Enver Erkan, Tera Yatırım >> Türkiye’de Ağustos ayında enflasyonun %1 oranında artış göstermesini, yıllık enflasyonun ise %11,9 seviyesinde gerçekleşmesini bekleriz.
Özellikle Ağustos ayı içindeki dönemde TRY’deki değer kaybının artmasıyla beraber, önümüzdeki aylarda kurdan kaynaklı maliyetler konusunda enflasyon için sapma aralığı genişleyebilir. Bu da yıl içinde enflasyonun çift hane bölgesinde kalmaya devam etmesi demek olacaktır. Bu noktada, ithal mal ve girdilerde etkili olması beklenen kurdan gelen geçişkenlik etkisi, pandemi kaynaklı değişen fiyat dengelerine ilave olarak enflasyonu artırıcı veya yüksek tutucu etkide bulunabilir. ÜFE’ye yansımakta olan artış, sonraki aylarda yüksek TÜFE artışına da neden olabilir.
Kaynak: Bloomberg, TCMB, TÜİK
Merkez Bankası’nın mevcut noktada pandemik koşullara bağlı %8,9 seviyesine doğru yaptığı enflasyon beklentisi revizyonuna dair yukarı yönlü riskler artmıştır. Piyasa oyuncuları ve reel sektör ise, TCMB Beklenti Anketi’nde görüleceği üzere yıl sonunda %10,8’lik bir ortalama beklentiye sahiptir. Enflasyon, yıl sonunda güncel politika faizi %8,25 üzerinde gerçekleşecek görünüyor. Bu faizin tabii güncel fonlama koşulları çerçevesinde etkinliği yoktur, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 2 Eylül itibariyle %10,16 seviyesine çıkmıştır. Son PPK’da bir direkt politika faizi artışı veya faiz koridoru ayarlaması gelmediği gibi, likidite yönetimine devam edileceği belirtilmişti. Merkez Bankası’nın yan yollu politika sıkılaştırmasının etkilerini TRY istikrarı ve bunun enflasyon yansıması bakımından ana belirleyici olarak izlemeyi sürdüreceğiz.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.