Pandemi sonrası dönemi daha şeffaf, daha alçak gönüllü, daha hesap verebilir şirketler şekillendirecek. Sustainable Brands® Global Platformu’nun Türkiye buluşması olan SB Turkey 2020, ‘Delivering The Good Life/İyi Yaşamı Sunmak’ temasıyla ‘online’ olarak gerçekleşiyor. Türkiye’nin en büyük dijital buluşmasında dünyadan ve ülkemizden önde gelen konuşmacılar ve dönüşüm liderleri, Covid-19 sonrasında yaşamın nasıl şekilleneceğini ve bu anlamda sürdürülebilir markalara düşen rolü konuştu.
Sustainable Brands® Global Platformu’nun Türkiye buluşması olan SB Turkey 2020, bu yıl pandemi nedeniyle dijital olarak gerçekleştiriliyor. ‘Delivering the Good Life (İyi Yaşamı Sunmak)’ temasıyla yapılan etkinliğin ilk gününde, dünyadan önde gelen konuşmacıların yanı sıra Türkiye’nin öne çıkan marka liderleri, Covid-19 sonrasında sürdürülebilir yaşamın nasıl şekilleneceğini tartıştı.
Artık her şeyin kalbinde sürdürülebilirlik var
Türkiye’nin en büyük dijital buluşmalarından biri olan SB Turkey 2020’nin açılış konuşmasını yapan Sustainable Brands Turkey Ülke Direktörü Semra Sevinç, pandemi sürecinin ‘beklenen’ ancak ‘hiç hazırlıklı olunmayan’ bir durum olduğuna vurgu yaparak, “İşte bu hazırlıksız dönem, sürdürülebilirlik kavramını çok ön plana taşıdı. Bu dönemde sürdürülebilirliğin ne kadar önemli olduğunu, sürdürülebilir markaların bu süreç içindeki davranış modellerinin nasıl farklı biçimde başarılı ve hızlı olduğunu gördük. Bugün artık sürdürülebilirliğin çok daha ötesindeyiz.
Sürdürülebilirliği marka yönetimine, iş modellerine, iletişim stratejilerine nasıl uygulayabiliriz, bunu konuşuyoruz. Yani artık her şeyin kalbinde sürdürülebilirlik var. Bu da markalar için önemli fırsatlar sunuyor. Markalar bir tarafta tüketicinin beyninde güveni oluştururken diğer tarafta ise ana stratejilerine sürdürülebilirliği nasıl yerleştirebilecekleri fırsatıyla karşı karşıyalar. Sürdürülebilir markalar dünyası bundan sonra karşılaşılabilecek her felakete hazırlıklı diyebiliriz” şeklinde konuştu.
Dijital baskı, yeni bir hikâye anlatma yöntemi
Konferansın ana oturumunda ‘Dijital Baskı ile Kişiselleştirme Yoluyla Marka Amacını Güçlendirmek’ başlıklı bir sunum yapan HP Graphics Markalar İnovasyon Başkanı Jose Gorbea ve EMEA Markalar İnovasyon Direktörü Guillermo Font, vizyonlarının ekosistemi ve yaratıcılığı güçlendirmek olduğunu belirterek, bu amaçla insanları ve özellikle de gençleri işin içine katmanın önemine vurgu yaptı. Son yıllarda yükselişte olan ‘dijital baskı’nın Covid-19 dönemiyle birlikte daha da önemli hale geldiğini dile getiren Gorbea, “Birlikte üretimin önem kazandığı ve her şeyin ‘akıllı’ olduğu günümüzde biz de ‘akıllı dijital baskı’yı geliştirdik. Dijital baskı, yeni bir hikâye anlatma yöntemi. Bize milyonlarca özgün üretim yapma fırsatı veriyor. Üstelik sıfır atık özelliğiyle de gezegen dostu bir teknoloji olarak öne çıkıyor” dedi.
