Tesis yönetim sektörü, havalimanlarından sitelere, AVM’lerden hastanelere kadar pek çok alanda, bakım onarımdan güvenliğe, peyzajdan teknik servise kadar çeşitli hizmetlerde çözüm sunuyor. Tesis yönetim sektörünün çatı temsilcisi Tesis Yönetim Derneği (TRFMA), tesis yönetim sektörünün, pandemi ve afet gibi dönemlerde iş, üretim ve sosyal hayatın tüm akışıyla kesintisiz devam edebilmesi için son derece hayati bir sektör olduğunu vurguladı.  

Türkiye ekonomisine ve istihdamına en fazla destek olan sektörler arasında yer alan ve her yıl yaklaşık yüzde 30 büyüme gösteren bir sektörün en önemli temsilcisi Tesis Yönetim Derneği (TRFMA) Yönetim Kurulu Başkanı Gökçenur Çelebioğlu, sektörün, pandemi ve afet gibi kritik dönemlerdeki, iş ve sosyal hayata etkilerini değerlendirdi.

“Sektör çalışanlarımız sağlık çalışanları gibi aynı özveri ve fedakarlıkla çalıştı”

Çelebioğlu, “Salgınla birlikte sağlık tesislerinde aşırı bir yoğunluk oldu. Sektör çalışanlarımız pandemi döneminde hastane ve poliklinik gibi en riskli ve kritik alanlarda sağlık personelleriyle birlikte aynı özveri ve fedakarlıkla hayatın normal akışına dönmesi için var güçleri ile çalıştı. Sektörümüz böylesine riskli bir dönemde çalışanlarıyla birlikte kesintisiz hizmet vererek hayatın sürekliliğine destek oldu” şeklinde konuştu.

“Üretim tesislerinin yanında olduk”

Sektörün pandemi döneminde sadece hastane ve sağlık sektöründe değil, üretim tesislerinde de son derece etkin bir rol aldıklarını belirten Çelebioğlu, şöyle devam etti, “Salgınla birlikte kamunun da aldığı tedbirlere bağlı kalarak üretimin kesintisiz devam etmesi için teknik destekten, bakım onarıma, lojistikten güvenliğe kadar her anlamda üretim tesislerinin yanında olduk. Sektörümüz, üretimin devam ederek toplumumuzun enerji ve gıda gibi temel ihtiyaçlarının kesintisiz sağlanması için son derece imtinalı bir şekilde çalıştı.”

Hayatın normale dönmesinde sektörümüzün etkisi büyük

Pandemi döneminde, 31 üyesiyle 12 binden fazla tesiste 500 bini aşkın bağımsız bölümde 100 bini aşkın çalışanı ile sağlıktan üretime, hizmetten lojistiğe kadar birçok farklı sektörde hayatın kesintisiz devam etmesi için destek verdiklerini belirten Çelebioğlu, “Pandemi döneminde yoğun olarak temizlik, teknik bakım, iş sağlığı ve güvenliği, tesis güvenliği, atık ve çevre yönetimi, iş sürekliliği yönetimi, acil durum yönetimi gibi hizmetlerle iş süreçlerinin aksamaması için kritik konularda destek olduk. Sosyal mesafe işaretlemelerinden kontrollü erişim senaryolarına, dezenfeksiyon hizmetlerinden ısıtma soğutma havalandırma sistemlerinin işletilmesine ve bakımlarının yapılmasına salgınla mücadele tedbirlerin her birini sahada uygulayan tesis yönetim sektörüdür.  Salgının etkilerini çok kısa sürede atlatarak hayatın normale dönmesinde sektörümüzün de etkisinin olacağını düşünüyoruz” diye ekledi.

“Salgının etkileri konutların hizmet gereksinimlerini de değiştirdi”

Konutların evden çalışma, okulların kapalı olması gibi nedenlerle artık çok daha yoğun kullanıldığını belirten Çelebioğlu, “Pandemi döneminde evlerde kalmamız sebebiyle daha fazla çöp ürettik, elektrik, su kullanımları arttı. Evden siparişlerin artması güvenlik noktalarındaki yoğunluğu önemli ölçüde artırdı. Koronavirüs teşhisi koyulduğu halde durumu iyi olduğu için evlerinde karantinaya gönderilen hastaların olması dezenfeksiyon gereksinimlerini yükseltti. Binalarda klima ve havalandırma cihazlarının bakımlarının yapılması enfeksiyon yayılımının engellenmesi bakımından büyük önem taşıdı. Böyle kriz ortamlarında profesyonel tesis yönetim firmalarının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Şu anda bir yandan artan giderlerle mücadele ederken bir yandan hem kat maliklerinin hem kendi çalışanlarımızın sağlıklarını korumak için olağanüstü tedbirler almak zorundayız” diye konuştu.

“Gerekli eğitim ve insan kaynağı yatırımlarını gerçekleştirdik”

Pandemi döneminin yanı sıra yeni normalle birlikte sektöre olan talebin de arttığını vurgulayan Çelebioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Pandemi döneminde farklı sektörlerde birçok alanda sektörümüzün elde ettiği başarılı sonuçlar, sektörümüzün değerinin daha fazla anlaşılmasına yardımcı oldu. Eskiden doğru tesis yönetimi hizmetlerini almamanın bedeli tesislerin ekonomik ömürlerinin kısalması, üretim ve konfor kayıplarıyken bugün sağlık hatta can kaybına yükseldi. Bu bağlamda yeni normalle birlikte sektörümüze ve hizmet çeşitliliğinde artışlar yaşandı. Artan bu talepleri karşılamak için sektör temsilcileri olarak gerekli eğitim ve insan kaynağı yatırımlarını sorunsuzca gerçekleştirdik.”   


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın