Daha önce aşı çalışmaları için “Tünelin ucu göründü” açıklaması yapan Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, Cenevre’deki yeni açıklamalarında aşı için en erken tarih olarak 2021 ortasını işaret etti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO), yeni tip corona virüs (Covid-19) için dünya genelinde yaygın aşılama çalışmalarının gelecek yılın ortasından önce beklenmediğini bildirdi.
DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Covid-19 aşı çalışmalarında uzun yol katetmiş 6-9 çalışma olduğunu, bunların Faz III klinik denemelerine girdiğini aktardı.
Harris, Covid-19 aşısının etkisi ve güvenliği konusunda titiz kontroller yapılmasının önemine işaret ederek, “Bu aşama (Faz III klinik denemeleri), daha uzun sürmeli” derken ekledi:
“Çünkü, aşının gerçekten ne kadar koruyucu ve güvenli olduğunu görmemiz gerekiyor.”
“Gelecek yılın ortasına kadar”
Aşı çalışmalarının her aşamasında “güvenlik” prosedürlerinin uygulanması gerektiğini bunun da süreci uzattığını ifade eden Harris, dünya genelinde aşı üreticilerinin zamana karşı yarıştığını söyledi.
Harris, “Ancak gerçekçi zaman dilimi açısından, gelecek yılın ortasına kadar (Covid-19 için) yaygın bir aşılama görmeyi beklemiyoruz” diye konuştu.
Sözcü Harris, ayrıca DSÖ olarak dünyanın her köşesinde insanların Covid-19 aşısına erişimini sağlamak için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Bir aşı nasıl yaratılır? Aşılar, kişiye zararı olmayacak miktarda virüs ve bakterileri bağışıklık sistemini hedef alacak şekilde sokar. Vücudun savunma mekanizması onları tanır ve yeni virüs ya da bakteriyle nasıl savaşacağını öğrenir. Ardından vücut gerçekten virüse/bakteriye maruz kalsa bile ne yapması gerektiğini bilir. Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısı, tam gelişmiş bir enfeksiyona neden olmayan zayıf virüsler kullanılarak yapılır. Mevsimsel grip aşısı ise ana grip kollarını alır ve tamamen devre dışı bırakır. Yeni bir koronavirüs aşısı üzerindeki çalışmalar, “tak ve çalıştır” aşıları olarak adlandırılan daha yeni ve daha az test edilmiş yaklaşımlar kullanıyor. Oxford’daki araştırmacılar genetik kodunun küçük bölümlerini şempanzelere bulaşan zararsız bir virüse soktu. Bir bağışıklık tepkisi üretmek için koronavirüs gibi görünen güvenli bir virüs geliştirdiklerini umdular. Diğer gruplar ise, vücuda enjekte edildiğinde, bağışıklık sisteminin tekrar savaşmayı öğrenebileceği viral protein parçalarını üretmeye başlaması gereken ham genetik kod parçaları (yaklaşıma bağlı DNA veya RNA) kullanıyor. |
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.