Pandemi sonrasını şekillendirecek 4 kilit nokta
We First’in kurucusu ve CEO’su Simon Mainwaring de ‘Covid-19 Sonrası Amaç Odaklı Liderlik Etmek’ başlıklı konuşmasında, pandemi sonrası markalar dünyasında dört kilit noktanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Zorlu zamanlar yaşıyoruz. Beklentiler yüksek. Aynı zamanda herkeste tedirginlik de var Artık hepimiz aksiyon görmek istiyoruz. İşte bu noktada kalbinle hareket etmek, paydaşlarla birlikte aksiyona yönelmek, çözüm odaklı olmak ve geleceğe odaklanmak diye tanımlayacağımız dört kilit nokta öne çıkıyor. Bu ne demek? Halihazırda sürdürülen davranışların ötesinde daha şeffaf, daha alçak gönüllü, daha hesapverilebilir yaklaşımı benimsemek demek…”
Markalar amaç odaklı yaklaşıma yönelmeli
SB Turkey 2020’nin moderatörü ve Goodvertising Kurucusu ve Kreatif Direktörü Thomas Kolster, amaç odaklı yaklaşımın önemini vurgulayarak, “Eğer bugün anlamlı bir marka yaratmak istiyorsak insanların kim olmasına yardımcı olmalıyız. Lider kişi ya da marka, insanları yapabildiklerinden daha fazla şeyleri başarabileceklerine inandırmalıdır. Bunun için yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var; o da amaç odaklı yaklaşım. Bugünün lider markası olmak demek çok farklı noktalardan hareket etmek anlamına geliyor” dedi.
Geleceğin dünyası adalet üzerine kurulacak
“Geleceğin olmasını beklemeyin, gelecek bugün burada yaptığınız şeydir” diyen We Activate The Future Kreatif Stratejisti Jenny Andersson da ‘Geleceği Yeniden Hayal Etmek’ başlıklı sunumunda, “İnşa ettiğimiz şeyler bizi birbirimizden ayrıştırdı, kutuplaştırdı. Oysa kendimizi doğadan ayırırsak ve kendi faydamıza kullanamazsak burada kendimizi kaybederiz. Geleceğimizi yeniden hayal etmemiz için sürdürülebilirliğin ötesine geçmemiz gerekiyor. Yeniden üreten evrimsel organizasyonlar oluşturabiliriz. Yaşayan bio sistemler geliştirebiliriz. Üretici bir yaklaşım göstermeliyiz. Kritik kararlar alabilen ve doğru ilişkileri dünya ile kurabilen insanlar olmalıyız. Belirsizlik durumlarında, gelecek senaryolarını hazırlamamız gerekiyor. Burada da adalet temel bir kavram olmak zorunda. Geleceğin dünyasını mutlaka adalet üzerine inşa etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Covid-19 nedeniyle toplumdaki çatlakların büyüdüğünü söyleyen Kültürel Antropolog Philip McKenzie de “Sosyal bir sözleşme ile adaleti sağlamamız lazım. Bizden önce yazılan sözleşmeyi gelecek için yeniden yazmalıyız. İyi bir gelecek için birbirinizi bulun ve dayanışma içinde hareket edin” dedi.
Yıldız Holding’den ‘’sürdürülebilir tarıma’’ destek
Yıldız Holding Global Sürdürülebilirlik İletişim ve Proje Genel Müdürü Begüm Mutuş; “2050 yılına kadar 9 milyara ulaşacak dünya nüfusunun artan gıda talebi için geleneksel tarım ile bu dönemde küresel olarak yüzde 60 daha fazla gıda üretimi yapılması gerekecek. Günümüzde döngüsel ekonomiyi ayakta tutmak için, gıda israfını engellemek hepimiz için bir zorunluluğa dönüştü. Bu Dünya Bizim sürdürülebilirlik yaklaşımımızla Yıldız Holding ve Grup şirketlerimizde su ve enerji tasarrufundan, insan kaynağına ve üretim kalitesine kadar pek çok konuda sektörümüzde örnek alınacak işlere imza atıyoruz. Gıdada arz güvenliği konusunda atılan adımların ve yerel üreticiye verilen desteklerin, ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedefleri için kritik bir önem taşıdığını artık hepimizi çok iyi biliyoruz. Süreçlerimizde çiftçi refahını gözeten ve artıran, sosyoekonomik ve yerel kalkınmayı destekleyen, iş birlikleriyle sorunlara çözüm arayan, ürün kalitesi ve güvenliğini garanti altına alan uygulamalarla üretim gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin ilk yerli ve en iyi kalite bisküvilik buğday cinsi olan, Konya Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ürettiğimiz “Aliağa Buğdayı” üretimine ağırlık kazandırarak, Türkiye’de ihtiyaç olan bisküvilik buğday ekimi alanlarını arttırmayı, ülke tarımına ve ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.
