ENVER ERKAN, Tera Yatırım >> Avrupa Merkez Bankası (ECB), Eylül toplantısında faizlerde değişiklik yapmazken Pandemi Acil Satın Alma Programı’nı (PEPP) 1,35 milyar EUR tutarında devam edeceğini bildirdi. Banka, koronavirüs krizinden kurtulma ve ekonomik canlanma aşamasında parasal teşviklerde ilave hamle yapmayarak mevcut seviyede devam etme kararı aldı. PEPP en azından Haziran 2021’e kadar devam edecekken, anaparalar en azından 2022 sonuna kadar yeniden yatırıma yönlendirilmeye devam edilecek. 

Varlık alım programı (APP) çerçevesindeki alımlar aylık 20 milyar EUR hızında devam ediyor. Yönetim Konseyi, APP kapsamında aylık net varlık alımlarının, politika faizlerinin destekleyici etkisini güçlendirmek için gerekli olduğu sürece devam etmesini ve faiz oranlarını artırmaya başlamadan kısa bir süre önce sona ermesini beklemeye devam edecek. Banka, yeniden finansman operasyonları yoluyla bol miktarda likidite sağlamaya da devam edecek. Özellikle, hedeflenen uzun vadeli yeniden finansman operasyonlarının (TLTRO III) üçüncü serisindeki en son operasyon, firmalara ve hanehalklarına banka kredisi verilmesini destekleyen çok yüksek bir fon kullanımı içermektedir.

ECB, Haziran ayındaki %8,7 olan daralma beklentisini %8’e revize ederken, 2021 ve 2022 beklentilerini de sırasıyla %5 ve %3,3 büyüme olarak belirledi. Haziran projeksiyonları %5,2 ve %3,2 seviyelerindeydi. Geleceğe dair beklentilerde sınırlı değişikler yapılmış. Banka’nın en odak noktasında olan konu olan EUR kuruna olan yaklaşımı noktasında ise şu anda acil durum noktasında olmadığı görüşü öne çıkıyor. EUR’nun değerlenmesi ekonomik canlanmanın ivme kaybetmesi, ithalat fiyatlarını aşağı çekerek deflasyon riski yaratması ve ihracat kabiliyetini azaltması anlamında Banka’nın işini zorlaştırabilir. Lagarde konuşmasında, politika yapıcıların EUR’nun gücünü tartıştıklarını ancak kur seviyesi hedeflemediklerini söyledi. Banka politikaları için güçlü EUR’nun zorlayıcı olmayı sürdürmesi ve ekonomideki aşağı yönlü risklerin artması durumunda ilave parasal genişleme fikrine doğru kayması hala saklı olan bir opsiyon olarak görünüyor. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın