bir arada görülebilir ve bu durum COVID-19 hastalığının seyrini ağırlaştırabilir. Bu nedenle özellikle risk grubundaki kişilerin pnömokok aşısı yaptırması önemlidir” dedi.
KİMLER GRİP AŞISI OLABİLİR?
Grip aşısını, 6 aydan büyük herkese öneren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Nur Özdoğan, risk grubundakilerin özellikle aşı yaptırmasında yarar olduğunu dile getirdi:
- 50 yaş üzerindekiler,
- Kronik akciğer hastalığı (astım dahil) olanlar,
- Kalp, karaciğer, böbrek, kan hastalıkları ve metabolik hastalığı (diyabet dahil) olanlar,
- Obez kişiler (BMI>40),
- Uzun sureli aspirin veya salisilik asit türevi ilaç kullanan 19 yaş altındakiler,
- Bağışıklık sistemi zayıflamasına yol açan hastalıkları (HIV/AIDS, lösemi gibi kanser türleri) olanlar,
- Gebeler ve lohusalar (gebelikten 2 hafta sonrasına kadarki donem) ve uzun süreli bakım evinde kalanlar,
6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara ise grip aşısı uygulanmamalıdır.
KİMLER ZATÜRRE AŞISI OLABİLİR?
Zatürre aşısı, pnömokok hastalıklarından korunmak için kullanılan konjuge pnömokok aşısı (KPA13) ve polisakkarit pnömokok aşısı (PPA23) olmak üzere iki tip aşıdan oluşur diyen Özdoğan, “Antikor yanıtının daha geniş olmasını sağlamak amacı ile konjuge aşıyı takiben polisakkarit aşı kullanılması en etkin yöntemdir. Polisakkarit aşı, en az 5 yıl ara ile en fazla 3 kez tekrarlanabilir. Konjuge aşı ise erişkin yaş grubunda genel olarak bir doz olarak uygulanır. Aşılama şeması hastalıklara ve yaşa göre farklılık gösterir. Her iki aşı da farklı bir bölgeye uygulanmak koşuluyla grip aşısıyla aynı anda yapılabilir” dedi.
Zatürrenin
hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en sık nedeni pnömokok
bakterisidir. Pnömokok bakterisinin hafif geçirilen orta kulak iltihabı
ve sinüzit gibi hastalıkların yanı sıra, ciddi hastalıklar olarak
değerlendirilen zatürre, menenjit (beyin ve omuriliği saran zarın
iltihabı) ve kan dolaşımı enfeksiyonu hastalıklarına da sebep olabilir. Pnömokok aşısını olması gereken kişiler şu şekildedir:
- 5 yaşından küçük çocuklara,
- Sağlıklı 65 yaş ve üzerindeki yetişkinlere,
- 5 yaş ve üzerinde olup pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklar için riski artıran diğer hastalıkları bulunanlara uygulanmalıdır. Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları (hematolojik kanserler, HIV enfeksiyonu vb.) veya ilaç kullanımı olanlar, dalağı olmayanlar veya fonksiyon bozukluğu olanlar, kronik kalp, akciğer (astım dahil), karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar, kohlear implant ameliyatı olanlar, beyin omurilik sıvısı (BOS) kaçağı olanlar, alkolizm ve tütün kullanımı olanlar, pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklar açısından risk grubundadır.
ÇOCUKLARDA GRİP VE ZATÜRRE AŞISI
Yetişkinler kadar çocuklarda da koruma yöntemi olan zatürre aşısının 10 – 12 yıldır aşı takviminde olduğunu belirten Bayındır Levent Tıp Merkezi Pediatri Uzmanı Dr. Beyhan Göksan Bulgurlu, “Zatürre aşısı 12 yaş üzerinde kronik hastalığı olan çocuklara takip eden doktora danışılarak öneriliyor. Grip aşısını da, 60 aya kadar olan çocuklar başta olmak üzere tüm çocuklara, gebelere, gebelik planlayanlara ve emzirenlere, küçük çocukla teması olan bakım veren kişilere, gebelik planlayanlara öneriyoruz” dedi.
8
yaş öncesinde ilk kez grip aşısı yapılacak olanlara bir ay ara ile tam
doz, 8 yaş üzerinde, daha önce grip aşısı olanlarda tek doz uygulanıyor
diyen Uzm. Dr. Beyhan Göksan Bulgurlu, sözlerine şu şekilde devam etti “Aşı,
canlı virüs aşısı olmadığı için aşıya bağlı grip belirtileri
görülmüyor. Aşı oldum, aşı grip yaptı kesinlikle mümkün değil. Aşının
içinde alüminyum, civa var, gibi bir söylem doğru değil, aşıyla alınan
maddeler bir kez anne sütü emmekle alınan maddelerden bile daha hafif
destekleyici madde içeriyor.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.