Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık’ın ortak yaptığı araştırmada, gençlerin yüzde 76’sı daha iyi bir gelecek için yurtdışında yaşamak, yüzde 64’ü de başka ülke vatandaşlığı istiyor.

Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık işbirliği ile gerçekleştirilen “Gençlik Araştırması”nın sonuçları açıklandı.

18-29 yaş grubu arasında yapılan bir araştırmaya göre, gençlerin yüzde 76’sı daha iyi bir gelecek için yurtdışında yaşamak istiyor. Her iki gençten biri mutlu olmadığını ifade ediyor. Yüzde 64 ise başka ülke vatandaşlığı için Türkiye’yi ter etmeye hazır. 

Araştırma bulguları şöyle:

  • “Hayatınızı bir bütün olarak düşündüğünüzde ne kadar mutlu ya da mutsuz olduğunuzu söyler misiniz?” sorusuna yüzde 27,5 “mutlu değilim” derken, yüzde 23 “hiç mutlu değilim” yanıtını verdi. “Mutluyum” diyenler ise yüzde 18,2. “Ne mutlu ne mutsuz sayılırım” cevabı ise yüzde 23,5.

Mutluluk sorusu üzerine anketin açıklama bölümünde bu ifadeler yer alıyor:

“Bu soruya hayatının en güzel yıllarını yaşayan gençlerin çok büyük bir çoğunlukla MUTLUYUM demelerini beklerken bu oran (%18,2) ile sınırlı. Maalesef gençler mutlu değiller (% 23 + 27,5 = 50.5). Bu mutsuzluğun sebepleri üzerine herkesin kafa yorması lazım.
Bir milletin gençlerinin mutsuzluğu bize göre alarm vermesi gereken bir konudur. Burada hem gerekçeler hem de çözüm önerileri üzerine çalışmamız gerekir. Devlet, siyaset, akademi dünyası, aileler vs. herkesin bu önemli sorunu detaylı olarak ele alıp çözüm önerileri geliştirmesi gerekir.”

  • “Size göre mutlu olmak için öncelikli neye sahip olmak gerekir?” sorusuna ise yüzde 26,2 oranında para cevabı verildi, bunu yüzde 16,6 ile kariyer izliyor.

  • “Kendinizi dini inanca sahip bir kişi olarka tanımlar mısınız?” sorusuna ise yüzde 82,8 “evet” yanıtını verdi.

  • “Ahiretin varlığına, öldükten sonra dirileceğinize ve yaptığınız her şeyden hesaba çekileceğinize inanıyor musunuz?” sorusuna ise yüzde 72,7 “evet” dedi.

  • “Türkiye’deki siyasi partilerden herhangi birinin gençlerin sorunlarını çözme konusunda yeterli politikalar üretebildiğini düşünüyor musnuz?” sorusuna yüzde 77,9 “hayır” cevabını verdi.

  • “Siz bu ülkeyi yönetiyor olsanız öncelikle çözeceğiniz sorun ne olurdu?” sorusuna yüzde 46,7 “işsizlik-istihdam”, yüzde 8,8 “hayat pahalılığı”, yüzde 7,6 “adalet” dedi.
  • “Siz bu ülkeyi yönetiyor olsanız şu anki yöneticilerin yapmadığı neyi yapardınız?” sorusuna yüzde 22 “ekonomiyi düzeltirdim” dedi. Yüzde 18,1 “gençlere kolay bulabilecekleri iş alanları açardım” derken, yüzde 15,7 “çevre ve doğaya saygılı işler yapardım” dedi.

  • “Size eğitim veya iş amaçlı bir başka ülkede geçici süreli yaşama fırsatı tanınsa yurtdışına gitmek ister misiniz?”e yüzde 76,2 “evet, kesinikle” dedi.

  • “Size geçici süreli (Eğitim, iş vb.) değil, kalıcı olarak bir başka ülke vatandaşlığı verilse Türkiye’yi terk edip o ülkeye yerleşmeyi düşünür müsünüz?” sorusuna yüzde 64 “evet, terk eder giderim” yanıtını verdi.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın