Enver Erkan, Tera Yatırım >> Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, Türkiye’nin kredi notunu, finansal tampondaki erozyonun yanı sıra ülkenin dış kırılganlıklarını ve kurumsal zorluklarını işaret ederek indirdi. Kuruluş, Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2’ye indirdi ve derecelendirme görünümünü beklenenden daha hızlı bozulabilir mali tasarruf tedbirlerini kaydederek “negatif”te bıraktı.
Moody’s Türkiye kredi notu tarihsel gelişimi… (Kaynak: Moody’s Investors Service, Bloomberg)
Moody’s’in not indirmesine dayanak oluşturan faktörlerin ödemeler dengesi, mali denge ve jeopolitik risklerin üzerine yoğunlaştığı görülüyor. Dolarizasyon halen yüksek seviyelerde ve cari dengenin kötüleşmesinde etken olabilecek bir unsur. Bankacılık sisteminde de toplam mevduatın da %50’sinden fazlası döviz cinsinden olmayı sürdürüyor. İthalat sıkışması ve zayıf TRY’nin ihracat rekabeti üzerindeki etkisi olumlu etkenler olabilir gibi görünüyor, ama bazı ihracatçı sektörlerdeki yoğun ithalat girdi kullanımı itibariyle ihracattaki iyileşmenin sınırlı kalma ihtimali vardır. Turizm gelirleri ise pandemi etkisiyle beraber azaldı ve 2021’de düzelme pandemi koşullarının düzelmesine bağlıdır. Bütçe açığı, pandemi nedeniyle sağlanan ekonomik desteklerden dolayı arttı. Kamu mali dengesi ve yükümlülükleri de döviz kurlarından etkilenebilir. TRY’nin değer kaybının yüksek enflasyon etkisi de para politikalarının yeterli sıkılığa getirilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.
Moody’s takvim haricinde bir değerleme yaptı ve hem notu indirirken hem de görünümü de negatifte tuttu. 4 Aralık’ta ise planlı değerlendirmesi olacak. Kısa vadede ihtiyacımız olan etkin politika mekanizması ve azaltılan jeopolitik gerilimler ile güvenin artırılması, uzun vadede ekonomik reformlara yoğunlaşmaktır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.