Unilever’den ‘Temiz Gelecek’ vizyonu
Unilever Türkiye Ev Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Leyal Eskin Yılmaz da şirketin ‘Temiz Gelecek Vizyonu’nu açıkladığı konuşmasında, sürdürülebilir yaşamı herkes için sağlamanın mümkün olduğuna vurgu yaptı. Yılmaz, “Ürettiğimiz temizlik ürünlerinin önemi pandemi döneminde bir kez daha anlaşıldı. Temizlik sektöründen tüketicinin önemli beklentileri var. Kantar’ın raporuna göre tüketicilerin yüzde 67’si çevre dostu ürünler almak istiyor; ama bu ürünlerin sadece ambalajlarının değil formüllerinin de çevre dostu olmasını bekliyor. Yüzde 60 oranla çevre konusunda samimi endişeleri olan markaları tercih ediyor. Biz geliştirdiğimiz ‘Temiz Gelecek Vizyonu’ ile bu konulara eğilmeye çalışıyoruz. Çünkü performanstan ödün vermeyen ürünler sağladıkça, aynı zamanda sürdürülebilir ve erişebilir ürünler sundukça tüketicilerin de bize kayıtsız kalamayacağını düşünüyoruz. Sunduğumuz yeniliklerin ilgi göreceğine inanıyoruz. Bu vizyonla amacımız, farklı karbon çeşitlerini kullanarak fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak, başka kaynaklar varken yer altından karbon kaynağı çıkarmamak… Bu anlamda çığır açacak bir inovasyon programından söz ediyoruz. Önümüzde elbette zorluklar var ama bizim de çok büyük enerjimiz var” şeklinde konuştu.
Good Life Brand -İyi Yaşam Markaları açıklanacak
SB Turkey 2020’nin ikinci gününde, Sustainable Brands Turkey ve Nielsen iş birliğiyle bu yıl 3.’cüsü gerçekleştirilen ve Türk tüketicisinin yaşam tarzına, tüketim alışkanlıklarına, iyi yaşamı yeniden tanımlayan ve şekillendiren değerlerine odaklanan ve ‘Good Life/ Türkiye İyi Yaşam Araştırması’nın sonuçları açıklanacak. Araştırma sonuçlarına göre tüketicininiyi bir yaşam sunan, iyi yaşamla bağlantılı olan markaları seçtiği birçok kategoride seçilen markalar ‘Good Life Brand / İyi Yaşam Markası’ ödüllerini alacak.
Bugün SB Ocean Yan Etkinliği var
SB Turkey 2020 kapsamında kurumların ürün, hizmet ve servisleriyle ilgili detayları, en son haberleri paylaştığı Dijital Sergi Alanları büyük ilgi görürken, etkinliğin ikinci gününde SB Ocean Turkey 2020 Yan Etkinliği gerçekleştirilecek.
SB Turkey’in Principal Sponsoru HP Graphic Arts, Premier Sponsoru ise Fairy ve Unilever Turkiye olurken; Major Sponsorlar arasında L’Oreal, Yıldız Holding Tencel ve Veocel yer alıyor.Etkinliğin diğer sponsorları ise Signify ve Sales Force. SB Turkey 2020’nin ana medya sponsoru da NTV.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.